Το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Ιουλίου συμπίπτει με την εκπνοή των σειρών του μήνα στα παράγωγα, με την προσδοκία για την αξιολόγηση της S&P, με την αντίδραση που θα έχει προκληθεί από την απόφαση και τη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά και από την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική περίπτωση. Παράλληλα η κατάσταση γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές ξεκαθαρίζει μεταθέτοντας το χρόνο εξόδου ως την ώρα επίλυσης των ενστάσεων που προβάλει το ΔΝΤ αναφορικά με το δικαίωμα της έκδοσης ομολόγων έναντι ενός ανώτερου ορίου που θεωρεί απαραίτητο να ισχύσει το ΔΝΤ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Ιουλίου συμπίπτει με την εκπνοή των σειρών του μήνα στα παράγωγα, με την προσδοκία για την αξιολόγηση της S&P, με την αντίδραση που θα έχει προκληθεί από την απόφαση και τη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά και από την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική περίπτωση. Παράλληλα η κατάσταση γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές ξεκαθαρίζει μεταθέτοντας το χρόνο εξόδου ως την ώρα επίλυσης των ενστάσεων που προβάλει το ΔΝΤ αναφορικά με το δικαίωμα της έκδοσης ομολόγων έναντι ενός ανώτερου ορίου που θεωρεί απαραίτητο να ισχύσει το ΔΝΤ.
Η ροή των ειδήσεων από χθες έχει προετοιμάσει τους ξένους θεσμικούς για τη στάση του ΔΝΤ και αξίζει να αναφέρουμε την ακόλουθη: «Πράσινο» φως για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μόνο «επί της αρχής», αναμένεται να ανάψει την Πέμπτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τη Wall Street Journal, καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί «μη βιώσιμο» το χρέος της χώρας. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα WSJ, το πρόγραμμα του ΔΝΤ θέτει ένα «ταβάνι» 325 εκατ. δολ. στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Κατά την WSJ, το «ταβάνι» στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης πιέζει την Ευρώπη να δεχθεί μια ελάφρυνσή του, ενώ εμποδίζει την έξοδο της Αθήνας στις αγορές.
Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν ως εξής: «Κριτική στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας ασκεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επικρίνει την επιμονή του ΔΝΤ σε ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, με κεντρικό αίτημα την ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο».
Παραμένει η διάσταση μεταξύ των πιστωτών και εμποδίζει την σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ομαλή μετάβαση της χώρας στις αγορές δανεισμού. Οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει σε μια γρήγορη έξοδο και καλούνται τώρα να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν περιμένοντας. Ταυτόχρονα οι διεθνείς αγορές κοντοστέκονται καθώς ελέγχουν τις διαφορές στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη.
Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνεται επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης, δεν καταγράφονται αλλαγές στο σκεπτικό της απόφασης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες.
Υπάρχει πλαφόν και στο δικαίωμα για δανεικά ακόμα και αν υπάρχουν διατεθειμένοι κεφαλαιούχοι να τα δώσουν μέσω μιας έκδοσης ομολόγων. Αυτό υπενθύμισαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ μέσω Bloomberg στους θεσμικούς που ενδιαφέρονται για συναλλαγές σε ελληνικά αξιόγραφα. Δεν θα λέγαμε πως εμφανίστηκε εξ αυτού διάθεση για γενικό ξεφόρτωμα. Αντίθετα ο συνδυασμός της διεθνούς εύνοιας για τις μετοχές και η γνωστοποίηση των Οίκων που θα πλαισιώσουν την πρώτη μετά το 2014 έξοδο στην αγορά δανεισμού της οικονομίας «πειραματόζωο» (λόγω αντοχής στην άρνηση της πραγματικότητας από την κοινωνία και το πολιτικό δυναμικό της χώρας) προκάλεσε στην πρώτη ώρα συνθήκες συναλλαγών για ρευστοποίηση θέσεων υπό ιδανικές συνθήκες.
