«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Νομίζω γρήγορα κατάλαβε ότι δεν αρκεί ένας για να αλλάξει τους κανόνες, αλλά 18 ή 19», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στα τέλη του 2015 και η οποία προβλήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο αφιερώματος για την επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Νομίζω γρήγορα κατάλαβε ότι δεν αρκεί ένας για να αλλάξει τους κανόνες, αλλά 18 ή 19», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στα τέλη του 2015 και η οποία επαναπροβλήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο αφιερώματος για την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως συμπλήρωσε η ίδια, ο κ. Τσίπρας «αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες».
Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «πάντα σοβαρό», δίχως να παίζει παιχνίδια στρατηγικής κατά τις συναντήσεις τους.
«Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει», σημείωσε, μιλώντας για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η προβολή της συνέντευξης έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στις 20 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να συζητηθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αντίστοιχη DSA από την ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το επίπεδο ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
naftemporiki.gr