Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 08:57

Carlyle: Δάνειο 4 δισ. δολ. για την εξαγορά της Advanced Semiconductor

b>ΣΧΕΔΙΑ να δανειστεί 4 δισ. δολ., για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Advanced Semiconductor Engineering Inc., κάνει η Carlyle Group, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc., συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών τις οποίες πλησίασε η Carlyle που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική συμφωνία. Στις 24 Νοεμβρίου, η Carlyle προσέφερε τουλάχιστον 5,4 δισ. δολ. για την εξαγορά της Advanced Semiconductor. Ο Τζέϊσον Τσάνγκ, πρόεδρος της εταιρείας της Ταϊβάν, κατέχει το 18,5% αυτής και στηρίζει την προσφορά της Carlyle.

Η Carlyle συμμετείχε σε εξαγορές πλέον των 25 δισ. δολ. εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας φέτος, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Freescale Semiconductor Inc. ύψους 17,6 δισ. δολαρίων. Οι εξαγορές στην Ταϊβάν, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών το 2006 και στα 8,3 δισ. δολ., περίπου το ήμισυ από τις συνολικές που έγιναν σε Ασία και Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

O εκπρόσωπος της JPMorgan στο Χονγκ Κονγκ, Ρέϊ Μπάσφορντ και της Citigroup, Ρίτσαρντ Τρέβιτς, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η Ντόροθι Λι, εκπρόσωπος της Carlyle στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ορίσει ακόμη τις τράπεζες που θα τη χρηματοδοτήσουν.

O δείκτης Taiex Electronics, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 10% και είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 κλάδων που απαρτίζουν τον Taiwan Stock Exchange Weighted Index. Ο δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 15%, υστερώντας της ανόδου του Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός της Ιαπωνίας.

Η Advanced Semiconductor είχε καθαρά κέρδη 14,7 δισ. δολ. Ταϊβάν (450 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το εννεάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 7,6 δισ. δολ. Ταϊβάν, πριν από ένα χρόνο. Τα προ φόρων, τόκων κα αποσβέσεων κέρδη, δείκτης της ικανότητας πληρωμής του ελλείμματος, υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 25,7 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Η χρηματοδότηση ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνεια σε δολάρια και ομόλογα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η Advanced Semiconductor, πραγματοποίησε περίπου το 53% των πωλήσεων ύψους 77,9 δισ. δολ. Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, το 17% στην Ταϊβάν, το 14% στην Ευρώπη και το 11% από την Ιαπωνία, σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Η Goldman Sachs Group Inc. είναι σύμβουλος της Carlyle στην προσφορά εξαγοράς. Ο εκπρόσωπος τη ς Goldman στο Χονγκ Κονγκ, Εντουαρντ Νέϊλορ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της χρηματοδότησης.

Οι μετοχές της Advanced Semiconductor υποχώρησαν 0,7% φέτος, φθάνοντας στα 37,95 δολ. Ταϊβάν η μία. Στις 27 Νοεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 6,9%, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, μετά την ανακοίνωση της Carlyle ότι θα προσφέρει 39 δολ. Ταϊβάν για κάθε μία μετοχή. Της.

Οι αρμόδιες αρχές της Ταϊβάν είπαν χθες ότι εξετάζουν την προσφορά της Carlyle για την Advanced Semiconductor, που πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες της διαπραγμάτευσης μετοχών και πως ενδέχεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, εάν θα παραπέμψουν το θέμα σε ερευνητές κακουργημάτων.

Χθες η Advanced Semiconductor σε ανακοίνωσή της ζήτησε από τον Αλαν Τσενγκ, διευθυντή, να δημιουργήσει μία επιτροπή που θα εξετάσει την προσφορά της Carlyle. H εταιρεία, επανέλαβα τα σχόλια της ανακοίνωσής της στις 24 Νοεμβρίου, ότι η Carlyle δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη προσφορά.