Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 12:43

Συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής

Τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής προβλέπει διάταξη στο «μίνι ασφαλιστικό». Σε δηλώσεις του ο υπουργός Απασχόλησης μίλησε για κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος της εισφοράς, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Αντιδρώντας, η κ. Μαρία Δαμανάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων, παρατήρησε ότι με την εν λόγω διάταξη, η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής. Η κ. Δαμανάκη έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη που πλήττει ευθέως τα δικαιώματα των πολιτών στην πρόληψη».

«Η υπόθεση», επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι εισπρακτική ώστε να αφορά μόνον τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και τις μελλούμενες αποφάσεις τους. Είναι πρωτίστως υπόθεση Δημόσιας Υγείας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η υστέρηση στην προληπτική ιατρική δεν είναι μόνο διαπιστωμένη αλλά αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική πληγή, όπου υγειονομικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες δίνουν καθημερινά μάχη ενημέρωσης για το τέστ ΠΑΠ, τη Μαστογραφία, τον προγεννητικό έλεγχο ή τις εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να σιωπά. Οφείλει να τοποθετηθεί απέναντι στη ρύθμιση με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και το αύριο των πολιτών».

«Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο εντός και εκτός Βουλής ώστε να μην υπάρξουν Υπουργικές Αποφάσεις που θα περιορίζουν το δικαίωμα στην προληπτική εξέταση των ασφαλισμένων», κατέληξε η κ. Δαμανάκη.