Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 10:19

Αυξημένη η αποχή στις εκλογές του ΤΕΕ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ήταν η αποχή σε ποσοστό παρότι η συμμετοχή των διπλωματούχων μηχανικών σε απόλυτο νούμερο ήταν μεγαλύτερη στις χθεσινές εκλογές του ΤΕΕ για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησής του για την επόμενη τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατάθηκε η εκλογική διαδικασία, μετά τις 7 το βράδυ, σε μερικά από τα 60 εκλογικά τμήματα του ΕΜΠ που είχαν στηθεί για να ψηφίσουν οι μηχανικοί στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετά στην περιφέρεια.

Μάλιστα στην Αθήνα που παραδοσιακά ψηφίζει ο κύριος όγκος των διπλωματούχων μηχανικών, προσήλθαν φέτος πάνω από 2.500 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές που έγιναν το 2003.

Ωστόσο, η αποχή και σε αυτές τις εκλογές ήταν σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 50% στην Αθήνα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν μεγαλύτερος αφού 6.000 μηχανικοί που συμμετείχαν σε 21 παρατάξεις και μεμονωμένοι διεκδίκησαν την ψήφο των μηχανικών.

Λόγω της παράτασης που δόθηκε στην εκλογική διαδικασία η έκδοση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν τελικά αποτελέσματα για τα ποσοστά που έλαβαν οι 21 παρατάξεις αλλά και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι, τα οποία παραπέμπονται για σήμερα.

Οι χθεσινές εκλογές του ΤΕΕ ήταν οι πρώτες στα ελληνικά δεδομένα που έγιναν με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος, δηλαδή με ειδικό λογισμικό διαχείρισης υποψηφιοτήτων, παραγωγής και ελέγχου των ψηφοδελτίων, σάρωσης αναγνώρισης, ελέγχου και καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, που εξασφαλίζει εγκυρότητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Παρότι οι διοργανωτές του νέου ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριζαν ότι λειτούργησε ικανοποιητικά, αυτό δεν αποδείχθηκε στην πράξη αφού η έκδοση των αποτελεσμάτων δεν προχώρησε σύντομα όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Και αυτό γιατί ούτε οι υπάλληλοι ήταν καλά ενημερωμένοι αλλά και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι χρησιμοποιούσαν από την αρχή το ηλεκτρονικό σύστημα.

Από τις εκλογές θα προκύψουν τα 200 μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ εκ των οποίων τα 155 εκλέγονται απευθείας, ενώ 45 ακόμη εκλέγονται ως μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών. Στη συνέχεια τα μέλη της Αντιπροσωπείας εκλέγουν τη Διοικούσα Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