Μετά όμως από την συνειδητοποίηση της αμετακίνητης απαίτησης του ΔΝΤ να γίνουν τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση χωρίς οιουδήποτε τύπου παρεκκλίσεις, η διάθεση για στοιχήματα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εγγραφές στο βιβλίο προσφορών, εξατμίστηκε. Τότε, κυριάρχησαν στην αγορά οι κινήσεις των ισχυρών παραγόντων που θέλησαν να μην παραβιάσει ο ΓΔ πτωτικά τις 850 μονάδες. Οι αντιδράσεις των θεσμικών αποτύπωσαν την πεποίθηση τους πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αναβάλλει επ’ αόριστο την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού. Γιατί κάτι τέτοιο δεν ωφελεί κανένα από τους ύστερους πιστωτές της χώρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Mε οριακές διακυμάνσεις τερμάτισαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 21.611 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,02% στις 2.473 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 6.390 μονάδες, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ και καταγράφοντας άνοδο για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,96% έναντι του ευρώ (1,1624 δολάρια), ενώ αυξήθηκε κατά 0,38% έναντι της στερλίνας (1,2968 δολάρια) και κατά 0,01% έναντι του γεν (111,94 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,70% στα 46,73 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 0,82% στα 49,29 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,07% στα 1.242,90 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κινούμενες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 44 ετών. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 15.000 σε 233.000 για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 15η Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Philip Morris International, καθώς η κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας ανήλθε σε 19,32 δισ. δολάρια έναντι 19,04 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρές απώλειες εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,43% στις 383,87 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,04% στις 12.446 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,77% στις 7.487 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 5.199 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,19% στις 21.438 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,22% στις 10.564 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Wartsila εκτινάχθηκε άνω του 5,50% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου. Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 3% σημείωσε η μετοχή της ABB, λόγω των αδύναμων επιδόσεων του α’ εξαμήνου.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στην εφαρμογή των διευκολυντικών νομισματικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εντός του προσεχούς φθινοπώρου.
«Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η αγορά θέλει να γνωρίζει ποια θα είναι τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για το 2018» σχολιάζει ο Πίτερ Μπούκβαρ, αναλυτής της The Lindsey Group.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 16% εμφάνισαν στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου τα έσοδα της EasyJet, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,39 δισ. στερλίνες. Η βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε εποχικούς παράγοντες και ιδιαιτέρως, στην περίοδο του Πάσχα.
Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Unilever, καθώς ανήλθαν σε 3,11 δισ. ευρώ έναντι 2,51 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, επίσης, ενισχύθηκαν σε 27,72 δισ. ευρώ από 26,28 δισ. ευρώ πέρυσι.
Στον αντίποδα, κάμψη της τάξης του 18% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της SAP SE στο β’ τρίμηνο του 2017, καθώς η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ανήλθε σε 668 εκατ. ευρώ έναντι 813 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τέλος, στην εξαγορά της σουηδικής Bambora έναντι 1,5 δισ. ευρώ, προχώρησε η γαλλική εταιρεία Ingenico Group, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το deal αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς η Bambora εστιάζει στις υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, μικρή αύξηση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2017 το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο διαμορφώθηκε σε 89,5% του ΑΕΠ έναντι 89,2% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016. Από την πλευρά του, το χρέος των χωρών της Ε.Ε. ενισχύθηκε στο 84,1% έναντι 83,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
ΧΑ
Οριακή άνοδος μετά από μάχες, με μέτριες απώλειες για αρκετά blue chip
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν δέκα λεπτά μετά την έναρξη και ως το πέρας πορεία σχήματος V, με μικρό πάλι εύρος διακύμανσης. Είχαμε μετά τις 10:40 και ως τις 14:10 μόνιμη εγκατάσταση πτωτικής δυναμικής. Απλά μέσα στη μέρα, από 10:40 που σημειώθηκε το μέγιστο μέρας στις 859,00 μονάδες από 854,47 την Τετάρτη, ως τις 14:05 που εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 850,07 από τις 846,33, οι επενδυτές πίεζαν σταθερά. Μετά, η ενδοσυνεδριακή τάση έδωσε στον ΓΔ ανοδική πορεία και εγκατέλειψε το αρνητικό πεδίο μετά τις 16:20. Το άνοιγμα σε Τράπεζες ΓΔ και 25άρη έγινε με ανοδικό χάσμα και οι επενδυτικές επιλογές οδήγησαν τον ΓΔ μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο σε ανώτερα ημέρας που ήταν κοντά στο μέγιστο εβδομάδας. Σταδιακά, αγκάλιασε το αγοραστικό ενδιαφέρον πάνω από 10 blue chip και με αυτό, σταμάτησε η τάση αναζήτησης ελάχιστου. Το κλείσιμο έγινε 3,5 μονάδες κάτω από το ρεκόρ των 858,08 μονάδων που σημειώθηκε πρόσφατα.
Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πιέσεις ούτε αυξημένη ζήτηση και οι θεσμικοί οδήγησαν το μέσο όρο σε κλείσιμο με τιμή πάνω στο μέσο της σημερινής διακύμανσης, 0,4 της μονάδας πάνω από εκεί που ήταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ήταν μια σύνοδος με ψηλότερα όρια έναντι της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ελαφρά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε χθες στα 56,334 δις ευρώ, και σήμερα κατέληξε στα 56,421.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,44% από 0,00%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +1,11%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από +1,01% και η ΠΕΙΡ +1,16% από +3,60%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρήσει τιμές πάνω από τις 850 μονάδες, και το πέτυχε λόγω της εστίασης του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις περισσότερο δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο FTSEM μεταβλήθηκε καλύτερα, κατά +0,62%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 6) με τρία, τις ΔΕΗ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 15 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 8 από 3 αποτελούσαν τις αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 12 ήταν πτωτικές. Στα 54,826 από 58,155 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,74 από 21,38 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 37,82% από 36,76% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,12% και έφθασε στις 854,54 από 853,54 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2217,70 από 2214,72 με μεταβολή +0,13%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν ουσιαστική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, χωρίς να επιδιώξουν σημαντική απομάκρυνση από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τεχνολογίας +3,19% από -0,99%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,07% από +1,38%, Χημικών +1,82% από -2,48%, Τροφίμων Ποτών +0,83% από +0,44%, Ταξίδια Αναψυχή +0,67% από +0,27%, ο FTSEΜ +0,62% από +0,40%, Ακίνητης Περιουσίας +0,56% από +1,12%, Τραπεζών +0,33% από +1,14%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,27% από +0,99%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,20% από -0,99%, ο 25άρης +0,13% από +0,59% και ο ΓΔ +0,12% από +0,65%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες Υγείας -2,62% από 0,53%, Πετρελαίου Αερίου -1,17% από +0,01%, Κατασκευές Υλικά -1,15% από -0,08%, Τηλεπικοινωνιών -0,73% από +0,73%, Πρώτων Υλών -0,58% από +1,40%, Εμπορίου -0,30% από +0,07%, και Κοινής Ωφέλειας -0,16% από +1,91%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,826 από 58,155 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,427 από 12,634 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 43,117 από 42,533 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,082 από 1,861 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 56,421 από 56,334 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 53,695 από 52,901 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 74 των καθοδικών σε 49 από 48 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 18.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Διεύρυνση των ελαφρά αισιόδοξων προσδοκιών
Μια μέρα πριν από την εκπνοή των σειρών Ιουλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πορεία σχήματος V. Η διακύμανση μέρας διατηρήθηκε στις 23 μονάδες περίπου. Με το άνοιγμα στις 2225,03 μονάδες η μεταβολή ήταν +0,47%. Το μέγιστο στις 2231,022 μονάδες, ορίστηκε στις 10:40. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 14:04, ήταν οι 2207,97 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, στις 2217,70 με μεταβολή +0,13%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 28,160 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Ιουλίου εμφανίστηκε όγκος 2677 συμβολαίων, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 3960 από 5089 με εκκαθάριση στις 2218,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2500 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου, με ανώτερο στις 2230,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2210,50. Με εκκαθάριση στις 2220,75 μονάδες οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 4576. Διακινήθηκαν επίσης 27 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 213. Οι traders διατήρησαν τις οριακά ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Αυγούστου τις 3 περίπου μονάδες.
Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ μετά τα χθεσινά σημείωνε: «Η Αγορά αναμένει την έκθεση για το χρέος από το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται κάποια θετική έκπληξη ως προς την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του. Η τεχνική εικόνα δεν προϊδεάζει για ιδιαίτερα επίπεδα μεταβλητότητας, παρά μόνο αν υπάρξουν νέα δεδομένα θετικά, ή αρνητικά, στην εσωτερική, ή στην εξωτερική επικαιρότητα, η έλευση των οποίων ουδέποτε προαναγγέλλεται».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services
Η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα επίπεδα των 850 μονάδων και αναζητά καταλύτες που θα την οδηγήσουν ψηλότερα. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι η πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο S&P, μια πιθανή έξοδος στις Αγορές με ομαλοποίηση της καμπύλης των ομολόγων και η ομαλή πορεία των Ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα καταλύτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους αλλά και μια θετική στάση από μέρους της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα μόνο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα, αλλά και με μια πιθανή ανεξάρτητη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή θα μπορούσε να μην υπάρχει το κριτήριο βιωσιμότητας χρέος / ΑΕΠ αλλά π.χ το ετήσιο ποσοστό πληρωμών τοκοχρεολυσίων ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα με το waiver και τα ομόλογα που δέχεται σαν ενέχυρο η ΕΚΤ, κατά παρέκκλιση των κανόνων της, εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και θα βοηθούσε μια ευνοϊκή αντιμετώπιση από την ΕΚΤ.
Θετικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόνο τα 39,4 δισ., από τα 86 δισ. που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα , κάτι που δίνει ένα περιθώριο ευελιξίας.
Στα αρνητικά αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία, πιθανότατα, να εκφράζεται η άποψη περί μη βιωσιμότητας του χρέους και πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών λόγω των "κόκκινων" δανείων.
Υπάρχει και μια σειρά απρόβλεπτων παραμέτρων που θα επηρεάσει την πορεία της Οικονομίας και του Χ.Α., όπως η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Τραπεζών, αλλά και η διαμόρφωση της ανάπτυξης μετά το πέρας του Καλοκαιριού και της θετικής επίδρασης του Τουρισμού.
Στο Χ.Α. ξαφνιάζει θετικά η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, παρά την εποχικότητα, ενώ προβληματίζει η άνοδος μετοχών, κυρίως της λεγόμενης Περιφέρειας, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά τους στοιχεία. Επίσης, τα deals που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και αυτά που κυοφορούνται, αναδεικνύουν το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον Ξένων για Ελληνικά assets. Τεχνικά, στηρίξεις εμφανίζονται στις 830 και στις 810 μονάδες ενώ αντιστάσεις στις 865 και στις 900 μονάδες.
Σήμερα
Οι διεθνείς αγορές δεν είχαν κάτι εντυπωσιακό στα ταμπλό τους και μάλλον ουδέτερο είναι το κλίμα σήμερα αν και ο Nikkei σημείωσε πτώση 0,3% στις 20.094,31 μονάδες το μεσημέρι. Για την εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς είναι σε καλό δρόμο να μειωθεί κατά 0,1%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και ο πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε ότι οι αρμόδιοι θα συζητήσουν πιθανά ψαλιδίσματα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το φθινόπωρο.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η ελαφρά αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του γιεν μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ δεν θα υπονόμευε την υποστήριξη του Nikkei γύρω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 20.000 μονάδων.
Mε οριακές διακυμάνσεις τερμάτισαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Το νέο πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδος και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο μετά την κατ΄αρχήν έγκριση από το διοικητικό του συμβούλιο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος μέχρι το τέλος του προγράμματος θα χρειαστούν συνολικά 11 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει εγκριθεί καταρχήν, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους, και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το οικονομικό πρόγραμμα.
Η SZ καταγγέλλει τα επιτακτικά αιτήματα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όταν το ίδιο δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχιση της δικαστικής περιπέτειας του Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η FAZ. Κριτική στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας ασκεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επικρίνει την επιμονή του ΔΝΤ σε ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, με κεντρικό αίτημα την ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, «το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο».
Τους όρους για την αποδοχή νέων μελών στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank - NDB) ενέκρινε το διοικητικό της συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι βάσει πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, το υπουργείο Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.
«Πράσινο» φως για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μόνο «επί της αρχής», αναμένεται να ανάψει την Πέμπτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τη Wall Street Journal, καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί «μη βιώσιμο» το χρέος της χώρας. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα WSJ, το πρόγραμμα τουΔΝΤ θέτει ένα «ταβάνι» 325 εκατ. δολ. στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Κατά την WSJ, το «ταβάνι» στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης πιέζει την Ευρώπη να δεχθεί μια ελάφρυνσή του, ενώ εμποδίζει την έξοδο της Αθήνας στις αγορές.
Συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τον ελληνικό Όμιλο Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία.
Η τράπεζα Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ ενήργησε ως συγχρηματοδότης. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
Η απόφαση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο ισχυρός «άνδρας» της κεντρικής τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την «πιστή υλοποίηση του προγράμματος». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα». Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική.
Παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος ΤΗΛΕΤ Α.Ε. (Mega) οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο.
«Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 13.7.2017 περιήλθε στο διοικητικό συμβούλιο η παραίτηση των μελών δ.σ. κ.κ. Γεωργίου Μπόμπολα και Φωτίου Μπόμπολα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Απώλειες της τάξης των 8 εκατ. ευρώ ισχυρίζεται ότι θα έχει η ΔΕΗ ΔΕΗ Α.Ε., εξαιτίας της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, παρά την άνοδο της τιμής σε σχέση με την τιμή εκκίνησης. Όπως εξηγεί η Επιχείρηση, η απώλεια των 8 εκατ. ευρώ προέρχεται από το γεγονός ότι αντί να διαθέσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με την Οριακή Τιμή του Συστήματος, θα τις διαθέσει πολύ φθηνότερα. Μάλιστα, σημειώνει ότι ακόμη και μ’ αυτές τις τιμές, οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 15% φθηνότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ.
Τη διανομή μερίσματος, ύψους 9,20 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2016 αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της Καπνοβιομηχανίας «Καρέλια». Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έγκριση της διάθεσης των εταιρικών κερδών της χρήσης 2016, καθώς επίσης και η διανομή μικτού μερίσματος 9,20 ευρώ, το οποίο μετά την αφαίρεση του προβλεπόμενου φόρου, θα ανέρχεται στα 7,82 ευρώ/μετοχή.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αμετάβλητα, όπως και ευρέως αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνεται επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης, δεν καταγράφονται αλλαγές στο σκεπτικό της απόφασης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες.
H διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά την ισχυροποίηση της ανάπτυξης, εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, όπως εξήγησε αναλυτικά, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ισχυρούς ρυθμούς πληθωρισμού. «Πρέπει να δούμε μία μεγαλύτερη δυναμική» έσπευσε να προσθέσει.
Μικρή αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Philip Morris International, κινούμενα ωστόσο, κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας ανήλθε σε 19,32 δισ. δολάρια έναντι 19,04 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη της τάξης των 20,07 δισ. δολαρίων.
Μικρή αύξηση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2017 το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο διαμορφώθηκε σε 89,5% του ΑΕΠ έναντι 89,2% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016. Την ίδια ώρα, το χρέος των χωρών της Ε.Ε. ενισχύθηκε στο 84,1% έναντι 83,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. σημείωσε μικρή κάμψη. Το υψηλότερο χρέος καταγράφηκε στην Ελλάδα (176,2%), με την Ιταλία (134,7%) και την Πορτογαλία(130,5%) να ακολουθούν.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Danske Bank, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4,59 δισ. κορώνες (710,6 εκατ. δολάρια) έναντι 4,26 δισ. κορωνών το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη της τάξης των 4,46 δισ. κορωνών. Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στη διεύρυνση του δικτύου πελατών της δανέζικης τράπεζας, αλλά και στην αύξηση των εσόδων από τις σουηδικές δραστηριότητες. Για το σύνολο του έτους, η Danske Bank αναμένει κέρδη έως 20 δισ. κορωνών.
Αύξηση της τάξης του 16% εμφάνισαν στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου τα έσοδα της EasyJet, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,39 δισ. στερλίνες. Η βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε εποχικούς παράγοντες και ιδιαιτέρως, στην περίοδο του Πάσχα. Σημειώνεται ότι τα έσοδα ανά αεροπορική θέση ενισχύθηκαν κατά 2,2%. Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, η βρετανική εταιρεία αερομεταφορών αναμένει πτώση των προ-φόρων κερδών κατά 20%.
Κάμψη της τάξης του 18% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της SAP SE στο β’ τρίμηνο του 2017, λόγω του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης.
Η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ανήλθε σε 668 εκατ. ευρώ έναντι 813 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 10% στα 5,78 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του έτους, η SAP αναμένει συνολικά έσοδα έως 23,7 δισ. ευρώ.