Στόχος της χθεσινής συνόδου, ανώτερος από τη δημιουργία επιπέδων τιμών που να δικαιολογούν τα πακέτα, που παραμένουν ακόμα και στο κατακαλόκαιρο σε υψηλά επίπεδα, ήταν η παραμονή στα επίπεδα των 830 μονάδων για τον ΓΔ. Όσο για τον 26άρη, η στατιστική προϊστορία επιτρέπει, χωρίς να επιβάλει, να συσσωρεύει σε ζώνη που την ορίσανε οι συνεδριάσεις από τις 19/6 ως τις 7/7.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Στόχος της χθεσινής συνόδου, ανώτερος από τη δημιουργία επιπέδων τιμών που να δικαιολογούν τα πακέτα, που παραμένουν ακόμα και στο κατακαλόκαιρο σε υψηλά επίπεδα, ήταν η παραμονή στα επίπεδα των 830 μονάδων για τον ΓΔ. Όσο για τον 26άρη, η στατιστική προϊστορία επιτρέπει, χωρίς να επιβάλει, να συσσωρεύει σε ζώνη που την ορίσανε οι συνεδριάσεις από τις 19/6 ως τις 7/7.
Η κίνηση του ΓΔ από τις 830,55 που ήταν στις 16:10 ως τις 829,05 σε ένα μισάωρο ήταν made by US fund managers. Στο τελευταίο τέταρτο οι πιέσεις φούντωσαν, χάθηκε η στήριξη στις 829 μονάδες και ο ΓΔ βούτηξε ως τις 828,3 για να πλησιάσει την τιμή ανοίγματος. Ήταν και ελάχιστο μέρας, οι 827,36 μονάδες. Οι πιέσεις λίγο προ των δημοπρασιών τον οδήγησαν κοντά στα επίπεδα που ξεκίνησε.
Είναι σαφείς οι προθέσεις των ισχυρών θεσμικών αυτή τη βδομάδα για να εφαρμοστεί μια δυναμική συσσώρευσης σε ζώνη τιμών που ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την στατιστική προϊστορία. Αλλά επίσης σαφές ήταν το μήνυμα από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι επενδυτές έδειξαν πως κλιμακώνεται η ανησυχία τους γύρω από έναν «μαύρο κύκνο», που αφορά στην κατάσταση που διαμορφώνει η πολιτική της Βόρειας Κορέας.
Ένας εκπρόσωπος του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού δήλωσε ότι "εξέταζε προσεκτικά" τα σχέδια για επίθεση με χρήση πυραύλων σε περιοχή του Ειρηνικού των ΗΠΑ, όπου διαθέτουν μεγάλη στρατιωτική βάση. Τα σχόλια ήρθαν λίγες μόνο ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπιστεί με «πυρ και μανία», και έδωσαν χτύπημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια.
Οι αγορές στο παρελθόν είχαν την τάση να αποδιώχνουν γρήγορα τις περιοδικές ανατριχίλες εξ αιτίας της Βόρειας Κορέας, απορρίπτοντας τον κίνδυνο, λαμβάνοντας ως παραφορά τις επιθετικές δηλώσεις. Αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί φέτος, εν μέσω ενδείξεων ότι η Πιονγιάνγκ σημειώνει πρόοδο στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, ενώ υπάρχει διογκούμενος εκνευρισμός του Προέδρου Trump με την Πιονγιάνγκ.
Το ευρώ υποχώρησε σήμερα -0,6% στα 128,92 γιέν και -0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1732 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το χρηματιστήριο έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων αντιπάλων, ήταν σχεδόν σταθερός στο 93,683, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό των 15.5 μηνών της προηγούμενης εβδομάδας των 92.548.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου στις ασιατικές συναλλαγές υποχώρησε στο 2,253% από το κλείσιμο του στο 2,282% στις ΗΠΑ την Τρίτη. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 1.265,22 δολάρια η ουγγιά, φεύγοντας από τα χαμηλά δύο εβδομάδων της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, μετά τη δέσμευση του Trump να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ επιθετικά σε οποιεσδήποτε βορειοκορεατικές απειλές που προκάλεσε ένα ξεφάντωμα ρευστοποιήσεων αργά το απόγευμα.
