Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 13:39

Μοναστηράκι - Αιγάλεω σε έξι λεπτά από τον Απρίλιο

Τον ερχόμενο Απρίλιο θα δοθεί προς χρήση η επέκταση της γραμμής του Μετρό από το Μοναστηράκι στο Αιγάλεω, που θα εξυπηρετεί ημερησίως 80.000 επιβάτες, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Η επέκταση περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, το Βοτανικό, τον Ελαιώνα και το Αιγάλεω. Η διαδρομή Αιγάλεω - Σύνταγμα θα καλύπτεται σε έξι λεπτά.

Το έργο βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο και από τον Ιανουάριο, ξεκινούν οι δοκιμές, των ηλεκτρολογικών συστημάτων.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο χώροι στάθμευσης, ένας στο Αιγάλεω με 450 θέσεις ΙΧ και ένας στο σταθμό του Ελαιώνα με 500 θέσεις Ι.Χ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της επέκτασης της γραμμής από το Χαϊδάρι στο Αιγάλεω, που θα είναι έτοιμη το 2008 και θα εξυπηρετεί 30.000 επιβάτες καθημερινά.

Επέκταση από Χαϊδάρι μέχρι Πειραιά

Ο κ. Σουφλιάς, που επισκέφτηκε σήμερα τα έργα στο Αιγάλεω και το Βοτανικό, εκτίμησε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της επέκτασης από το Χαϊδάρι μέχρι την Ευαγγελίστρια του Πειραιά, μήκους 8,2 χιλιομέτρων με επτά σταθμούς.

Η επέκταση σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι έτοιμη σε 60 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου. Θα εξυπηρετεί 160.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ θα συνδέσει το Λιμάνι του Πειραιά με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα αναβαθμίσει το συγκοινωνιακό στις πυκνοκατοικημένες περιοχές στα δυτικά του Λεκανοπεδίου.

Όπως είπε ο υπουργός, με τα έργα μετρό που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διπλασιάζεται το μήκος του δικτύου, αλλά και των σταθμών που λειτουργούν μέχρι τώρα.

Με την επέκταση προς Πειραιά και τους 3 νέους σταθμούς σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή, - η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι-, υπερδιπλασιάζεται το δίκτυο του Μετρό, που λειτουργεί σήμερα.

Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε τέλος, ότι στα έργα της επέκτασης προς Αιγάλεω βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες, που θα εκτεθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες στους σταθμούς του Αιγάλεω και του Ελαιώνα καθώς και στην κεντρική πλατεία του Αιγάλεω.