Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 09:37

Στο 43,92% η συμμετοχή των ξένων στο χρηματιστήριο Σόφιας

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η συμμετοχή της αλλοδαπής ιδιοκτησίας στους εισηγμένους στο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο Αξιών - Σόφια (ΒΧΑΣ) τίτλους αξίας ανήλθε σε 43,92% του συνόλου ή σε 4,92 δισ. λεβ σε απόλυτα μεγέθη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Βουλγαρίας, κα Ντιμάνα Ράνκοβα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Επιτροπή στην πόλη Σβίλενγκραντ.

Στις αρχές του 2001 η σχετική αλλοδαπή συμμετοχή ήταν μόλις 3,21% (αξίας 35,6 εκατ. λεβ σε απόλυτα μεγέθη) του συνόλου των εισηγμένων εκδόσεων τίτλων αξίας.

Η αυξημένη κεφαλαιοποίηση, ο αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών και η αυξημένη αξία των συναλλαγών αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών προς τη χρηματιστηριακή αγορά της Βουλγαρίας, υποστήριξε η κα Ράνκοβα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η ολοκλήρωση της βουλγαρικής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω του χρηματιστηρίου.

Balkan Markets Daily