Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 09:52

Εθνική: Αυξημένα κατά 48% τα κέρδη εννεαμήνου

Σε €791.4 εκατ. διαμορφώθηκαν κατά το 9μηνο του 2006 τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση κατά 46,7% http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/28/1272203.htm .

Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν τα 1,365 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 17% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2005.

Στα παραπάνω αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται €25.3 εκατ. κέρδη της Finansbank που αναλογούν στον Όμιλο (46% των συνολικών) για την περίοδο των 43 ημερών που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της πλειοψηφικής συμμετοχής την 18η Αυγούστου 2006 μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου.

Χωρίς τη συμμετοχή της Finansbank, η κερδοφορία του Ομίλου για το 9μηνο του 2006 ανέρχεται σε €766.1 εκατ., αυξημένη κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, αφού απαλειφθούν τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, αυξήθηκαν με ρυθμό 18%, παρά την αρνητική εποχικότητα των θερινών μηνών, διαμορφούμενα σε €237 εκατ.

Οι επιδόσεις αυτές είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της συνεχούς ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων, η οποία αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της εποχικότητας που διακρίνει το 3ο τρίμηνο και είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα από αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου. Σε ετήσια βάση τα έσοδα του Ομίλου κατέγραψαν δυναμική άνοδο της τάξης του 16%.

Το λειτουργικό κόστος του Ομίλου αυξήθηκε κατά 4.5% σε ετήσια βάση παρά τις κατά 13% αυξημένες λειτουργικές δαπάνες στη Νοτιανατολική Ευρώπη εξαιτίας της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην περιοχή και των επενδύσεων που αυτή συνεπάγεται. Οι θετικές εξελίξεις στο σκέλος ελέγχου των λειτουργικών δαπανών, αποτυπώνονται στο δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου που διαμορφώθηκε σε 49.4%, βελτιωμένος κατά 330 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Δηλώσεις Τ. Αράπογλου

«Πριν από 19 μήνες στο 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο 2005-2007 θέσαμε ως στόχο για το 2007 καθαρά κέρδη της τάξης των €800 εκατ. Τα κέρδη του 9μήνου 2006 έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από το στόχο αυτό, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη μας για ολόκληρο το 2005», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου.

«Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κερδοφορία αυτή συνοδεύεται από την υψηλότερη απόδοση στα κεφάλαια των μετόχων μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών, μια από τις υψηλότερες διεθνώς, γεγονός που υπογραμμίζει την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής αποτελεί για μας την καλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιβάλλουν οι μέτοχοί μας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της Finansbank που ενοποιήθηκαν στον Όμιλο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας. Όλα τα μεγέθη καταδεικνύουν δυναμική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ιδίως στους κρίσιμους τομείς της χρηματοδότησης ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κερδοφορία της Finansbank στο 3ο τρίμηνο, την επαύριο της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές, επιβεβαιώνει τη δυναμικότητα της τράπεζας και την ανθεκτικότητά της.

»Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της Finansbank σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες συνέργειες με τον Όμιλο της ΕΤΕ προοιωνίζουν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις στα προσεχή έτη. Με την ολοκλήρωση των πρόσφατων εξαγορών στην Τουρκία και τη Σερβία, ο Όμιλος αρχίζει να προσεγγίζει το κρίσιμο μέγεθος στην περιοχή. Το μέγεθος αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση στην Ελλάδα παρά τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό, θα αποτελέσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ομίλου τα προσεχή έτη. Με το 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο 2007-2009 που θα ανακοινώσουμε τα τέλη Φεβρουαρίου προσδοκούμε να θέσουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτών προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας και των εργαζομένων του Ομίλου μας».