Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κω ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κω ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως οι πληγές που προκάλεσε ο σεισμός σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κω είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν.
«Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η ύπαρξη νεκρών και μάλιστα τουριστών θα πλήξει το τουριστικό προϊόν του νησιού και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου» αναφέρει η Συνομοσπονδία.
Ως εκ τούτου, προσθέτει, «είναι αναμενόμενη η καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, η οποία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές του λιμανιού και γενικά των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά».
Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ η ισχύουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων «είναι μεν επαρκής αλλά απαιτεί πολλές διαφορετικές εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται από διαφορετικά – συλλογικά και μονοπρόσωπα – όργανα και ως εκ τούτου αργούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με καταδικαστικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις».
Η Συνομοσπονδία ζητεί - εφόσον οι καταστροφές από φυσικά αίτια είναι πλέον συχνό φαινόμενο - «να καθιερωθεί επιτέλους μία ‘αυτόματη’ διαδικασία, η οποία, με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί τα εξής μέτρα για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:
Η ΕΣΕΕ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και να προστατευθούν οι τοπικές αγορές. Παράλληλα, ζητεί «τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που γενικώς υφίστανται από θεομηνίες, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα».