Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 10:31

Market Beat: Με την Fed να ωθεί προς την ανάληψη ρίσκου έρχεται η αποτίμηση της διόρθωσης

Το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό για τις μετοχές μετά τα νέα ρεκόρ στις αγορές της Νέας Υόρκης αλλά δεν είναι σαφές το πώς θα αντιδράσουν οι θεσμικοί στην ισχυροποίηση του ευρώ. Προκλήθηκε από το αδυνάτισμα του δολαρίου. Η πρόσφατη αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ήρθε μετά την απόφαση της Fed και από την στροφή στην ρητορική της γύρω από τον πληθωρισμό.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό για τις μετοχές μετά τα νέα ρεκόρ στις αγορές της Νέας Υόρκης αλλά δεν είναι σαφές το πώς θα αντιδράσουν οι θεσμικοί στην ισχυροποίηση του ευρώ. Προκλήθηκε από το αδυνάτισμα του δολαρίου. Η πρόσφατη αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ήρθε μετά την απόφαση της Fed και από την στροφή στην ρητορική της γύρω από τον πληθωρισμό. Η αγορά αρπάχτηκε από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι τόσο ο συνολικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός είχαν μειωθεί αποσύροντας τον χαρακτηρισμό "πρόσφατα", υποδεικνύοντας μάλλον ότι η επιβράδυνση ενδέχεται να μην είναι προσωρινή.

Στατιστικά υπάρχουν πιθανότητες για αντίδραση στην αλυσίδα των πτωτικών συνόδων σε μια αγορά που  κινήθηκε από την περασμένη Πέμπτη και μετά καθοδικά, χωρίς ανάσα. Οδήγησαν την πτώση αρχικά τα blue chip του αντι-τραπεζικού μπλοκ, αλλά η ένταση των πιέσεων μεγάλωσε, μόλις οι ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά blue chip αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα χθες να περάσουν κάτω από σημαντικές στηρίξεις ο Τραπεζικός δείκτης και ο ΓΔ. Συνήθως υπάρχουν ενδιάμεσα ανάσες, όταν ξεδιπλώνεται μια διόρθωση μετά από πολύμηνη άνοδο, για να έχει, χρονικά, επαρκή διάρκεια.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι οι επενδυτικές κινήσεις στις αγορές μετοχών δεν προκύπτουν αποκλειστικά ως αντικατοπτρισμός των τάσεων που εμφανίζουν οι αγορές ομολόγων. Τα θεμελιώδη μεγέθη και η μελλοντική κερδοφορία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και συνήθως μεγαλύτερο από την πορεία των αποδόσεων των, διαφορετικής διάρκειας, ομολόγων του κράτους που φιλοξενεί το χρηματιστήριο.

Δεν φτάνει μια και μόνη έξοδος για να μειώσουν και άλλο το country risk οι ξένοι θεσμικοί σε χώρα που η πολιτική αστάθεια είναι συνήθης κατάσταση. Η επιτυχής συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί πλέον καθήκον των κυβερνόντων και θα είναι μέτρο της αποδοχής της ιδιοκτησίας των μέτρων που τρίτου προγράμματος στήριξης από την κυβέρνηση.

Δεν είμαστε σίγουροι για τη βάση αυτής της επιμονής στη φυγή από το ρίσκο. Οι επαγγελματίες αναφέρουν διάφορα ως αιτία διόρθωσης των τιμών, την εποχή, την ολοκλήρωση των μερισματικών αποκοπών δεικτοβαρών τίτλων και φυσικά την έλλειψη άμεσων θετικών καταλυτών.

Ο Πέτρος Στεριώτης Nuntius Sec. ανέφερε χθες χαρακτηριστικά: «Η πενταετής ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί, προφανώς, θετική εξέλιξη, αλλά δεν προκάλεσε 'κύμα ενθουσιασμού' στις τελευταίες συνεδριάσεις της Λεωφόρου Αθηνών, ίσως διότι έχει ήδη προεξοφληθεί (και με το παραπάνω) κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου και πλέον 'ράλι' που έχει προηγηθεί».

