Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 07:02

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρησή του κατά 3% χθες, καθώς οι προμήθειες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Τα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν 5,16 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 341,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 700.000 βαρέλια. Η ημερήσια ζήτηση, υποχώρησε στα 20,3 εκατ. βαρέλια, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 59,32 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 11:43 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 3% χθες, πριν κλείσουν στα 59,24 δολ. το βαρέλι, 93 σεντς χαμηλότερα. Οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αναρριχήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, ήταν η μεγαλύτερη, από την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου και ώθησε την ημερήσια κατανάλωση κάτω από τα 21 εκατ. βαρέλια, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Τα στοιχεία του υπουργείου βασίζονται στις παραδόσεις καυσίμων από τα διυλιστήρια, που συνήθως αυξάνονται όταν έρχεται Σαββατοκύριακο εθνικής εορτής.

Συνολικά 31,7 εκατ. Αμερικανοί, το 11% του πληθυσμού, θα ταξιδέψει οδικώς κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, που αρχίζει σήμερα, σύμφωνα με την ΑΑΑ, το μεγαλύτερο οργανισμό αυτοκινητιστών της χώρας.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου ήταν 16 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,3%, στα 59,65 δολ. το βαρέλι, στο ICE Futures, στις 11:40 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.