Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 07:03

Στα υψηλότερα 11 εβδομάδων ο χρυσός στη Ν. Υόρκη

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 11 εβδομάδων αναρριχήθηκε ο χρυσός στη Ν. Υόρκη, μετά τη μείωση της αξίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ο χρυσός που πωλείται σε δολάρια, συνήθως κινείται αντιστρόφως της πορείας του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο σήμερα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ, από τον Μάρτιο του 2005. Ο χρυσός φέτος βρίσκεται 25% υψηλότερα, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 9,7% έναντι του ευρώ.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, σημείωσε άνδοο 11,70 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 647,10 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα, η τιμή του άγγιξε τα 648,20 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Τα σημερινά κέρδη του χρυσού στο Comex, αντικατοπτρίζουν την άνοδο των τιμών κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 24 Νοεμβρίου, όταν το ευρώ σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις στο floor του Χρηματιστηρίου δεν έγιναν στις 23 και 24 του μηνός, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σήμερα το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε επτά μήνες, καθώς εικάζεται ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη θα αυξηθούν ταχύτερα από ότι τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ.

Η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει να αυξήσει τα επιτόκια από τις 29 Ιουνίου, καθώς η αγορά κατοικιών έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε 15 χρόνια. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η μείωση των επιτοκίων από το 5,25% στο οποίο βρίσκονται σήμερα έχει πιθανότητα 45% κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 21 Μαρτίου, από πιθανότητα 40% την προηγούμενη εβδομάδα.