«Η συνεδρίαση διεξήχθη με δεδομένη τη βεβαρυμμένη, τεχνικά, εικόνα της Αγοράς, καθώς μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα αποτρέψει μια πλαγιοκαθοδική κίνηση. Ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει ενεργοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα επίπεδα στήριξης κάτω από τις 840 μονάδες, με τους πωλητές να διαφαίνεται ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσουν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις σχετικές ‘αψιμαχίες’.» Αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. αναφέρθηκε ευθέως στην υπόθεση της έκδοσης του νέου ομολόγου: «Η έξοδος στις Αγορές ολοκληρώθηκε με απόδοση, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης αγορών, αφού το επιτόκιο δεν ήταν καλύτερο των αισιόδοξων εκτιμήσεων (επιτόκιο 4,625% έναντι εκτιμήσεων για χαμηλότερα του 4,5% - 4,4% και αναλογικά ακριβότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης Κυβέρνησης), ούτε όμως και αφορμή σημαντικών πωλήσεων, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση με την στήριξη των Ευρωπαίων εκμεταλλεύτηκε το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε την περίοδο που διανύουμε. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό οι πωλητές να υπερισχύσουν τις επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν υπάρξει άλλη μία ανοδική προσπάθεια με στόχο την ζώνη των 860 - 880 μονάδων».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε χθες το χρηματιστήριο στη Wall Street. Μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στη μείωση του ισολογισμού ύψους 4,5 τρις δολαρίων. Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 97,58 μονάδων (+0,45%), στις 21.711,01 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε ενισχυμένος κατά 10,58 μονάδες (+0,16%), στις 6.422,75 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο κατά 0,7 μονάδες (+0,03%), στις 2.477,83 μονάδες.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεχώρισαν τα αποτελέσματα της Boeing (+9,9%) καθώς μπορεί τα έσοδα να μειώθηκαν στα 22,74 δισ. δολάρια από 24,76 δισ. πέρυσι, ωστόσο τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,55 δολάρια από 2,30 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επιπλέον η διοίκηση αναβάθμισε την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη στα 9,8 έως 10 δολάρια.

Η Advanced Micro Devices (+4,6%) ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου. Οι αναλυτές προέβλεπαν σχεδόν μηδενικά κέρδη και έσοδα στα 1,16 δις δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.249 δολάρια την ουγκιά. Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς των υποχωρώντας κατά τέσσερις μονάδες βάσης διαμορφώθηκε στο 2,29%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν τη Federal Reserve και να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 382,74 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,24% στις 7.452 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,33% στις 12.305 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 5.190 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,56% στις 21.577 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 10.575 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tullow Oil εκτινάχθηκε κοντά στο 8% χάρη στα θετικά έσοδα του α’ τριμήνου. Αύξηση της τάξης του 3,1% κατέγραψε και η μετοχή της Peugeot, στον απόηχο της βελτίωσης της κερδοφορίας κατά 4,1% στο α’ εξάμηνο του έτους.

Οι επενδυτές θεωρούν μηδενικές τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve και ως εκ τούτου, στρέφουν την προσοχή τους στη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη πτώση εμφάνισε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, λόγω της αδυναμίας αποταμίευσης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στις 104 μονάδες έναντι 108 μονάδων τον Ιούνιο.

Παράλληλα, απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2017, καθώς το εγχώριο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,3% έναντι αύξησης 0,2% το α’ τρίμηνο του 2017. Σε ετήσιο επίπεδο, παράλληλα, η ανάπτυξη της οικονομίας ανήλθε στο 1,7%.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, μείωση της τάξης του 16% κατέγραψαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα προ-φόρων κέρδη της ITV, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 259 εκατ. στερλίνες έναντι 309 εκατ. στερλινών πέρυσι. Τα έσοδα, παράλληλα, υποχώρησαν κατά 3% και ανήλθαν σε 1,46 δισ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξης του 4,1% σημείωσαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Peugeot, τα οποία ανήλθαν σε 1,26 δισ. ευρώ έναντι 1,21 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Από τη πλευρά της, η Daimler ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών σε 2,44 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2017 από 2,43 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 7% και διαμορφώθηκαν σε 41,2 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Με τις Τράπεζες στο τιμόνι πτώση με διατήρηση και διασπορά των πιέσεων

Στην δεύτερη συνεδρίαση μετά την έξοδο στις αγορές δανεισμού, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από την έναρξη ως το πέρας, με μεγάλο εύρος διακύμανσης. Είχαμε, μετά το άνοιγμα με ανύπαρκτο χάσμα για τους βασικούς δείκτες και ένα τίναγμα στο τρίλεπτο, εγκατάσταση πτωτικής δυναμικής μόνιμα. Απλά μέσα στη μέρα, από τις 10:33 που σημειώθηκε το μέγιστο στις 844,40 μονάδες (+0,16%) από 850,36 χθες, η διαρκής αναζήτηση για το ελάχιστο το έφερε στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών στις 14:55 στις 827,53 (-1,84%) από 840,22 με πτώση για τον τραπεζικό δείκτη τότε -4,83%. Από τότε οι επενδυτές όρισαν ισορροπία προσφοράς ζήτησης και τον οδήγησαν πλάγια από τις 828 ως τις 831 μονάδες. Μετά τις 16:25 που εμφανίστηκε ενδοσυνεδριακό «μέγιστο» στις 831,2 μονάδες η τάση γύρισε πάλι σε καθοδική και έδωσε στον ΓΔ κλείσιμο στις 830 μονάδες χαμηλότερα από την στήριξη των 833,00 μονάδων.

Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πιέσεις για όλες τις τραπεζικές μετοχές και οι θεσμικοί δεν επηρέασαν με αυτές το κλείσιμο του μέσου όρου που ήταν σε επίπεδα πιο κοντά  στο ελάχιστο της σημερινής διακύμανσης. Ήταν μια σύνοδος με απροσδόκητα, για μεγάλη μερίδα επενδυτών, χαμηλότερα όρια έναντι της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς καθοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που έπεσε την προηγούμενη στα 55,708 δις ευρώ,  και σήμερα κατέληξε στα 54,776. 

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,54% από -0,44%, την ΕΤΕ στο -3,49% από +0,54%, ΕΥΡΩΒ -4,50% από 0,00% και η ΠΕΙΡ -6,49% από -1,50%. Η αγορά φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο σήμερα, να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών, χωρίς επιτυχία. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip, υποχωρώντας κατά -2,36% από -1,65%.                                  

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ διατηρήθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 19) με δυο τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΦΦΓΚΡΠ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 7 από 8 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 4 αποτελούσαν τις αμετάβλητες. Άρα, οι 30 από 28 ήταν πτωτικές. Στα 73,444 από 72,708 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 37,56 από 33,55 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 51,14% από 46,14% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,52% και έφθασε στις 830,21 από 843,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2159,36 από 2188,15 με μεταβολή -1,32%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν ουσιαστική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, επιτρέποντας κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +1,14% από +0,16%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,92% από -2,01% Τηλεπικοινωνιών +0,92% από -0,73% και Χημικών +0,36% από 0,00%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών -4,27% από -0,33%,  Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,26% από +0,08%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,60% από +1,05%, των εταιριών Υγείας -2,46% από -1,61%, Ακίνητης Περιουσίας -2,39% από -0,31%, ο FTSEΜ -2,36% από -1,65%, Τεχνολογίας -2,16% από -2,84%, ο ΓΔ -1,52% από -0,71%, Κοινής Ωφέλειας -1,40% από -3,03%, ο 25άρης -1,32% από -0,54%, Ταξίδια Αναψυχή -1,18% από -0,42%, Πετρελαίου Αερίου -0,97% από -0,77%, Πρώτων Υλών -0,59% από -1,63%, Κατασκευές Υλικά -0,23% από -0,58%, και Εμπορίου -0,01% από -1,71%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από +0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,444 από 72,708 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,421 από 28,911 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,094 από 41,446 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,758 από 1,281 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 54,776 από 55,708 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 77,956 από 85,122 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 32 των καθοδικών σε 73 από 74 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 18. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Δεν «παραδόθηκαν» οι αισιόδοξοι traders, απλά χαμήλωσαν τις προσδοκίες