Η εκτενής αναφορά γίνεται για να εξισορροπηθεί η απουσία αναφορών στα διεθνή από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα μια εκτός προγράμματος δυναμική, λόγω διεθνούς φόβου, να εκληφθεί ως κεραυνός εν αιθρία. Το θαύμα της ανόδου μέσα από τις δημοπρασίες χθες, μπορεί να μην επιδράσει θετικά σήμερα, ενώ η εικόνα των συναλλαγών υπογραμμίζει το εξαιρετικό για την εποχή ενδιαφέρον ισχυρών θεσμικών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε ξανά τις πιέσεις στο προσκήνιο και ο ΓΔ, βρέθηκε μια ανάσα πάνω από τις 828 μονάδες, από τιμές ψηλότερα από τις 830,5.
Ωστόσο με τζίρο άνω των δεκαπέντε εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες, οι θεσμικού έδωσαν κέρδη στο ΧΑ με μια σύνοδο κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε τότε στην Ευρώπη και με σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης. Μέτρησε για το συνολικό τζίρο και για αυτόν των πακέτων αυτό της ΑΛΦΑ, με αξία άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,766 από 36,726 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,618 από 3,333 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 44,306 από 31,179 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,158 από 1,498 εκατ. ευρώ.
Αυτά όλα μπορεί σήμερα να φανούν εκτός κλίματος. Αν ωστόσο η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ξεπεράσει την ανησυχία από την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, μπορεί να επανέλθει η ήρεμη αντιμετώπιση των μετοχών του ΧΑ και η συνάρτηση της διάθεσης για ρίσκο με την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Διορθωτικά κινήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα έβαλαν ένα «τέλος» στο ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% στις 22.085 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 10ήμερο ανοδικό σερί, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν εννέα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Την ίδια ώρα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,24% στις 2.474 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσίασε πτώση κατά 0,21% στις 6.370 μονάδες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς το καθεστώς της Πιόνγιανγκ, τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα «θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί». Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται ως απόρροια των εκτιμήσεων πως ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ικανός να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς πυραύλους.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,36% έναντι του ευρώ (1,1750 δολάρια), κατά 0,33% έναντι της στερλίνας (1,2988 δολάρια), ενώ μειώθηκε κατά 0,35% έναντι του ιαπωνικού γεν (110,34 γεν)
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,57% στα 49,11 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 0,67% στα 52,02 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε πτώση κατά 0,09% στα 1.263,60 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με οριακά κέρδη τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο σε Γερμανία και Κίνα. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 382,65 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,14% στις 7.5%2 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,28% στις 12.292 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% στις 5.218 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,08% στις 22.048 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 10.734 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της InterContinental διολίσθησε κατά 4% εξαιτίας της μείωσης των καθαρών κερδών του β’ τριμήνου. «Βουτιά» της τάξης του 13% σημείωσε και η μετοχή της Pandora, λόγω των αδύναμων οικονομικών μεγεθών.
Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας εμφάνισε μικρή διεύρυνση, καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τις εξαγωγές, οι οποίες κατέγραψαν κάμψη για πρώτη φορά εντός του 2017.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κάμψη της τάξης του 14% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα προ-φόρων κέρδη της Standard Life, τα οποία ανήλθαν σε 374 εκατ. στερλίνες.
Αντίθετα, αύξηση κατά 11% παρουσίασαν στο β’ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Deutsche Post, καθώς ενισχύθηκαν σε 602 εκατ. ευρώ από 541 εκατ. ευρώ πέρυσι.
ΧΑ
Με τα «θαύματα» των δημοπρασιών άνοδος κόντρα στην διεθνή συννεφιά
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν δυναμική πλαγιοανοδικής συσσώρευσης, από την έναρξη ως τις 16:10. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε ξανά τις πιέσεις στο προσκήνιο και ο ΓΔ βρέθηκε μια ανάσα πάνω από τις 828 μονάδες από τιμές πάνω από τις 830,5.
Ωστόσο με τζίρο άνω των δεκαεπτά εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες, οι θεσμικού έδωσαν κέρδη στο ΧΑ με μια σύνοδο κόντρα στο διεθνές κλίμα και με σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης. Μετά το άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και ένα ανοδικό 30λεπτο, που έφερε το μέγιστο μέρας (832,78 από 832,70) είχαμε εγκατάσταση ελαφρά πτωτικής δυναμικής που όρισε στις 16:50 το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 828,3 μονάδες ενώ το απόλυτο ελάχιστο παρέμεινε η τιμή ανοίγματος (827,36 από 827,14), με μεταβολή τότε -0,06%.
Μετά τις 12:10 και ως τις 16:50 ξεκίνησε πλάγια κίνηση μικρής καθοδικής κλίσης. Αλλά η διαδικασία των δημοπρασιών και τα μεγάλα πακέτα που έβγαλε τους δείκτες σε κλείσιμο μακριά από το κατώτερο μέρας. Η είσοδος τους σε αρνητικό πεδίο έγινε μόνο στο πρώτο λεπτό και αρκετές φορές μέσα στη μέρα πλησίασαν το κλείσιμο της Δευτέρας, αλλά παρέμειναν στο θετικό πεδίο στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτή η δυναμική άφησε υπολογίσιμα κέρδη στο πέρας των συναλλαγών για τον 26άρη και στον μέσο όρο.
Σήμερα, το μέγιστο σημειώθηκε πάλι νωρίς και ήταν +0,59% πάνω από την τιμή κλεισίματος. Αμέσως μετά άρχισε διαρκής αναζήτηση για ισορροπία με κίνηση σε θετικό πεδίο. Η προσέγγιση του επιπέδου των 830 μονάδων έγινε δυο φορές μέσα στη μέρα λειτουργώντας καθησυχαστικά. Στις δημοπρασίες υπήρξε υπολογίσιμη ώθηση προς τα πάνω. Η κίνηση των δεικτών είχε άμεση σχέση με τις Τράπεζες.
Ήταν μια σύνοδος με μικρό εύρος (5,5 μονάδες) όπως της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,42% από -0,47%, την ΕΤΕ στο -0,27% από +0,54%, ΕΥΡΩΒ -0,21% από -1,75% και η ΠΕΙΡ +2,53% από +0,64%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι χρειάστηκε πολλές φορές να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών μετά το πρώτο ημίωρο. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip κερδίζοντας +0,55% από -0,58% την προηγούμενη.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 15) και δυο την ΕΧΑΕ, και ΤΙΤΚ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 20 από 11 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 9 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 20 ήταν πτωτικές. Στα 62,766 από 36,726 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 37,65 από 17,54 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 59,98% από 47,76% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν μικτή δυναμική αρκετά σύντομα μετά από πτωτικό ξεκίνημα. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές πολλών είχαν αρνητικό πρόσημο. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , οι ξένες αγορές είχαν τον DΑΧ, να χάνει -0,07%, ο CAC ήταν στο +0,09%, με τον FTSE100 στο +0,18%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδική έναρξη και στις 17:30 ο Dow Jones είχε μεταβολή +0,01% και ο S&P500 -0,06%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,31% και έφθασε στις 830,44 από 827,86 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2173,62 από 2166,09 με μεταβολή +0,35%. Οι δημοπρασίες έστειλαν την τιμή για τον ΓΔ δυο μονάδες ψηλότερα και τον 25άρη κατά 5,2, επιτρέποντας κλείσιμο λίγο ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,766 από 36,726 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,618 από 3,333 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 44,306 από 31,179 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,158 από 1,498 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 44,490 από 26,398 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 42 των καθοδικών σε 50 από 48 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 26.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Υγείας +1,42% από +0,28%, Τραπεζών +0,85% από -0,30%, Τηλεπικοινωνιών +0,83% από -0,82%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,79% από -1,53%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,75% από -0,60%, Τεχνολογίας +0,56% από +0,16%, ο FTSEΜ +0,55% από -0,58%, Εμπορίου +0,54% από +0,96%, Πρώτων Υλών +0,48% από +0,24%, ο 26άρης +0,35% από +0,04%, Χημικών +0,34% από 0,00%, ΓΔ +0,31% από -0,20% Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,13% από -1,40%, Κοινής Ωφέλειας +0,12% από +0,91% και Κατασκευές Υλικά +0,06% από -2,64%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -1,15% από -0,57%, Πετρελαίου Αερίου -0,47% από -0,53%, Τροφίμων Ποτών -0,16% από +2,24% και Ταξίδια Αναψυχή -0,06% από +0,60%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Δυσοίωνες προσδοκίες και μείωση θέσεων στα ΣΜΕ Αυγούστου
Στη σύνοδο της Τετάρτης 9/8, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πλάγια πορεία επί ώρες που έμοιαζε με ευθεία γραμμή μεταξύ των 2169 και 2173 μονάδων. Αλλά μετά τις 16:11, νέες πιέσεις τον πέρασαν κάτω από τις 2167 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,04%. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -0,15%. Ήταν το ελάχιστο μέρας στις 2162,9 μονάδες, ενώ το μέγιστο στις 2177,54, σημειώθηκε στις 10:59. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 14,6 μονάδες. Το κλείσιμο με βοήθεια από τις δημοπρασίες έγινε στις 2173,62, με μεταβολή +0,35%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 4,504 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 232 συμβολαίων με ανώτερο στις 2173,00 μονάδες, και κατώτερο στις 2165,50. Με εκκαθάριση στις 2172,50 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6005. Διακινήθηκαν επίσης 47 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με εκκαθάριση στις 2170,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν 734. Οι traders άλλαξαν προσδοκίες και όρισαν 5,0 μονάδες προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Αυγούστου.
Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά κινήθηκε με διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο και με επενδυτικά κριτήρια που αφορούσαν σε εταιρικά αποτελέσματα και στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Το κλίμα βάρυνε μετά το μεσημέρι στις ΗΠΑ.
Σήμερα
Υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν μέσω της όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,20% στις 19.755 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 1,02% στις 1.618 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε απώλειες κατά 0,31% στις 3.271 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε μείωση κατά 0,62% στις 27.682 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 1,03% στις 2.370 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 5.767 μονάδες.
Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ τελούν υπό διαρκή ένταση, με τους επενδυτές να «τρομάζουν» στο ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, άλλωστε, ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει σχέδιο επίθεσης εναντίον της νήσου Γκουάμ, το οποίο ανήκει στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Πιόνγιανγκ με «φωτιά και οργή», αντιδρώντας έντονα στην πιθανότητα τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών στους διηπειρωτικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,31% στα 49,02 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 0,42% στα 51,92 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καταγράφει κέρδη κατά 0,62% στα 1.270,40 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,32% στα 109,94 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,35% σε 0,7884 δολάρια (USD).
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη επιβράδυνση εμφάνισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Κίνα, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι 1,5% τον Ιούνιο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Μικρή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.39), η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 3,302% και η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχωρεί κατά 2,3 μονάδες βάσης στο 5,454%. Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads κινούνται πέριξ του τεχνικού ορίου των 500 μ.β., καθώς διολισθαίνουν κατά 2,3 μ.β. στις 500,3 μ.β. Το ενδιαφέρον των επενδυτών πλέον, στρέφεται στις εξελίξεις του φθινοπώρου, όταν και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
Στην Ελλάδα τερματίζεται αυτές τις μέρες ένα ακραίο φαινόμενο, ενδεικτικό από τη μια πλευρά, των δυσκολιών για τη μεταρρύθμιση της χώρας και από την άλλη, του γεγονότος ότι κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών, με κινητή και ακίνητη περιουσία, φθάνοντας ακόμα και μέχρι τους πλειστηριασμούς. Στο στόχαστρο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι κάνουν χρήση μιας άτυπης ασυλίας, από τη στιγμή που ούτε το δημόσιο ούτε οι τράπεζες κινούνται σε βάρος τους.
Αύξηση εμφάνισε τον Ιούνιο του 2017 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε ετήσια άνοδο κατά 1,6% έναντι «άλματος» 8,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Η βελτίωση της παραγωγής οφείλεται στους εξής παράγοντες: Μεταποίηση 2,8% Ηλεκτρισμός 0,1%.Ο μέσος δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου, παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 6%, η οποία αποδίδεται στα παρακάτω: Ορυχεία – λατομεία 9,4% Μεταποίηση 4,2% Ηλεκτρισμός 14,1% Την ίδια ώρα, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο.
Άλμα της τάξης του 28,3% εμφάνισε τον Ιούλιο του 2017 ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, κυκλοφόρησαν 14.998 νέα οχήματα, έναντι 11.687 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2016, εκ των οποίων τα καινούρια ήταν 9.058 (+19,5%). Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών, κυβισμού άνω των 50 cc, παρουσίασε κάμψη κατά 22,4% σε 4.001, εκ των οποίων ο αριθμός των καινούριων διαμορφώθηκε σε 3.681 (-24,1%)
Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης βρίσκονται οι τράπεζες, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση σε αποεπενδύσεις και μείωση του κόστους. Ο κλάδος επιδίωξε να κλείσει τα μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό από τις δεσμεύσεις που δημιούργησε η λήψη κρατικής βοήθειας. Alpha Bank, Εurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ένα βήμα από την πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων που περιελάμβαναν πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει περισσότερες εκκρεμότητες λόγω μεγέθους και εύρους δραστηριοτήτων εντός του Ομίλου από την ενσωμάτωση σειράς τραπεζών.
Στα 38,392 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΙΑΣΩ Α.Ε., μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 9,598 εκατ. ευρώ. H AMK πραγματοποιήθηκε μέσω της κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους από το ειδικό αποθεματικό που έχει σχηματιστεί από τη διαφορά της τιμής έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο. Πλέον, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε 87.254.824 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,44 ευρώ.
