Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 09:18

Οιωνοί και προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

Οι ελάχιστες, αναλογικά, υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων το προσεχές 18μηνο διευκολύνουν τα σχέδια εξόδου της χώρας στις αγορές, με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι το εγχείρημα είναι κοντά, παρά τις συστάσεις για αναβολή και καλύτερη προετοιμασία που ακούγονται, όπως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πάνου Κακούρη
[email protected]

Οι ελάχιστες, αναλογικά, υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων το προσεχές 18μηνο διευκολύνουν τα σχέδια εξόδου της χώρας στις αγορές, με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι το εγχείρημα είναι κοντά, παρά τις συστάσεις για αναβολή και καλύτερη προετοιμασία που ακούγονται, όπως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το καλεντάρι των χρεολυσίων δανείων και ομολόγων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την 21η Ιουλίου 2017, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οι πληρωμές χρεολυσίων προσεγγίζουν συνολικά το ποσό μόλις των 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μετά τις πληρωμές του τριετούς ομολόγου στις 17 Ιουλίου (2,1 δισ. ευρώ) και των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (3,9 δισ. ευρώ) στις 20 Ιουλίου, κατόπιν και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 οι λήξεις δανείων και ομολόγων ομαλοποιούνται και οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο του 2018, ύψους 1,85 δισ. ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή, πως ο δρόμος για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές είναι ανοικτός από πλευράς υποχρεώσεων. Αρμόδιες πηγές αποσαφηνίζουν, πως όποια έξοδος στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα είναι καθαρά δοκιμαστικού χαρακτήρα και για να τεστάρουν τις προθέσεις των αγορών.

Η πλήρης έξοδος στις αγορές θα καταστεί υποχρεωτική από τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα και εφόσον δεν ακολουθήσει τέταρτο μνημόνιο. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συνέστησε στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί σταδιακά και έγκαιρα για την έξοδο στις αγορές, προφανώς μέσω δοκιμαστικών εκδόσεων. Ωστόσο, μέχρι τότε πολλά θα κριθούν για τον τρόπο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, από το πλαίσιο της διευθέτησης του χρέους που θα αποφασιστεί από τους δανειστές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη συντάξει την έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος (το οποίο βεβαίως χαρακτηρίζει μη βιώσιμο), η οποία θα εγκριθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου στις 20 Ιουλίου και στην οποία κυρίαρχο θα είναι το αίτημα για τη λήψη μέτρων για το χρέος «τους επόμενους μήνες».

Με τον τρόπο αυτό παρέχει την ευχέρεια στο Βερολίνο να ξεπεράσει τον σκόπελο των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και το περιθώριο για συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, αρκετούς μήνες πριν από τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης, στην έκθεση του Ταμείου θα αναγράφεται η πρόθεση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό έως 2 δισ. δολάρια και μέχρι τον Αύγουστο του 2018, τα οποία όμως θα εκταμιευτούν εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα και εφόσον στο μεταξύ έχει γίνει η ρύθμιση του χρέους.

Η έκθεση του ΔΝΤ, που θα επαναλαμβάνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν επηρεάζει τους επενδυτές που θα ήθελαν να αποκτήσουν ελληνικά ομόλογα σε μια ενδεχόμενη έκδοση, καθώς είναι κάτι αναμενόμενο. Όμως, η μη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συντηρεί την ανασφάλεια.

Ευνοϊκοί παράγοντες

Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η έξοδος στις αγορές ευνοείται από μια σειρά παραγόντων που συντρέχουν, χωρίς όμως, όπως σημειώνουν, να σημαίνει ότι έχει ληφθεί και η απόφαση, οι οποίοι είναι:

1 Οι χαμηλές λήξεις ομολόγων και δανείων το προσεχές 18μηνο.

2 Ο πλεονασματικός προϋπολογισμός και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

3 Η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, αν και όχι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.

4 Η απόλυτη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και η προοπτική να περισσέψει ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα απορροφηθεί ολόκληρο το ποσό που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2015.

5 Η βελτίωση της βαθμολογίας της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τoν οίκο Moody’s και η προσμονή ανάλογων κινήσεων από Standard & Poor’s και Fitch. Η S&P θα αναθεωρήσει τη βαθμολογία της στις 21 Ιουλίου, αλλά δεν αναμένεται κάτι θεαματικό δεδομένου ότι έχει ήδη την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους, ήτοι Β-, ενώ η Fitch (CCC) θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της στις 18 Αυγούστου.

Καθοριστική θα είναι εξάλλου και η γνώμη της εταιρείας συμβούλων Rothschild, που έχει προσλάβει η κυβέρνηση, για τον χρόνο και τη διαδικασία του εγχειρήματος, τη διάρκεια των τίτλων που θα εκδοθούν και τον πήχη του επιτοκίου που θα θεωρηθεί πως είναι αποδεκτός.

Πολ Τόμσεν: Στις 20 Ιουλίου η ετυμηγορία του ΔΝΤ

H ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει ήδη σταλεί στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο «θα τη συζητήσει στις 20 Ιουλίου», ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Με όλα όσα γίνονται, επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να μη χρειάζεται το ΔΝΤ ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και να έχει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται και πάλι από τις αγορές θα ήταν, βεβαίως, πολύ ευπρόσδεκτο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο συνεδρίου στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.