Στην σύνοδο της Τετάρτης 26/7, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πτωτική πορεία με κλιμάκωση των πιέσεων ως τις 14:55, μετά τον κίνησαν πλάγια. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 40,9 μονάδες. Το μέγιστο ημέρας στις 2193,56 μονάδες, σημειώθηκε στις 10:33. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 14:55, ήταν οι 2152,65. Το κλείσιμο έγινε, στις 2159,36, με μεταβολή -1,32%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 25,141 από 15,322 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 3054 συμβολαίων με ανώτερο στις 2192,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2154,25. Με εκκαθάριση στις 2159,50 μονάδες και οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 7384 από 6980. Διακινήθηκαν επίσης 455 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 799. Οι traders μαζέψανε τις ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν οριακή προ-πορεία του ΣΜΕ Αυγούστου έναντι του δείκτη.

Οι αγοραίοι έβλεπαν στήριξη για τον μέσο όρο μεταξύ 830 και 833 μονάδων. Η αγορά όρισε χαμηλό στις 827,5 και κλείσιμο στις 830. Μετά το -1,52% επιμένουμε ότι η μεσοπρόθεσμη τάση διατηρείται στην περίπτωση που δεν διαπεράσει ο μέσος όρος τις 810 αρχικά μονάδες. Θεωρούμε δε πιθανότερο σήμερα να δουν τα πράγματα λιγότερο «μαύρα».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης Nuntius Sec.

Η πενταετής ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί, προφανώς, θετική εξέλιξη, αλλά δεν προκάλεσε 'κύμα ενθουσιασμού' στις τελευταίες συνεδριάσεις της Λεωφόρου Αθηνών, ίσως διότι έχει ήδη προεξοφληθεί (και με το παραπάνω) κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου και πλέον 'ράλι' που έχει προηγηθεί.

Το επιτόκιο και η "υπερκάλυψη" της Κρατικής έκδοσης θα βρεθούν στο προσκήνιο, αναγκάζοντας, ίσως, τους διεθνείς αναλυτές να αναπροσαρμόσουν το Outlook της Ελληνικής Οικονομίας. Φυσικά, πέραν της έκδοσης, τα δομικά προβλήματα της εγχώριας Οικονομίας (χαμηλή ανταγωνιστικότητα) δε θα ανατραπούν εν μια νυκτί και θα χρειαστούν γενναίες πρωτοβουλίες οριστικής εξόδου από την κρίση και όχι μόνο "εξόδου" στις Αγορές.

Στα θέματα του χρέους, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κ.λ.π., μάλλον δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις πριν το Φθινόπωρο και πάντα με ορίζοντα τις εκλογές στη Γερμανία και την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο αξιολόγησης της πορείας του Ελληνικού προγράμματος.

Στον Τραπεζικό δείκτη βασικό ρίσκο παραμένει η πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης, λόγω των καθυστερήσεων στο θέμα της εξυγίανσης - αξιοποίησης των "κόκκινων" δανείων, καθώς το dilution σε αντίστοιχες περιπτώσεις λειτουργεί αρνητικά για την πορεία των συγκεκριμένων τίτλων.

Στα θετικά της Αγοράς παραμένει η πορεία των ομολογιακών εκδόσεων, με τους επενδυτές να διατίθενται να "κλειδώσουν" ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τον κυλιόμενο εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών μειώνεται, γεγονός που δείχνει ότι η Αγορά διορθώνει μέσω του χρόνου και μέσω της τιμής, αλλά το εν ισχύ αγοραστικό σήμα που δίνει ο συγκεκριμένος δείκτης θα ακυρωθεί σε κλείσιμο κάτω από τις 830 μονάδες.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η Αγορά βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους 100 και 200 ημερών, γεγονός που καταδεικνύει ότι βρίσκεται σε φάση "εξωστρέφειας" μετά από την πολυετή ταλαιπωρία της μνημονιακής περιόδου.