Ως μνημονιακή υποχρέωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, την επιστροφή στην Επιχείρηση του κόστους από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι τελικώς, τον «λογαριασμό» θα τον πληρώσουν και πάλι οι καταναλωτές. «Εάν δεν ανακτηθεί αυτό το ποσό, τότε η Επιχείρηση θα έχει πρόβλημα» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εισηγήθηκε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές το συγκεκριμένο κόστος, το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ,στα 700 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερη έμφαση στις μη-χρηματοοικονομικές επιδόσεις ζητούν οι θεσμικοί επενδυτές, όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young (EY). Συγκεκριμένα, το 82% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις έχουν αγνοήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικούς κινδύνους. Μάλιστα, το 81% αναφέρει ότι οι μη-χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης, δεν δημοσιεύονται επαρκώς.
Οριακή διεύρυνση εμφάνισε τον Ιούνιο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ τον Μάιο. Το εμπορικό έλλειμμα, από την πλευρά του, αυξήθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών σε πλοία και αεροναυπηγικό εξοπλισμό.
Στα 149,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά ομαλοποιημένα έσοδα της Forthnet για το α’ εξάμηνο του 2017, έναντι εσόδων 165,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα αποτελέσματα EBTIDA, παράλληλα, ανήλθαν σε κέρδη 16 εκατ. ευρώ από κέρδη 26,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Remaining Time-0:00
Η μείωση των οικονομικών μεγεθών συνιστά απόρροια της κάμψης κατά 7,2% στις συνολικές συνδρομές, οι οποίες περιορίστηκαν σε 995.585. Από την πλευρά της, η πτώση της συνδρομητικής βάσης αποδίδεται στην επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και 5% στη σταθερή τηλεφωνία.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Απροσδόκητη επιβράδυνση εμφάνισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Κίνα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδυναμίας στις τιμές των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,4% τον προηγούμενο μήνα έναντι 1,5% τον Ιούνιο.Οι αναλυτές της Wall Street Journal προσδοκούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος. Οι τιμές στα τρόφιμα μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο έναντι πτώσης 1,2% τον Ιούνιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,1% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung σε συνεργασία με ρεπόρτερ από τη βελγική De Tijd, τη γαλλική Le Monde και την ολλανδική Τrouw, προέβη στην ανάλυση 37.000 προσφορών διαμονής μέσω της πλατφόρμας Airbnb στις δέκα μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, 1.290 ιδιοκτήτες προσέφεραν πάνω από ένα διαμερίσματα προς ενοικίαση ανά τη Γερμανία, μια πρακτική η οποία έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα ιδίως στα μικρής και μεσαίας εμβέλειας συνοικιακά ξενοδοχεία.
Η Πορτογαλία έχει ταλανιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Δανείστηκε από την ΕΚΤ 78 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 2013 η ανεργία κυμαινόταν στο 16%. Ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο σιγά σιγά φαίνεται πως παίρνει την ανιούσα.
Ο Τιάγκο Μάρτινς είναι προγραμματιστής και εργάζεται σε μια εταιρεία, η οποία απασχολεί 300 νέους ανθρώπους. Κερδίζει περίπου 1.500 ευρώ το μήνα, ποσό διπλάσιο από το μέσο μηνιαίο εισόδημα. Η περίπτωση του είναι όντως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάκαμψης της Πορτογαλίας;
Κάμψη της τάξης του 14% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα προ-φόρων κέρδη της Standard Life, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, τα προ-φόρων κέρδη της βρετανικής εταιρείας ανήλθαν σε 374 εκατ. στερλίνες έναντι 437 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα το 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, συρρικνώθηκαν σε 7,4 δισ. στερλίνες από 7,7 δισ. στερλίνες πέρυσι.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια, αντίθετα, αυξήθηκαν σε 3,5 δισ. στερλίνες έναντι 3,3 δισ. στερλινών το 2016.
Αύξηση της τάξης του 11% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Deutsche Post, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά των μεταφορών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ενισχύθηκε σε 602 εκατ. ευρώ από 541 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη, ύψους 604 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα, παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 14,81 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2016.
Διεύρυνση εμφάνισε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,8%, καταγράφοντας την πρώτη κάμψη εντός του 2017. Πτώση παρουσίασαν και οι εισαγωγές, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 4,5%.
Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 21,2 δισ. ευρώ, έναντι 20,3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2017.