Χθες ο τίτλος ανέφερε: «Η έξοδος στις αγορές δανεισμού ευνοεί περισσότερο τις Τραπεζικές μετοχές» και τελικά, σε μια σύνοδο γενικευμένων πιέσεων, ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνισε μια από τις μικρότερες πτωτικές μεταβολές. Όσοι θυμούνται την αντίδραση των θεσμικών του ΧΑ και την πρώτη «πρώτη φορά» της εξόδου στις αγορές δανεισμού, η μεταβολή όταν έκλεισε το βιβλίο ήταν πάλι της τάξης του -0,70%. Καλύτερα δε να μην υπάρξει επανάληψη της τροχιάς των τιμών του 2014, γιατί προηγήθηκαν και ακολούθησαν αρκετές πτωτικές σύνοδοι.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Χθες ο τίτλος ανέφερε: «Η έξοδος στις αγορές δανεισμού ευνοεί περισσότερο τις Τραπεζικές μετοχές» και τελικά, σε μια σύνοδο γενικευμένων πιέσεων, ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνισε μια από τις μικρότερες πτωτικές μεταβολές. Όσοι θυμούνται την αντίδραση των θεσμικών του ΧΑ και την πρώτη «πρώτη φορά» της εξόδου στις αγορές δανεισμού, η μεταβολή όταν έκλεισε το βιβλίο ήταν πάλι της τάξης του -0,70%. Καλύτερα δε να μην υπάρξει επανάληψη της τροχιάς των τιμών του 2014, γιατί προηγήθηκαν και ακολούθησαν αρκετές πτωτικές σύνοδοι.
Η άποψη της στήλης από χθες το πρωί αφορούσε στην μειωμένη βαρύτητα που φάνηκε πως είχε για τους θεσμικούς του ΧΑ η έξοδος της χώρας στην αγορά δανεισμού. Οι επαγγελματίες φάνηκε να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολογιακών δανείων των τραπεζών, με δυνατότητα να μετατραπούν στην λήξη τους σε μετοχές. Χθες πάντως, έδειξαν να ενδιαφέρονται για κατοχύρωση κερδών από πρόσφατες τοποθετήσεις και αν υπάρχει… φαντασία, τότε κάποιοι μπορεί να πιστέψουν ότι πούλησαν οι ξένοι θέσεις στο ΧΑ, για να τοποθετηθούν στην νέα έκδοση ελληνικού χρέους. Πανηγύρι δεν θα το λέγαμε, το -0,71% με κατάληξη του ΓΔ στις 843 μονάδες με επίσκεψη ενδοσυνεδριακά ως τις 840 μονάδες. Τεχνικά μπορεί να μην σημαίνει τίποτε αλλά ψυχολογικά θα μετρήσει το πέρασμα κάτω των 840 μονιάδων.
Οι θεσμικοί σε όλο τον κόσμο θα κρατήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τη Fed να «μιλήσει». Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη σύνοδος της FOMC και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Η αύξηση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στην εικόνα αυτή τη φορά, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη δήλωση της Fed, με τις αγορές να αναζητούν σημάδια για το πότε η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της και θα προβεί στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.
Ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank αναφέρθηκε στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων με διαφορετική οπτική και αξίζει προσοχής η θέση του, πως στο μέλλον θα υπάρξει δικαίωση του ΔΝΤ και κούρεμα στο χρέος υπό όρους: «Όπως έγινε και όταν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου επέστρεψαν στις αγορές, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία. Πρώτον, το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του Σύριζα και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018.
Ήταν σίγουρα πιο λογικό για την Αθήνα να στραφεί προς το πενταετές ομόλογο αντί για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, μειώνοντας κατ’ επέκταση με αυτή την κίνηση και το αίσθημα κινδύνου από τους επενδυτές. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, διακινδυνεύοντας το θετικό πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να δώσει με την επιστροφή στις αγορές.
