Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc., μετά την υποχώρηση του δείκτη ανεργίας στην Ιαπωνία, σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών, στηρίζοντας την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της LG.Philips LCD Co. κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον μήνα που πέρασε. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου της ενεργείας, μετά την άνοδο του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 136,59 μονάδες στις 12:10 μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης, οδεύει να σημειώσει μέσα στην εβδομάδα κέρδη 1,3%, τα υψηλότερα σε χρονικό διάσημα πέντε ημερών από τις 18 Αυγούστου.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 16.352,06 μονάδες. Οι μετοχές της Sony Corp. σημείωσαν άνοδο, μετά την απόφαση της εταιρείας να αντικαταστήσει τον Κεν Κουταράγκι, επικεφαλής της ανάπτυξης του PlayStation από τη θέση του προέδρου του σκέλους της Sony Computer Entertainment Inc., μετά τις καθυστερήσεις στην παραγωγή που ανάγκασαν την εταιρεία να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο των εξαγωγών της.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, υποχώρησε 0,2%. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,1% τον Οκτώβριο από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, 39 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 4,1%.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας αυξήθηκαν 19,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Νοέμβριο, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 30,9 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 14,5%.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 63,13 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 18 Σεπτεμβρίου. Προσφάτως και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 62,81 δολ. το βαρέλι.