Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 12:51

Ε.Ε.: Στοιχεία από την Microsoft για την αντιμονοπωλιακή υπόθεση

ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ πρόστιμο, ύψους έως 3 εκατ. ευρώ (3,9 εκατ. δολ.) προσπαθεί να αποφύγει η Microsoft Corp., καθώς σήμερα, που λήγει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς την εταιρεία, για το πώς το λειτουργικό της σύστημα Windows, επικοινωνεί με ένα δίκτυο, θα προσκομίσει στοιχεία.

Η αρμόδια επιτροπή αντιτράστ της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει, ότι «θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή», εάν η Microsoft υπάκουσε την εντολή της τον Μάρτιο του 2004. Με βάση την εντολή η Microsoft πρέπει να αποκαλύψει αυτό που ονομάζεται – πρωτόκολλο πληροφοριών – στις ανταγωνίστριές της, που κατασκευάζουν λογισμικό για τους σέρβερ των δικτύων.

Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία για κατάχρηση του μεριδίου της 95% των πωλήσεων λογισμικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τσακίζοντας τον ανταγωνισμό στις εν λόγω αγορές. Τον Μάρτιο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο-ρεκόρ των 497 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2005 η Ε.Ε. επέβαλε πρόστιμο 280,5 εκατ. ευρώ στην Microsoft, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του 2004 για παράβαση αντιμονοπωλιακών κανονισμών. Αυτό ήταν το πρώτο πρόστιμο που επέβαλε η Ε.Ε. και για το οποίο η εταιρεία άσκησε έφεση.

Η Κομισιόν έδωσε στη Microsoft προθεσμία μέχρι τις 23 Νοεμβρίου να καταθέσει τα στοιχεία που της ζήτησε, ώστε οι ανταγωνιστές να μπορέσουν να ελέγξουν τα στοιχεία μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο Νιλ Μπάρετ, είναι ο υπεύθυνος της Ε.Ε. που θα κρίνει το εάν οι πληροφορίες της εταιρείας είναι ακριβείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κομισιόν και τον υπεύθυνό της, και θα συμμορφωθεί πλήρως με οποιαδήποτε απόφαση.