Στις Ξένες Αγορές εντυπωσιάζει η ισχυροποίηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου σε υψηλό 2 ετών, ενώ αργά το βράδυ τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν στη συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας έφτασαν στην κορυφή του 2007, το δολάριο υποχώρησε από το τσίμπημα που του έκανε η άποψη  της Fed για την εξέλιξη του πληθωρισμού.  

Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα ήταν όλα με ανοδική τάση στην Ασία την Πέμπτη 27/7, καθώς οι αισιόδοξοι ανίχνευσαν μια υποχώρηση στην εμπιστοσύνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού που θεώρησαν ότι υποσχέθηκε να κρατήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ χαμηλά για περισσότερο από όσο κάποιοι περίμεναν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,9% σε ύψη που δεν παρατηρήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2007. Έχει κερδίσει πάνω από 5% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Η αγορά στη Ν. Κορέα και ο Nikkei της Ιαπωνίας προσθέσανε +0,2%, ενώ η Αυστραλία ανέβηκε 0,3%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδιζε 0,3% με μια ώθηση πάνω από τις 27.000 μονάδες.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για αυστηρότερους κανονισμούς προκάλεσαν την υποχώρηση του δείκτη CSI300 της Κίνας κατά 0,7%, αν και τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των κερδών για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ήρθε μετά την απόφαση της Fed και από την στροφή στην ρητορική της γύρω από τον πληθωρισμό. Η αγορά κρατήθηκε από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι τόσο ο συνολικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός είχαν μειωθεί αποσύροντας τον χαρακτηρισμό "πρόσφατα", υποδεικνύοντας μάλλον ότι η επιβράδυνση ενδέχεται να μην είναι προσωρινή.

Η Fed δήλωσε επίσης ότι αναμένεται να ξεκινήσει την εκκαθάριση της μαζικής κατοχής ομολόγων "σχετικά σύντομα", ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα ξεκίνημα μετά τη σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Αν και αυτό θα αποτελούσε αποτελεσματικό περιορισμό των χαλαρών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν χρόνια τώρα, θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ανάγκη για πραγματικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις αποτιμήσεις των νομισμάτων.

Μια δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι περισσότεροι primary dealers, οι τράπεζες που είναι εξουσιοδοτημένες να διαπραγματεύονται απευθείας με την Fed, εξακολουθούν να βλέπουν την επόμενη αύξηση του επιτοκίου της Fed τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια της Fed δίνουν χαμηλότερα από 50% πιθανότητες αύξησης, σε σύγκριση με περισσότερο από 50% πριν από τη σύνοδο της Fed.

Οι αποδόσεις των 10ετων αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν 5 μονάδες βάσης και ήταν τελευταία στο 2,278%. Το δολάριο ακολούθησε, πέφτοντας σε χαμηλό 13 μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 93.322.

Το ευρώ, έσπευσε να φτάσει τα 1,1750 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος του διαγράμματος ήταν ο μέσος όρος των 200 εβδομάδων στα 1.1807 δολάρια - ένα επίπεδο που το ευρώ δεν έχει διαπραγματευτεί ματά από τον Αύγουστο του 2014.

Το δολάριο υποχώρησε ακόμη και έναντι του γιεν αγοράζοντας 110,875 γιεν, αν και η ζημία ήταν περιορίστηκε από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρούσε τις υπερ-χαλαρές πολιτικές της σε ισχύ περισσότερο από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες.

