Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 11:48

Θ. Πελαγίδης: Αυτό το γνωρίζουν οι θεσμοί;

Νέο δίλημμα της Ελλάδας χαρακτηρίζει την έξοδο ή όχι στις αγορές ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδωρής Πελαγίδης, σε αναλύσή του για το Brookings Institute.

Σε εκατέρωθεν πολιτικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι παραβλέπουν τα οικονομικά δεδομένα, αποδίδει ο Νοnresident Senior Fellow στο Brookings Institute, Θοδωρής Πελαγίδης, την πρόθεση της κυβέρνησης και -όπως φαίνεται- των θεσμών να δανειστεί σύντομα το ελληνικό κράτος από τις αγορές ακόμη και με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο. 

«Οι πιστωτές -Ευρωπαίοι και Γερμανοί συγκεκριμένα- ανυπομονούν να πουν στους ψηφοφόρους ότι το ελληνικό πρόγραμμα επιτέλους πέτυχε και ότι η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να δανειστεί από τις αγορές. Ο Τσίπρας επίσης θέλει απελπισμένα να πει στους εγχώριους ψηφοφόρους ότι "...ο δανεισμός από τις αγορές είναι μια απόδειξη ότι... σύντομα θα είμαστε ανεξάρτητοι από τους δανειστές, αφήνοντας τη λιτότητα πίσω μας". Ή ενδεχομένως σχεδιάζει να δανειστεί από τις αγορές με οποιοδήποτε κόστος ώστε να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες εκλογές, που σημαίνει να στείλει "λεφτά από το ελικόπτερο" σε ψηφοφόρους. Σε αυτήν την περίπτωση, αναρωτιέται κανείς αν οι θεσμοί (πάλαι ποτέ τρόικα) έχουν επίγνωση αυτής της εκδοχής της ιστορίας και την παραβλέπουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με ανάλυση για το Brookings Institute.

Ο κ. Πελαγίδης σημειώνει ότι η Αθήνα επιδιώκει να πουλήσει ένα πενταετές κρατικό ομόλογο 3 δισ. με απόδοση 4,5 - 4,7% και έτσι είναι πρόθυμη να πληρώσει περισσότερο από το 0,89% - 1,2%, που «χρεώνει» ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. 

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά την εκταμίευση 7,7 δισ. από τη δόση των 8,5 δισ. ο ελληνικός γόρδιος δεσμός απέχει από το να λυθεί.

naftemporiki.gr