Νέα τροπή στο θρίλερ με την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ φαίνεται να δίνουν οι πληροφορίες περί αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για το σύνολο της εταιρείας, δηλαδή για αγορά-πακέτο της ελληνικής μητρικής και των θυγατρικών της Σερβίας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Νέα τροπή στο θρίλερ με την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ φαίνεται να δίνουν οι πληροφορίες περί αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για το σύνολο της εταιρείας, δηλαδή για αγορά-πακέτο της ελληνικής μητρικής και των θυγατρικών της Σερβίας.
Πληροφορίες μέσα από την ελληνική βιομηχανία κάνουν λόγο για ενδιαφέρον δύο ξένων επενδυτών, με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλο Βαρκάκη να επιβεβαιώνει στη «Ν» τη μία από τις δύο περιπτώσεις. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, θα ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι πίσω απ’ αυτό το ενδιαφέρον βρίσκονται είτε οι Γερμανοί της Sudzucker είτε οι Γάλλοι της Cristal Union είτε αμφότεροι, καθώς πρόκειται για τους δύο μεγάλους παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πότε το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί στην πράξη. Βέβαια, ακόμα και εάν εκδηλωθεί θα πρέπει ο επενδυτής να έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για τη ρύθμιση δανείων περίπου 160 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, κατά το παρελθόν δύο διαγωνισμοί πώλησης της ΕΒΖ, μετά μάλιστα από παρατάσεις επί παρατάσεων, αποδείχτηκαν ατελέσφοροι, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή όπου είχε αναδειχτεί προτιμητέος επενδυτής η Cristal Union, η οποία ωστόσο στη συνέχεια δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την Πειραιώς.
Μένει να φανεί αν αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται θα επηρεάσει την τύχη του διαγωνισμού πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στον αέρα, παρά τη βελτιωμένη προσφορά ύψους 60 εκατ. (από 51 εκατ. αρχική) που κατέθεσε η σερβική MK Group του Μίοντραγκ Κόστιτς, κατόπιν προτροπής που φέρεται να έχουν κάνει και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αξιοποιώντας πιθανότατα και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΒΖ έχει ζητήσει ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, επικαλούμενη αποτιμήσεις που ανεβάζουν τα δύο ζαχαρουργεία της Σερβίας σε αντίτιμο άνω των 80 εκατ., δεδομένου ότι είχαν λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. το 2016.
Από την άλλη, ωστόσο, η συμφωνία με την Πειραιώς προβλέπει ότι η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ και η τράπεζα επιδιώκει την άμεση πώλησή τους, ώστε να διαγράψει το αντίστοιχο ποσό από τις απαιτήσεις της. Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι στο τραπέζι ως δέλεαρ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις, μπορεί να μπει πρόταση που θα προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΒΖ, έως και διπλασιασμός της στα 15 εκατ., σε σχέση με τα 7 εκατ. που προβλέπει η αρχική συμφωνία.
Οι εργαζόμενοι, πάντως, επιμένουν ότι οι θυγατρικές της ΕΒΖ δεν πρέπει να πουληθούν ακόμα και με τίμημα μεγαλύτερο των 60 εκατ., καθώς αποτελούν τα δυνατά assets που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη και της μητρικής.