Οι τιμές του πετρελαίου προσέγγισαν τα υψηλά οκτώ εβδομάδων, καθώς μια εκπληκτικά απότομη πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ ενθάρρυνε την κερδοσκοπία για υποχώρηση  παγκόσμια στα αποθέματα για ακατέργαστο πετρέλαιο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει να σχολιάζει την έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και την επιτυχή εκ πρώτης όψεως έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Επιτυχία της Αθήνας, μια νίκη με το ζόρι ή και τα δύο; Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt: «Η Ελλάδα μπορεί πάλι να καταπολεμήσει τα χρέη με χρέη». Για το πολιτικό μήνυμα της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει: Μπορεί σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το επιτόκιο που πέτυχε η Αθήνα να είναι υψηλό, όμως για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχία. Επιστρέφει στις αγορές. 

Νέα διευθύντρια του αγωγού φυσικού αερίου TAP για την Ελλάδα αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία κατασκευής του έργου. Η κ. Παπαλεξανδρή αντικαθιστά τον Ρίκαρντ Σκούφιας (Rikard Scoufias). Έρχεται στον TAP από την BP Λονδίνου, όπου κατείχε πολλές υψηλόβαθμες θέσεις από το 1998 που εισήλθε στην εταιρεία. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η νέα διευθύντρια έχει σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στις αγορές αερίου και σε μεγάλα έργα αερίου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και στη διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκτιμώντας μάλιστα, ότι «μπορεί να έχει συνέχεια, υπό προϋποθέσεις». Παράλληλα, στην τριμηνιαία του έκθεση για την πορεία της οικονομίας, αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% - 1,6% για το 2017, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα είναι εύθραυστη και μπορεί να διακοπεί, σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων ή επέλθει πολιτική αστάθεια.

Σε διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των μισθωμάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (AirBnB) προχωράει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία κάνει λόγο για «ληστρική» φορολόγηση των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σχετικά, τα μισθώματα που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα, τα οποία εκμισθώνουν κατοικίες με παροχή μόνον κλινοσκεπασμάτων, θα φορολογούνται αθροιστικά μαζί με τυχόν άλλα μισθώματά τους, βάσει της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας μισθωμάτων των φυσικών προσώπων:

Με 28,3 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχει η EBRD στην έκδοση ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το ομόλογο είναι δύο δόσεων και ανέρχεται συνολικά σε 450 εκατομμύρια ευρώ, με την EBRD να συμμετέχει στη δεύτερη δόση ύψους 74,5 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με την Black Sea Trade Development Bank και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω χρηματοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία στην ανάπτυξη μιας σειράς φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής ισχύος 190 MW.

Την άντληση 79 εκατ. ευρώ από την έκδοση νέων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 74,5 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ανακοίνωσε η Hellenic Petroleum Finance PLC, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι νέες ομολογίες, οι οποίες είναι πλήρως εγγυημένες από την εταιρεία, προσφέρθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τιμή διάθεσης 106%, η οποία αντιστοιχεί σε συνολικό ύψος έκδοσης 79 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,333% και οι νέες ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου την έξοδο στις αγορές και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία φεύγει από την απομόνωση και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, σε βελτίωση της εικόνας της στο εξωτερικό και κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή πνοή σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τα οφέλη που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα από αυτή την εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς -όπως είπε- αλλάζει η ψυχολογία, κάτι απαραίτητο για την πορεία μίας οικονομίας.

«Η χθεσινή, πρώτη μετά από τρία χρόνια, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, αποτελεί την ευκαιρία της χώρας, που δεν πρέπει να χαθεί»,αναφέρει ο πρόεδρος του Οικονομικό Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΟΕ), Κ. Κόλλιας. Ακόμη, τονίζει ότι για να έχει νόημα και ουσιαστικό αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κίνηση, απαιτείται η συνέχιση της σκληρής δουλειάς και η χωρίς καθυστερήσεις ολοκλήρωση της τρίτης και των επόμενων αξιολογήσεων.

