Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 18:33

Τιτάν: Αύξηση 51,4% των καθαρών κερδών στο εξάμηνο

Ενισχυμένο κύκλο εργασιών και καθαρών κερδών ανακοίνωσε ο Όμιλος Τιτάν για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ενισχυμένο κύκλο εργασιών και καθαρών κερδών ανακοίνωσε ο Όμιλος Τιτάν για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €773,8 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων βελτιώθηκαν κατά 18,9% και ανήλθαν σε  €142,1 εκ.

Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους αυξήθηκαν κατά 51,4% και ανήλθαν σε €13,9 εκ., σε σύγκριση με κέρδη €9,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.   

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι τάσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο. Κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 6,7% και ανήλθε σε €412 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €91 εκ., υψηλότερα κατά 19,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε €17,8 εκ., κατά 35,9% χαμηλότερα έναντι του 2ου τριμήνου του 2016.  

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και προστίθεται πως η ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων έργων τους πρώτους μήνες του 2017, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη καθήλωση της ιδιωτικής οικοδομής είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης τσιμέντου το 1ο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνεται ακόμη πως οι εξαγωγές παρέμειναν υψηλές απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των εργοστασίων, υπό συνθήκες πάντως αυξανόμενου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές. Όπως αναφέρεται, η υποτονική εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, οδήγησαν σε κάμψη της κερδοφορίας. Έτσι, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε κατά 3,2% και διαμορφώθηκε σε €129,1 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν σε €13,7 εκ.  

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του Ομίλου, επισημαίνετια ότι για το 2017 παραμένουν θετικές κυρίως χάρις στη βελτίωση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.   

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις ανατολικές πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, βασιζόμενη και στους τρεις κύριους πυλώνες: οικιστικά ακίνητα, ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και δημόσια έργα. Η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με τα οφέλη από το πρόγραμμα επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος, ισχυροποιούν τη θέση μας στην αγορά και επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας, προστίθεται.    

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση φέτος θα κυμανθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 2016, καθώς μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, τα επόμενα έργα υποδομών είναι ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού και δεν αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση τσιμέντου εντός του 2017. Παράλληλα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρά την εμφάνιση ορισμένων έργων τουριστικού χαρακτήρα. Όπως σημειώνεται στη ανακοίνωση, η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2017 αναμένεται να συνεχίσει να διοχετεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε εξαγωγικούς προορισμούς.  

Σε ό,τι αφορά τη μητρική, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν» μειώθηκε κατά 4,2% στα €125,4 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκε σε  €12,2 εκ. από €18,7 εκ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Τα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες ύψους €8,1 εκ. έναντι κερδών €19,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2016 συμπεριλαμβάνονται €20,6 εκ. από θυγατρικές εταιρίες του εξωτερικού.