Κατά την άποψή μου, το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά περιορισμένο. Πράγματι, είναι αρκετά απίθανο το αναπόφευκτο κούρεμα να περιλαμβάνει ομόλογα που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές. Πιθανότατα, το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που ανήκουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν περίπου το 68% του συνολικού χρέους της Ελλάδας.
Εκτιμώ ότι ένα κούρεμα ύψους 88% είναι απαραίτητο για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Πρακτικά, το άμεσο κούρεμα θα επηρεάσει μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες (διμερή δάνεια και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ΕΚΤ».
Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη να υπογραμμίσουμε τη σημασία και την αξία της συνέντευξης που έδωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου στον Βασίλη Κωστούλα. Υπογραμμίζει ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Η κ. Βελκουλέσκου εκφράζει την εκτίμηση ότι πλέον οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης, προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 21.613 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακή αύξηση κατά 0,02% στις 6.412 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στις 2.477 μονάδες, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού κλάδου.
«Η αγορά “χρειάζεται” τα θετικά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών» σχολίασε ο Κουίνσι Κρόσμπι, αναλυτής της Prudential Financial. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας, σχεδόν 180 εισηγμένες εταιρείες προγραμματίζεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, μεταξύ των οποίων η Facebook και η Coca-Cola.
Tην ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει και σήμερα, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της Fed.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,05% έναντι του ευρώ (1,1644 δολάρια), κατά 0,02% έναντι της στερλίνας (1,3028 δολάρια), ενώ αυξήθηκε κατά 0,74% έναντι του γεν (111,91 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,34% στα 47,89 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 3,25% στα 50,18 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,38% στα 1.249,40 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρή επιβράδυνση εμφάνισε το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά 5,7% έναντι αύξησης 5,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Την ίδια ώρα, αύξηση κατέγραψαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της McDonald’s, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,40 δισ. δολάρια έναντι 1,09 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε θετικό έδαφος «έκλεισαν» και τα αποτελέσματα της McDonald’s, τα οποία ενισχύθηκαν σε 1,40 δισ. δολάρια έναντι 1,09 δισ. δολαρίων πέρυσι. Τέλος, η κερδοφορία της Caterpillar Inc ανήλθε σε 802 εκατ. δολάρια από 550 εκατ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, μάλιστα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε 1,49 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με θετικά πρόσημα τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν όψει της απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 380,77 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,77% στις 7.434 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,45% στις 12.264 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,65% στις 5.161 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIBαυξήθηκε κατά 0,61% στις 21.457 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 10.523 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Informa κατέγραψε άνοδο άνω του 2,5% χάρη στη βελτίωση των εσόδων του α’ εξαμήνου κατά 40%. Άνοδο κατά 3,85% σημείωσε και η μετοχή της Banco de Savadell, στον απόηχο της αύξησης των κερδών στα 235 εκατ. ευρώ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της Jimmy Choo, έναντι 896 εκατ. στερλινών, ανακοίνωσε η Michael Kors Holdings. Oι μέτοχοι της Jimmy Choo θα λάβουν το ποσό των 2,3 στερλινών ανά μετοχή, δηλαδή 0,35 στερλίνες άνω της τιμής κλεισίματος της Δευτέρας.
Στη Γερμανία, παράλληλα, σε νέο ιστορικό υψηλό αυξήθηκε τον Ιούλιο το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 116 μονάδες έναντι 115,2 μονάδων τον Ιούνιο. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, ανέμεναν πτώση στις 114,9 μονάδες.
