Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 13:23

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2007

EΞΑΣΘΕΝΗΣΗ της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει για το 2007 ο ΟΟΣΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ που θα αναγκάσει τη Federal Reserve να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Η ανάπτυξη μεταξύ των 30 μελών του ΟΟΣΑ θα περιοριστεί στο 2,5% το 2007, από 3,2% που προβλεπόταν και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2% το 2003, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού, που εδρεύει στο Παρίσι, κατά την εξαμηνιαία του έκθεση για την οικονομική προοπτική. Η πρόβλεψη για το 2007 είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη που είχε κάνει τον Μάϊο και εκτιμούσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι 2,9%.

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, όπως την Κίνα και την Ινδία, θα καλύψει την ύφεση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα είναι περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης του 4,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο πληθωρισμός, προβλεπόταν να είναι 2,2% το επόμενο έτος, ίδιος με φέτος και πάνω από το 2,1% που προβλεπόταν τον Μάϊο.

Η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θα υποχωρήσει στο 2,4% το επόμενο έτος από 3,3% το 2007 και 3,1% που προέβλεπε τον Μάϊο, καθώς η αγορά κατοικιών συρρικνώνεται, ενώ προβλέπεται περαιτέρω πτώση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν στα τέλη του 2007, εάν μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις θα μειωθούν στο 4,75% στα τέλη του 2008, όταν η ανάπτυξη θα ανακάμπτει στο 2,7%.

Ευρωζώνη

Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η οικονομία των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, θα αναπτυχθεί 2,2% το επόμενο έτος, περισσότερο της προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάϊο για ανάπτυξη 2,1%. Για αυτό το έτος ο Οργανισμός εκτιμά ανάπτυξη 2,6% και 2,3% για το 2008.

Το κόστος δανεισμού θα φθάσει το 3,75% στα μέσα του επόμενου έτους και στο 4% στις αρχές του 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Αυτό θα ωθήσει τον πληθωρισμό στο 1,9% το επόμενο έτος, κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό 2% και του 2,2% του δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ είπε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια ξανά, μετά την αύξησή τους αυτόν τον μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, του 5%. Η ανάπτυξη της Βρετανίας το επόμενο έτος θα είναι ανάλογη της φετινής, ήτοι στο 2,6%.

Ιαπωνία

Οι δαπάνες των νοικοκυριών και των εταιρειών, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία της Ιαπωνίας, αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει ανάπτυξη 2% για κάθε ένα από τα δύο επόμενα χρόνια, έναντι 2,8%.

Κίνα-Ινδία

Εκτός των χωρών του ΟΟΣΑ, η Κίνα και η Ινδία παραμένουν οι μοχλοί της οικονομικής ανάπτυξης με την κινεζική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω του 10% για κάθε ένα από τα δύο επόμενα έτη.

Σε αυτήν του την έκθεση ο ΟΟΣΑ, αφιερώνει περισσότερο χώρο για την ανάλυση των τιμών κατοικιών σε ολόκληρο τον κόσμο, καταλήγοντας ότι αυτές άγγιξαν απίθανα υψηλά επίπεδα σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Δανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.