Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 13:02

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1992 η στερλίνα

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ αναρριχήθηκε η λίρα Αγγλίας από τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν το νόμισμα της Βρετανίας εξήλθε από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Το βρετανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε για δέκατη συνεχόμενη ημέρα και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών, καθώς οι διαπραγματευτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και το 2007 για να υποτάξει τον πληθωρισμό, τη στιγμή που Federal Reserve των ΗΠΑ, τα μειώνει. Επενδυτές και αναλυτές περιμένουν τώρα τη λίρα να αγγίξει τα 2 δολ. φέτος, επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1992.

Εναντι του δολαρίου η λίρα διαπραγματεύθηκε στο 1,9573 στις 9:52 π.μ. στο Λονδίνο, από 1,9487 δολ. που ήταν χθες και 1,9081 στις 31 Οκτωβρίου, μετά την άνοδό της νωρίτερα στο 1,9580 δολάρια. Η άνοδος του βρετανικού νομίσματος επί 10 ημέρες, είναι η μακροβιότερη από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2002 και ανεβάζει την άνοδό της τον μήνα στο 2,6%. Η βρετανική λίρα διαπραγματεύθηκε στις 67,48 πένες έναντι του ευρώ από 66,92 πένες, πριν από ένα μήνα.

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα διεύρυνε την άνοδό του, μετά την έκθεση της Nationwide Building Society, η οποία έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν για ένατο μήνα τον Νοέμβριο, σημάδι ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού έχουν χρόνο να περιοριστούν στη βρετανική αγορά κατοικιών της Βρετανίας, ύψους 7 τρισ. δολαρίων.

Κατά μέσον όρο το κόστος μιας κατοικίας σημείωσε άνοδο 1,4%, από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια, κατόπιν υποθήκης, της Βρετανίας. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9,6%, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2005.

Η λίρα οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο έναντι του δολαρίου σε έξι μήνες, καθώς οι διαπραγματευτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια. Το αμερικανικό νόμισμα, υποχώρησε έναντι των 13 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα, που παρακολουθεί το Bloomberg News, αυτόν τον μήνα.