Στα χέρια του Iβαν Σαββίδη περνούν τα σήματα των εφημερίδων Έθνος, Έθνος της Κυριακής και Ημερησίας, ο οποίος κατέβαλε κατά τον πλειστηριασμό προσφορά ύψους 3.580.000 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε προσφορά και μάλιστα στην εκπνοή του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις προσφορές γύρω από τον πλειστηριασμό για τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι του Ομίλου που είχαν συγκεντρωθεί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας ήρθαν σε συνεννόηση με τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», που είχαν συγκεντρωθεί γι' άλλη μια φορά στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας για να αποτρεψουν τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού εξετάζει η ΣΙΔΜΑ Α.Ε., με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαιακών της επιπέδων.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η εταιρεία εξετάζει διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης, τα οποία θα βελτιώσουν τα ίδια κεφάλαια. Άλλωστε, η ΣΙΔΜΑ έχει ήδη προβεί στην υλοποίηση ενεργειών για την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη μείωση του δανεισμού ως ποσοστό του κύκλου εργασιών.

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της Intertech, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας εξέλεξαν τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα απαρτίζεται πλέον, από τους Μανώλη Κλειδή, Γιώργο Ροζάκη και Μιχάλη Ζερβογιαννάκη.

Τη μη διανομή μερίσματος θα προτείνει η διοίκηση της Ιχθυοτροφεία Σελόντα στην επικείμενη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητη στο 3,2% παραμένει η εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, κατά τη διάρκεια του 2017, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη έκθεση του «World Economic Outlook», η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα των αναπτυγμένων οικονομιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% ενώ των αναπτυσσόμενων-αναδυόμενων οικονομιών στο 4,6%.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου για τη Boeing Co., καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,76 δισ. δολάρια έναντι ζημιών 234 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σε προσαρμοσμένη βάση, μάλιστα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,55 δολάρια/μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 2,30 δολαρίων.

Τα έσοδα, αντίθετα, υποχώρησαν κατά 8,1% στα 22,74 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 23,02 δισ. δολαρίων.

Η κάμψη των εσόδων οφείλεται στις λιγότερες παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών.  

Μικρή βελτίωση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2017 η κερδοφορία της Ford Motor, με τα οικονομικά μεγέθη να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,04 δισ. δολάρια έναντι 1,97 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2016.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 0,56 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,43 δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν στα 39,85 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 37,28 δισ. δολαρίων.

Σημαντική μείωση εμφάνισε η κερδοφορία της Coca-Cola στο β΄ τρίμηνο του 2017, παρότι τα οικονομικά μεγέθη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,37 δισ. δολάρια έναντι 3,45 δισ. δολαρίων πέρυσι. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,59 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,57 δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, υποχώρησαν στα 9,7 δισ. δολάρια από 11,5 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2016. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα 9,6 δισ. δολαρίων.

Απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2017, καθώς το εγχώριο ΑΕΠ έλαβε στήριξη μόνο από τον κλάδο των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι αύξησης 0,2% το α’ τρίμηνο του 2017. Σε ετήσιο επίπεδο, παράλληλα, η ανάπτυξη της οικονομίας ανήλθε στο 1,7%. Οι επιδόσεις του β’ τριμήνου θεωρούνταν αναμενόμενες από τους αναλυτές του Reuters.

Αναπάντεχη πτώση εμφάνισε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, λόγω της αδυναμίας αποταμίευσης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στις 104 μονάδες έναντι 108 μονάδων τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στις 108 μονάδες. Οι ανησυχίες των καταναλωτών αφορούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, τα οποία δυσκολεύονται πλέον να αποταμιεύσουν.

Μείωση της τάξης του 16% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα προ-φόρων κέρδη της ITV, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 259 εκατ. στερλίνες έναντι 309 εκατ. στερλινών πέρυσι. Τα έσοδα, παράλληλα, υποχώρησαν κατά 3% και ανήλθαν σε 1,46 δισ. στερλίνες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία περιορίστηκαν κατά 8% στα 769 εκατ. στερλίνες. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στη διεύρυνση της οικονομικής αβεβαιότητας.

Αύξηση της τάξης του 4,1% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Peugeot, τα οποία ανήλθαν σε 1,26 δισ. ευρώ έναντι 1,21 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 5% στα 29,17 δισ. ευρώ από 27,78 δισ. ευρώ πέρυσι. Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση των πωλήσεων οχημάτων.