Ημερίδα με θέμα: «Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Υπεύθυνος Διάλογος για την Έγκυρη Ενημέρωση και την Προστασία των Πολιτών» διοργάνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Στόχος της Ημερίδας ήταν να ενημερώσει για το αντικείμενο «κινητή τηλεφωνία» και να συμβάλει στη διεξοδική ανάλυση του πολυεπίπεδου θέματος «κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία», προσεγγίζοντάς το επιστημονικά. Επίσης, με την συγκεκριμένη εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι εμπλεκόμενους φορείς καθώς και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προς όφελος των Πολιτών.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης , «όσο θα αυξάνει η χρήση του κινητού τηλεφώνου με τις επερχόμενες νέες υπηρεσίες και εφαρμογές, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για τη “σωστή” σχεδίαση και εγκατάσταση σταθμών βάσης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ικανοποιητική ποιότητα και ασφάλεια υπηρεσιών σε όλους τους χρήστες…Είναι όμως κοινή διαπίστωση ότι η εγκατάσταση σταθμών βάσης προκαλεί ανησυχία στους συμπολίτες μας που θεωρούν ότι εκτίθενται σε κίνδυνο, ενώ η ανησυχία αυτή οδηγεί σε ποικίλες αντιδράσεις... Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα για τους κινδύνους αλλά και για πιθανόν λαθεμένες φοβίες που έχουν σχηματίσει. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων θα πρέπει να γίνεται με βάση την επιστημονική μεθοδολογία και να λαμβάνει υπόψη τεκμηριωμένα και επιβεβαιωμένα συμπεράσματα».
Η Ημερίδα σηματοδότησε την έναρξη ενός πολυεπίπεδου και συστηματικού προγράμματος δράσεων που εγκαινιάζει η ΕΕΤΤ, το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο « Ενημέρωση-Έλεγχος-Διαφάνεια». Ο Καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Κωττής, μέλος της ΕΕΤΤ και συντονιστής του εν λόγω προγράμματος υπογράμμισε τους στόχους της εκστρατείας οι οποίοι είναι α) η προστασία των πολιτών, β) η συμβολή στη διεξαγωγή αξιόπιστων ελέγχων και τη συνεχή παρακολούθηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας γ) η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Επίσης, επισήμανε ότι «τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της εκστρατείας είναι η ελαχιστοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των πολιτών, η άρση της δυσπιστίας προς τη λειτουργία των εγκατεστημένων κεραιοσυστημάτων και η προληπτική δράση αναφορικά με νέου τύπου κεραίες και ασύρματες εφαρμογές».
Η ΕΕΤΤ παρουσίασε τις δράσεις που προγραμματίζει για το επόμενο έτος, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κάτωθι:
1. Στοχευμένη ενημέρωση μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, εκδηλώσεων, προσωπικών επαφών και εμπλουτισμού του δικτυακού τόπου της ΕΕΤΤ.
2. Λειτουργία ημιμόνιμων σταθμών παρακολούθησης που θα ολοκληρωθεί σε τρείς φάσεις: (Πιλοτική φάση: 1 σταθμός έως 1/2007, Α΄ φάση: 3 σταθμοί έως 3/3007 και Β’ φάση: σταδιακή διασπορά σε όλη την Ελλάδα).
3. Δημοσίευση στο ιστοπεδίο της ΕΕΤΤ όλων των στοιχείων που αφορούν σε αδειοδοτημένες κεραιοκατασκευές (Α’ φάση: Πλήρης βάση δεδομένων στις αρχές του 2007 και Β’ φάση: Χάρτης αδειοδοτημένων συστημάτων σε διαδραστική μορφή έως και 8/2007).
4. Προληπτική ενημέρωση των πολιτών για τις νέες ασύρματες εφαρμογές και τεχνολογίες.
5. Πραγματοποίηση «ηλεκτρονικών στρογγυλών τραπεζών» (e-roundtables) μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ, όπου όλοι οι αρμόδιοι φορείς που το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετέχουν και να παραθέτουν τις απόψεις τους.
6. Συνεχής διαβούλευση και διάλογος για να επιτευχθούν συναινέσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία.