Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 18:19

Αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

Άγνοια της ουσίας του ζητήματος και της φάσης της διαδικασίας καταλογίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους αντιδρούν σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην οικονομία μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των θετικών εξελίξεων.

Άγνοια της ουσίας του ζητήματος και της φάσης της διαδικασίας καταλογίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους αντιδρούν σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην οικονομία μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των θετικών εξελίξεων.

Υπενθυμίζει ότι:    

  • Η απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών γίνεται, εξ' αρχής, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και της αγοράς και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος σωρευτικού ορίου ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση, έγινε με σκοπό να προσαρμοστούν οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μετρητών με τον μηνιαίο κύκλο της οικονομίας, δεδομένου ότι οι καταβολές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση.

Γι' αυτό τον λόγο, επιτράπηκε η ανάληψη 1.800 ευρώ ανά μήνα και κωδικό πελάτη –ένα σταθερό ποσό, που δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις ημέρες που έχει ο κάθε ημερολογιακός μήνας- καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από ένα συνεχώς αυξομειούμενο μηνιαίο ποσό.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεπώς υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των επιθυμούμενων συναλλαγών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εδώ και καιρό έχει δημοσιευθεί ο οδικός χάρτης με συγκεκριμένα βήματα για την απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών προκειμένου να υπάρξει σταθερό έδαφος όσον αφορά τη διαφάνεια και τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων σχετικά με αυτό το θέμα.​

«Σε κάθε βήμα της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών είμαστε σε επικοινωνία με τα μέρη που επηρεάζονται και λαμβάνουμε υπόψη τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις προτάσεις τους.

»Με τη συστηματική λειτουργία της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

» Όσον αφορά τις κύριες ρυθμίσεις της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, σημειώνουμε τα κάτωθι:

  • Παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε κάθε νομικό πρόσωπο να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε μορφής σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα που επιθυμεί (αυτό αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις). Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο επιχειρηματικός κόσμος στις καθημερινές συναλλαγές του.
  • Οι μισθωτοί θα μπορούν να επιλέγουν το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους με το οποίο συνεργάζεται ο εργοδότης τους, αίτημα στο οποίο ανταποκριθήκαμε απαντώντας σε μια υπαρκτή ανάγκη των εργαζομένων.
  • Αυξάνεται από 30% σε 50% το ποσοστό ανάληψης μετρητών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τα χρηματικά ποσά που αυτά μεταφέρουν από την αλλοδαπή σε εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει ήδη η δυνατότητα μεταφοράς εκ νέου σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής του συνόλου του ποσού».

Χρ. Σταϊκούρας: Παραμένουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δυο χρόνια μετά την επιβολή τους

Σημειώνεται ότι ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «δύο χρόνια από την επιβολή τους, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί  εξακολουθούν -  και θα εξακολουθούν -  να υφίστανται. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί άμεσα θα εξαλείφονταν, αποδείχθηκαν, και σε αυτήν την περίπτωση, κενές περιεχομένου».

Τόνισε ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επί της ουσίας δεν μεταβάλλονται, σε συνδυασμό με τη διευρυμένη και μεγαλύτερη εσωτερική στάση πληρωμών, να δυσκολεύουν τις συναλλαγές και να στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. «Οικονομία, που στενάζει από την υπερφορολόγηση των πολιτών, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, έχει εξαντληθεί» προσθέτει.

«Η σκληρή πραγματικότητα εκδικείται τα ψέματα, τις αυταπάτες, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» ανέφερε.

Ποτάμι: Τα capital controls, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το δωμάτιο του Χότζα

«Σήμερα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων. Τα βήματα για να γίνουμε μια κανονική χώρα είναι πολύ αργά και οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανεπαρκείς» αναφέρει το Ποτάμι.

Σχολιάζει ότι με την απόφαση του κ. Τσακαλώτου ξαναζήσαμε το μύθο του Χότζα, όταν έβαλε στο δωμάτιο του χωρικού όλα τα ζώα και άρχισε να τα βγάζει ένα-ένα για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Η αύξηση του συνολικού ποσού σε μηνιαία βάση είναι θετική, αλλά επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την πλήρη άρση των περιορισμών. Επίσης, με βάση την απόφαση, το συνολικό ποσό αναλήψεων σε ετήσια βάση θα είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.

«Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις βαρύγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι επίκειται πλήρης άρση των capital controls. Στην αρχή μας είπαν ότι τα capital controls θα κρατήσουν λίγες ημέρες. Ο κ. Παππάς το 2015 υποσχόταν ότι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί». Ο κ. Τσίπρας αργότερα υποσχόταν ότι θα υπάρχει πλήρης άρση μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο με περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αντεπεξέλθουν. Η ζημιά που έχει γίνει στη χώρα και την οικονομία είναι τεράστια. Με την παρούσα κυβέρνηση η εμπιστοσύνη δεν θα έρθει ποτέ. Έχουν μονιμοποιήσει την κρίση» αναφέρει.