Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 00:01

Δεύτερη ημέρα απωλειών

ME AΠΩΛΕΙΕΣ έκλεισαν για δεύτερη μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών ότι το πεντάμηνο ράλι μπορεί να έχει κορυφωθεί, με πρωταγωνίστριες στις απώλειες μετοχές του τραπεζικού τομέα. Πιέσεις άσκησαν και τα αμφιλεγόμενα σενάρια για τη συγχώνευση της Air France-KLM Group με την Αlitalia. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε στην κατηφόρα τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, όπως της BP και της Statoil.

ME AΠΩΛΕΙΕΣ έκλεισαν για δεύτερη μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών ότι το πεντάμηνο ράλι μπορεί να έχει κορυφωθεί, με πρωταγωνίστριες στις απώλειες μετοχές του τραπεζικού τομέα.

Πιέσεις άσκησαν και τα αμφιλεγόμενα σενάρια για τη συγχώνευση της Air France-KLM Group με την Αlitalia. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε στην κατηφόρα τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, όπως της BP και της Statoil.

Ο όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν χαμηλότερος του συνηθισμένου, καθώς η Wall παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών. Κλειστή παρέμεινα και η αγορά της Ιαπωνίας λόγω αργίας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,26%, στις 1.462,19 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.140,00 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,33%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.424,86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,51%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.475,25 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,01%.

Πτωτικά κινήθηκε και ο Dow Jones Stoxx 600, παρά την απροσδόκητη άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία το Νοέμβριο. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 12 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Ξαφνική άνοδο σημείωσε το Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αγγίζοντας υψηλό 15 ετών, γεγονός το οποίο ευνόησε το ευρώ. «Οι αγορές αναμένουν μόνο τα ρόδινα σενάρια και αγνοούν τους κινδύνους», δηλώνουν αναλυτές από τη Ζυρίχη.

Η Air France-KLM Group παρέσυρε σε πτώση τις αεροπορικές εταιρείες μετά την επανάληψη των συνομιλιών με τη ζημιογόνα Alitalia, η οποία δεν έχει σημειώσει κέρδη από το 2002. Χαμηλές επιδόσεις είχαν και οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Πτωτικά κινήθηκε η Credit Agricole. Η Citigroup υποβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές της γαλλικής τράπεζας σε «sell» από «hold». Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε η Daily Mail & General Trust.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