Τέλος, αύξηση της τάξης του 9,3% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 οι οργανικές πωλήσεις της Randstad Holding, χάρη στις θετικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού κλάδου. Τα κέρδη EBITA, επίσης, αυξήθηκαν κατά 6% στα 250,1 εκατ. ευρώ έναντι 235,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
ΧΑ
Μέτρια πτώση με κλιμάκωση και διασπορά πιέσεων αντίθετα από τα ευρωπαϊκά
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από την έναρξη ως το πέρας, με μέτριο εύρος διακύμανσης. Είχαμε μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και τον Τραπεζικό εγκατάσταση πτωτικής δυναμικής μόνιμα. Απλά μέσα στη μέρα, από τις 10:49 που σημειώθηκε το πρώτο ελάχιστο στις 843,16 μονάδες εμφανίστηκε το δεύτερο ελάχιστο στις 15:05 στις 842,4 και στις 15:41 ήρθε το τελικό κατώτερο στις 840,22 με πτώση λίγο πάνω από -1%. Το μέγιστο μέρας στις 850,36, ήταν η τιμή ανοίγματος. Από τότε οι επενδυτές πίεζαν σταθερά και τον οδήγησαν λίγο πάνω από τις 840 με διακύμανση 10 από 7 μονάδες τη Δευτέρα. Μετά τις 15:41 η ενδοσυνεδριακή τάση γύρισε και έδωσε στον ΓΔ ανοδική πορεία και δεν εγκατέλειψε το αρνητικό πεδίο ως το τέλος αλλά κινήθηκε ως τις 845 μονάδες. Το άνοιγμα σε Τράπεζες και 25άρη έγινε με υπολογίσιμο ανοδικό χάσμα +0,57% και +0,19% αντίστοιχα. Σταδιακά, οι πιέσεις μονιμοποιήθηκαν σε περισσότερα από 20 blue chip και διατηρήθηκε η ζήτηση ελάχιστα. Το κλείσιμο έγινε στις 843 μονάδες χαμηλότερα από την στήριξη των 845,00 μονάδων. Πιθανά έπαιξε αρνητικό ρόλο η είδηση για την έκδοση ομολόγου και δεν μέτρησε η υποχώρηση του ευρώ.
Στις δημοπρασίες, εμφανίστηκαν πιέσεις για ορισμένες τραπεζικές μετοχές και οι θεσμικοί οδήγησαν το μέσο όρο σε κλείσιμο με τιμή πιο κοντά στο ελάχιστο της σημερινής διακύμανσης. Ήταν μια σύνοδος με χαμηλότερα όρια έναντι της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς καθοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε την προηγούμενη στα 56,118 δις ευρώ, και σήμερα κατέληξε στα 55,708.
Μέτρησαν ελαφρώς αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,44% από +0,89%, την ΕΤΕ στο +0,54% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από -0,99% και η ΠΕΙΡ -1,50% από +0,38%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών χωρίς επιτυχία. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip υποχωρώντας, κατά -1,65%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 9) με δυο τις ΕΥΡΩΒ και ΤΙΤΚ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 8 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 6 αποτελούσαν τις αμετάβλητες. Άρα, οι 28 από 16 ήταν πτωτικές. Στα 72,708 από 60,363 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 33,55 από 33,85 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 46,14% από 56,08% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,71% και έφθασε στις 843,05 από 849,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2188,15 από 2200,07 με μεταβολή -0,54%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν ουσιαστική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, πετυχαίνοντας κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων +1,05% από +2,15%, των εταιριών Τροφίμων Ποτών +0,16% από -0,16%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,08% από 0,00%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -3,03% από +0,75%, Τεχνολογίας -2,84% από -2,38%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,01% από -0,13%, Εμπορίου -1,71% από -0,08%, ο FTSEΜ -1,65% από -0,40%, Πρώτων Υλών -1,63% από +0,82%, Υγείας -1,61% από +0,27%, Πετρελαίου Αερίου -0,77% από +1,63%, Τηλεπικοινωνιών -0,73% από +0,92%, ο ΓΔ -0,71% από +0,37%, Κατασκευές Υλικά -0,58% από +1,57%, ο 25άρης -0,54% από +0,27%, Ταξίδια Αναψυχή -0,42% από -0,82%, Τραπεζών -0,33% από +0,16%, και Ακίνητης Περιουσίας -0,31% από -0,37%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από +0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,708 από 60,363 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 28,911 από 9,451 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 41,446 από 48,608 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,281 από 1,268 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 55,708 από 56,118 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 85,122 από 185,682 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 55 των καθοδικών σε 74 από 47 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 26.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Διεύρυνση των αισιόδοξων στοιχημάτων
Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πτωτική πορεία με κλιμάκωση των πιέσεων στο δεύτερο μέρος. Η διακύμανση διαμορφώθηκε στις 23,3 μονάδες. Στο άνοιγμα στις 2204,23 μονάδες σημειώθηκε μεταβολή +0,19%. Ήταν το μέγιστο ημέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 15:40, ήταν οι 2180,96 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, στις 2188,15, με μεταβολή -0,54%. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 15,322 από 18,395 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 1634 συμβολαίων από 2879 με ανώτερο στις 2203,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2185,25. Με εκκαθάριση στις 2193,00 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6980 από 6471. Διακινήθηκαν επίσης 330 από 272 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 565 από 425. Οι traders επεκτείνανε τις ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Αυγούστου, έναντι του δείκτη, στις 4,85 μονάδες.
Όσοι έθεσαν εντολές αγοράς χθες, από την προσυνεδρίαση, ήταν άπαντες αισιόδοξοι. Αλλά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα έγινε… μέγιστο μέρας. Η οροφή στις 860 μονάδες έδειξε την ισχύ της. Όταν προσεγγίστηκε για δεύτερη φορά, την Πέμπτη, ακολούθησαν τρεις πτωτικές συνεδρίες και το κλείσιμο χθες ήταν το χαμηλότερο μετά από τις 837,43 στις 7 Ιουλίου. Αλλά το μέγιστο έτους στις 859,78 μονάδες σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά στις 17 Ιουλίου και ο δείκτης έπιασε επίπεδα 20 μονάδες χαμηλότερα, μετά από έξη συνόδους. Αυτό επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το βάθος μιας διόρθωσης, σε αγορά που αδιαφορεί για την έκδοση του νέου ομολόγου, αδιαφόρησε χθες και για την τάση των αναπτυγμένων διεθνών χρηματιστηρίων. Μάλλον οι θεσμικοί κινούνται βάσει της προϊστορίας της.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Αρνητική μάλλον είναι η επίγευση από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούσαν την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, τη δημοσιοποίηση της εκτίμησης της S&P για την Ελληνική Οικονομία και τελικά της εξόδου στις Αγορές με την έκδοση 5ετους ομολόγου.
Το ΔΝΤ διατηρεί τη σκληρή του στάση για το Ελληνικό χρέος και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του για συμφωνία επί της 3ης αξιολόγησης, η S&P βελτίωσε μόνο το outlook της Ελληνικής Οικονομίας και η έξοδος στις Αγορές δεν οδήγησε σε ικανοποιητική διαμόρφωση, ούτε ως προς το επιτόκιο, ούτε ως προς την υπερκάλυψη της έκδοσης.
Και τελικά, οι Αγορές συνεχίζουν να τείνουν "ευήκοο ους" σε όσα δημοσιοποιεί το ΔΝΤ για τα της Ελληνικής Οικονομίας, των παθογενειών της και του χρέους της, αλλά και του χαμηλού πήχη για τις μελλοντικές προοπτικές της, ιδιαίτερα τις μακροπρόθεσμες.
Ενόψει των παραπάνω, του χαμηλού δηλαδή βαθμού εμπιστοσύνης των Αγορών, αρνούμενοι να αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για Ελληνικούς τίτλους, η προοπτική για κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες μένει ανεκπλήρωτη στην παρούσα φάση και τα επίπεδα των 850 μονάδων μεταλλάσσονται σε επίπεδο αντίστασης.
Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει το κλειδί των εξελίξεων, καθώς οφείλει να επιδείξει πειστικά δείγματα γραφής σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των NPLs στο άμεσο μέλλον, ώστε να δώσει πειστική απάντηση στη θέση του ΔΝΤ που πιθανολογεί την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης και ζητεί πρόσθετα "μαξιλάρια" ρευστότητας.
Από την άλλη πλευρά και η επιτυχής έκδοση του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής αποδεικνύει ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς είναι παρόντα, με το επενδυτικό κοινό να ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στις ελκυστικές εκδόσεις, συμπεριφορά που επιδεικνύεται και σε άλλους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων το τελευταίο διάστημα.
Σε βαθμό ωστόσο χαμηλότερο, λόγω της συναλλακτικής υποχώρησης και με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να συμβάλουν στη συγκράτηση της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη. Είναι επομένως αναγκαίο να προκύψουν νέοι καταλύτες, από το πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων ενδεχομένως, με το ΔΕΣΦΑ να θέτει μια τέτοια υποψηφιότητα, ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Στο διεθνές περιβάλλον, η επανεκτίμηση των αναμενόμενων ρυθμών μεγέθυνσης για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από το ΔΝΤ είναι αξιοπρόσεκτη, καθώς αναβαθμίζεται για την Ε.Ε. και υποβαθμίζεται για τις ΗΠΑ σε 1,9% και 2,1% αντίστοιχα για το 2017, σε συνέχεια της διάψευσης των προσδοκιών για εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου από τον Πρόεδρο Trump σε συνδυασμό με τη βελτίωση τω προοπτικών για την Ε.Ε., μετά την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία και την προοπτική της διαμόρφωσης διαφορετικών δεδομένων για την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους πιθανολογείτο το αντίθετο, διαμορφώνοντας την εκτίμηση για ισχυροποίηση του Δολαρίου. Ήδη, η ισοτιμία του Ευρώ διαμορφώνεται στο 1,16 ως προς το Δολάριο, δίνοντας σε όλους μας ένα ηχηρό μάθημα για το πόσο απρόβλεπτες μπορεί να γίνουν οι Αγορές. Δεδομένο ωστόσο είναι ότι το σκηνικό παραμένει εύθραυστο και δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα, σημαντικός αριθμός των οποίων ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ για το 2ο τρίμηνο, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία του ΑΕΠ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 26/7 και το δολάριο παρέμεινε σταθερό, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την πολιτική απόφαση της Federal Reserve αργότερα στην ημέρα για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια για τη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική.
Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της αργότερα την Τετάρτη και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Η αύξηση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στην εικόνα αυτή τη φορά, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη δήλωση της Fed, με τις αγορές να αναζητούν σημάδια για το πότε η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της και τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.
Τα παράγωγα για τα επιτόκια με βάση τις κινήσεις των επενδυτών έδειξαν την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου της Fed το Σεπτέμβριο, στο 8% περίπου και πιθανή αύξηση στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο 48%.
Ένα πιο ισχυρό μήνυμα για την πολιτική της από την Fed, αναμένεται να άρει τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και να ενισχύσει το δολάριο.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων δεν άλλαξε, με οριακή μεταβολή +/-0,02%, αλλά απορρόφησε μια ήπια υποστήριξη μετά το νέο ρεκόρ του S&P 500 από τα καλά αποτελέσματα από τις McDonald's και Caterpillar, πέρα από τα κέρδη των τραπεζών.
Τα αποθέματα της Αυστραλίας κέρδισαν 1%, με μικρότερη, από την αναμενόμενη, άνοδο του τοπικού πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,3% στα 0,7918 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,5% μετά την άνοδο του δολαρίου έναντι του γιεν κατά τη διάρκεια της νύχτας που κατάφερε να αποσυρθεί από τα χαμηλά 7 εβδομάδων.
Η αγορά στη Σαγκάη έχασε 0,2%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,3%.
