Κόσμος
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 18:28

Υποβόσκουσα κρίση στον Λίβανο

Σε μαζική διαδήλωση των υποστηρικτών του εξελίχθηκε η κηδεία του δολοφονηθέντος χριστιανού Μαρωνίτη υπουργού Βιομηχανίας του Λιβάνου Τζεμαγιέλ. Πρόκειται για την έκτη δολοφονία με θύμα πολιτικό πρόσωπο που αντιτίθεται στην Συρία τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αντι-συριακή αντιπολίτευση συνδέει το γεγονός με προσπάθεια υπονόμευσης του διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το Φεβρουάριο του 2005.

Η αντι-συριακή πλευρά διαθέτει 17 υπουργούς σε σύνολο 24 μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και για την έγκριση αποφάσεων εθνικού ενδιαφέροντος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Ως προς τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου απαιτείται η τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο και η επικύρωση από τον πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Σινιόρα.

Μετά τη δολοφονία Τζεμαγιέλ, ο θάνατος ή η παραίτηση δύο ακόμη υπουργών θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα.

Στις 11 Νοεμβρίου παραιτήθηκαν πέντε σιίτες υπουργοί που εκπροσωπούσαν τη Χεζμπολάχ και το κίνημα Αμαλ. Παραιτήθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το σχέδιο του ΟΗΕ για τη δίκη από ειδικό δικαστήριο των υπευθύνων για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

Η Συρία ισχυρίζεται ότι κάθε φορά που αποδυναμώνονται οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ένα αντισυριακό πρόγραμμα, τραβούν την σκανδάλη για να ξαναβάλουν φωτιά. «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιος ευθύνεται γι' αυτήν την πράξη, αλλά προφανώς αυτή αποσκοπούσε στην υπονόμευση της αρχής της λιβανικής κυβέρνησης και είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπλερ και επέμεινε στο γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς για να «δείχνουμε με το δάχτυλο» και να κατηγορούμε τη Συρία.