Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 21:02

Αγκάθι στην αξιοποίηση του ελαιολάδου η έλλειψη τυποποίησης

Ακατάλληλα σε ποσοστό 61% κρίθηκαν τα δείγματα μη τυποποιημένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων, ανακοινώθηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, με θέμα «Ελαιόλαδο: Γεύση και Υγεία».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου επισήμανε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό εθνικό προϊόν, το οποίο όμως δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε οικονομικά. Η έλλειψη τυποποίησης έχει ως αποτέλεσμα να καρπώνονται άλλες χώρες (όπως η Ιταλία) την υπεραξία του δικού μας ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένη να πατάξει τα κρούσματα νοθείας στο εξαγώγιμο ελαιόλαδο είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τόνισε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Γεώργιος Μέργος, σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Υπενθυμίζεται ότι δείγματα νοθευμένου ελληνικού ελαιολάδου εντοπίστηκαν σε σούπερ μάρκετ του Πεκίνου και της Μόσχας.

Ο κ. Μέργος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους επιχειρηματίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαγωγέας που πουλάει ως παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο, λάδι νοθευμένο με σπορέλαιο, απλά θα πάψει να εξάγει».