Αν και η νίκη Μακρόν θεωρείται πολιτικό success story, ένας στρατηγός όρθωσε το ανάστημά του απέναντί του και παραιτήθηκε, διαφωνώντας ως προς τις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις. Θα βρει άραγε μιμητές;
O Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μακρόν στις Βερσαλλίες με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Μακρόν με την Άγκελα Μέρκελ δίπλα-δίπλα στη συνέντευξη τύπου, ο Μακρόν είναι μόνο δύο μήνες πρόεδρος της Γαλλίας και κινείται σαν να γεννήθηκε γι' αυτό που κάνει. Όλα πηγαίνουν όπως τα θέλει ο νέος κάτοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, νέος σε ηλικία αλλά έμπειρος πολιτικός. Όλα;
Παραίτηση λόγω περικοπών
Η αντίσταση που προήλθε πρόσφατα από το στρατό αιφνιδίασε. Κανείς δεν το περίμενε. Η χώρα πρέπει να κάνει οικονομία για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, οι εταίροι της ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία επιμένουν. Εξαίρεση δεν μπορεί να γίνει στο στρατό που έχει αναλάβει, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, το έργο της πάταξης της τρομοκρατίας.
Σε 850 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της μεώσης των πόρων που αναλογεί στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά αυτή ήταν η αιτία που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τον στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ. Κεκλεισμένων των θυρών δήλωσε καθαρά σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή τις προθέσεις του. Και προχθές πήρε το καπελάκι του και παραιτήθηκε. Παρόμοια παραίτηση έχει να γίνει από το 1958, έγραψε η Le Monde.
H παραίτησή του ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ώρες αργότερα ο στρατηγός αντικαταστάθηκε από τον Φρανσουά Λεκουάντρε, μέχρι πρότινος υψηλόβαθμος συνεργάτη του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Αντιδρώντας ο Γάλλος πρόεδρος έπαιξε το χαρτί της ιεραρχίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αρχηγός του στρατού είναι ο ίδιος. «Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι κατώτερος του αρχηγού του στρατού» σχολίασε ξερά ο Γάλλος προεδρικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.
Θα βρει μιμητές;
Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε στρατιωτική βάση κοντά στη Μασσαλία για να πάρει εικόνα του κλίματος μετά την παραίτηση Βιλιέ. Έχοντας στο πλευρό του το νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε τη στήριξή του στο στρατό, υπενθύμισε ότι συνδέει μαζί του πολλές από τις φιλοδοξίες του σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές επίπεδο, όπως και τις δεσμεύσεις του για αύξηση του προϋπολογισμού του χρόνου.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η στάση Βιλιέ θα βρει μιμητές. Μουρμούρα ακούγεται ήδη από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέχρι το 2022 θα πρέπει να περικόψουν 13 δι.σ ευρώ. Ανησυχία καταγράφεται και στους τομείς της παιδείας και της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.
Εκτός από τις περικοπές ο Μακρόν και η κυβέρνησή του έχουν μεγάλα σχέδια για να μειώσουν την ανεργία και να κάνουν τη χώρα και πάλι ανταγωνιστική. Ωστόσο η μεγαλύτερη δοκιμασία περιμένει τον Γάλλο πρόεδρο τους επόμενους μήνες με τη χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας. Επιθυμεί πάση θυσία να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του, Φρανσουά Ολάντ, που τελικά δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει τη χώρα του και να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Εμπειρογνώμονες περιμένουν για του χρόνου τρύπα χρέους 15 με 20 δισ. ευρώ.