Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 12:54

Εντονες αντιδράσεις για την ρύθμιση οφειλών των εργοληπτριών εταιρειών του δημοσίου

Τροπολογία με την οποία «παρέχεται και στους αναδόχους ή εργολάβους του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, των ΝΠΔΔ και λοιπών επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλόμενων προς το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. εισφορών, με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται στο άρθρο 28 του υπό ψήφιση νόμου και με την πρόσθετη προϋπόθεση κατάθεσης στον ασφαλιστικό φορέα, ισόποσης προς την οφειλή εγγυητικής επιστολής. Οι ανωτέρω καθίστανται ασφαλιστικά ενήμεροι», κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας».

«Στην αλυσίδα των αντεργατικών τροπολογιών της κυβέρνησης, σήμερα προστέθηκε ακόμη ένας κρίκος που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών προς το ΙΚΑ των εργοληπτικών εταιρειών.

Την στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει τις δαπάνες για την προληπτική ιατρική και τις εξετάσεις των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων την ίδια ακριβώς στιγμή χαρίζει απλόχερα πάνω από 3δισ. € στις εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουμε δυναμική απάντηση με την πανεργατική απεργία στις 13 Δεκεμβρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά και η συντονίστρια του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ τόλμησε να επαναφέρει με τον προσφιλή της τρόπο, δηλαδή στα "μουλωχτά", τη σκανδαλώδη ρύθμιση στο "μίνι-ασφαλιστικό" νομοσχέδιο: Για πρώτη φορά οι εργολήπτριες εταιρείες του Δημοσίου, καταβάλλοντας μόλις το 3% των εισφορών που οφείλουν, αποκτούν το πολυπόθητο χαρτάκι-βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, με το οποίο και θα εισπράξουν δημόσιο χρήμα (χρωστώντας στο δημόσιο το 97% των εισφορών που δεν έχουν καταβάλει ως όφειλαν) και αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοπρατήσεις νέων έργων».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη νέα προκλητικά χαριστική ρύθμιση προς όφελος των εργοληπτικών εταιρειών, που παρανομούν κάνοντας συστηματική εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, δίνει νέο θανάσιμο χτύπημα προς το ΙΚΑ», σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.