Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 10:25

PCCW: Εμπόδισαν την πώληση μεριδίου της οι μέτοχοι

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-σινγκ να βοηθήσει τον γιο του να πουλήσει μερίδιο αξίας 9,2 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), στην PCCW Ltd., τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της πόλης, απερρίφθη από τους μετόχους ως πολύ χαμηλή.

Οι μέτοχοι της Pacific Century Regional Developments Ltd. ψήφισαν σήμερα κατά της αποδοχής της προσφοράς για μερίδιο 22,7%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πήτερ Αλεν. Ο γιός του Λι, Ρίτσαρντ, μέτοχος της Pacific Century με πλειοψηφικό μερίδιο και πρόεδρος της PCCW, δεν ψήφισε εξ αιτίας της ανάμειξης του πατέρα του.

Η απόρριψη εμποδίζει την κρατική China Network Communications Group Corp. να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της PCCW. Η China Network, η οποία κατέχει ήδη το 20%, εμπόδισε παλαιότερη προσπάθεια του Ρίτσαρντ Λι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε ξένες εταιρείες επενδύσεων.

Ομιλος με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη της Citigroup, Φράνσις Λιουνγκ, προσέφερε 6 δολ. Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή για το μερίδιο της PCCW. Ο Λι Κα-σινγκ, βοήθησε στη χρηματοδότηση της προσφοράς μαζί με την Telefonica SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της PCCW ανεστάλη σήμερα. Οι μετοχές της χθες παρέμειναν αμετάβλητες στα 5,05 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία και τελευταία φορά που διαπραγματεύθηκαν πάνω από την τιμή προσφοράς, ήταν τον Απρίλιο του 2004. Η εταιρεία έχασε πλέον του 95% της χρηματιστηριακής της αξίας από την τότε που ο Ρίτσαρντ Λι αγόρασε την πρώην Hong Kong Telecom Ltd. από τη βρετανική Cable & Wireless Plc το 2000.

Οι μετοχές της Pacific Century έκλεισαν αμετάβλητες χθες στα 39 σεντς του δολαρίου της Σιγκαπούρης η μία και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη από τη σημερινή. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 86%, έναντι ανόδου 21% του δείκτη Straits Times.