Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 10:57

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η χώρα του ενδέχεται να στηρίξει και δεύτερη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ μέσα σε δύο μήνες, καθώς η περίοδος της αύξησης της ζήτησης για τον χειμώνα, πλησιάζει.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή τον επόμενο μήνα, εάν η μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως του Νοεμβρίου, αποτύχει να σταθεροποιήσει τις τιμές, μετέδωσε η Al-Hayat στο Λονδίνο, επικαλούμενη τον αλ-Ναΐμι. Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός, ο χαλκός και το καλαμπόκι, καθώς η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου κατέστησε φθηνότερα τα εμπορεύματα για τους καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, αναρριχήθηκε έως 96 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 60,20 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 8:10 π.μ., στο Λονδίνο, διαπραγματεύθηκε στα 59,92 δολ. το βαρέλι.

Στις 22 Νοεμβρίου, τα συμβόλαια του πετρελαίου έκλεισαν στα 59,24 δολ. πριν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών από τις 23/11 για δύο ημέρες. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις 22 Νοεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν από τα 58,66 έως τα 60,17 δολ. το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να μειώσει την παραγωγή επικαλούμενος την υποχώρηση της ζήτησης και την αύξηση των αποθεμάτων. Ο Οργανισμός θα συζητήσει το θέμα των προμηθειών στις 14 Δεκεμβρίου κατά τη σύσκεψή του στην Αμπούζα της Νιγηρίας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, δεν απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκαν από το Bloomberg News.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 60,49 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures Exchange. Στις 8:11 π.μ., ώρα Λονδίνου, τα συμβόλαιά του διαπραγματεύθηκαν στα 60,10 δολ. το βαρέλι.

«Ο ήπιος καιρός αυτόν τον χειμώνα, μείωσε την παραγωγή και αύξησε σημαντικά τα παγκόσμια αποθέματα» δήλωσε στις 24 Νοεμβρίου ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλά μπιν Χαμάντ αλ-Ατιγιά από το Ν. Δελχί.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Οι προμήθειες, αναρριχήθηκαν στα 341,1 εκατ. βαρέλια στις 17 Νοεμβρίου, 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας, θα είναι πάνω από τις κανονικές αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Meteorlogix LLC, χθες. Η ζήτηση για θέρμανση στη Ν. Υόρκη, θα είναι 36% χαμηλότερη του μέσου όρου.

Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκαν από 57,80 δολ. έως 63,21 δολ. το βαρέλι μέσα στον μήνα. Η διατήρηση της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου, ενδέχεται να αυξήσει το χαμηλότερο επίπεδο αυτών των τιμών, εκτιμούν αναλυτές.

Το δολάριο υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες σε επτά μήνες. Η πτώση οδήγησε το νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2005, καθώς οι διαπραγματευτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού το πρώτο τρίμηνο.

Το δολάριο αγοράστηκες στο 1,313 ευρώ στις 3:27 μ.μ. στο Τόκυο, από 1,3094 δολ. στη Ν. Υόρκη, στις 24 Νοεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν αυτήν την εβδομάδα καθώς εικάζεται ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Δεκαεπτά ή το 49% των 35 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν σχετικά, εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει. Δέκα από τους ερωτηθέντες είπαν ότι οι τιμές θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση και οκτώ προέβλεψαν πτώση των τιμών του.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τις πέντε ημέρες από τις 2 Δεκεμβρίου και θα πέσουν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service.