Το ευρώ ήταν στην πραγματικότητα επίπεδο στα 1,1651 δολάρια, τραβώντας πίσω από ένα υψηλό των 1,1712 που χτύπησε την Τρίτη, επηρεασμένο από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έρευνα του Ifo για τη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της γρηγορότερα και όχι αργότερα, θα υποστηρίξει το κοινό νόμισμα αυτό το μήνα.
Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων άλλαξε ελάχιστα στις 94.061, αφού κατάφερε να αποκτήσει κάποια απόσταση από τα επίπεδα του χαμηλού 13 μηνών 93.638 το οποίο εμφανίστηκε την Τρίτη.
Το δολάριο ήταν σταθερό στα 111,915 γιέν μετά από την αύξηση της τάξης του 0.7% στη διάρκεια της νύχτας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη «φουλ ατζέντα μπροστά της», τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ν» η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Η κ. Βελκουλέσκου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης.
Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο 4,625% έκλεισε το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 4,875%. Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%. Ωστόσο, χαμηλότερο είναι σήμερα και το επιτόκιο του γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς.
H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας εκτιμά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας ότι ήταν στοχευμένη και στρατηγικά διευθετημένη. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε ότι όλα δείχνουν πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από το 2014 καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μείωση της ανεργίας.
Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει. H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).
Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τρία χρόνια «απουσίας», χαιρέτισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη γ’ αξιολόγηση.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Γι’ αυτό χαιρετίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα» έσπευσε να προσθέσει.
«Παραπάνω από αυτό που περιμέναμε με ελληνικούς όρους και ικανοποιητική με αγγλικούς όρους» ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία.
Στις 3 Αυγούστου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, στις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα ανοίγει και κάθε βιώσιμη επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια του Νόμου 4469/2017 μπορεί να υποβάλει αίτηση.
Την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε ειδική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον, όπου ενδημεί η διαφθορά, καθώς αποστερεί πολύτιμους πόρους από την οικονομία. Η διαφθορά, άλλωστε, αποτελεί ένα σημαντικότατο αντικίνητρο για τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, και πλήττει το κύρος και τη φήμη της επιχειρηματικότητας
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Μικρή επιβράδυνση εμφάνισε το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά 5,7% έναντι αύξησης 5,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,6%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μεταξύ των 20 πόλεων, μόλις εννέα εμφάνισαν υψηλότερο ρυθμός αύξησης.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της McDonald’s, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,40 δισ. δολάρια έναντι 1,09 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα κέρδη ανά μετοχή, παράλληλα, ανήλθαν σε 1,70 δολάρια από 1,25 δολάρια πέρυσι.
Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη της τάξης των 1,62 δολαρίων/μετοχή. Τα έσοδα, αντίθετα, υποχώρησαν στα 6,05 δισ. δολάρια έναντι 6,27 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2016.
Πτώση της τάξης του 58% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα κέρδη της General Motors, λόγω των έκτακτων χρεώσεων, οι οποίες συνδέονται με την έξοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις ασιατικές αγορές. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. δολάρια έναντι 2,9 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2016. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, παράλληλα, ανήλθαν σε 1,89 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,69 δολαρίων/μετοχή. Τα λειτουργικά έσοδα, από την πλευρά τους, διολίσθησαν κατά 4% στα 3,7 δισ. δολάρια.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Caterpillar Inc, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 802 εκατ. δολάρια έναντι 550 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, μάλιστα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε 1,49 δολάρια. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. δολάρια σε 11,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 1,26 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 10,9 δισ. δολαρίων.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Eli Lilly & Co, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,01 δισ. δολάρια έναντι 747,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα κέρδη ανά μετοχή, παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 0,95 δολάρια από 0,71 δολάρια πέρυσι. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,11 δολάρια/μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,05 δολαρίων/μετοχή.
Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 8% στα 5,82 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα 5,59 δισ. δολαρίων.