Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 07:02

Υποχώρησε από τα υψηλότερα δύο μηνών το αργό

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι τα πρόσφατα κέρδη του μαύρου χρυσού, περιόρισαν το ρίσκο της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ για δεύτερη φορά κατά την σύσκεψή του στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο περίπου 6% αυτήν την εβδομάδα μετά την υποχώρηση του δολαρίου και του πιο ψυχρού καιρού που επικράτησε στις βόρειες ΗΠΑ, αυξάνοντας τη ζήτηση για θέρμανση. Οι πολύ σταθερές τιμές, ενδέχεται να μην δικαιολογήσουν άλλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ πριν από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, υποχώρησε έως 53 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 62,60 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:36 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 62,76 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια, σημείωσαν άνοδο 67 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας χθες στα 63,13 δολ., η τέταρτη συνεχόμενη άνοδο και το υψηλότερα κλείσιμο για προθεσμιακά συμβόλαια από τις 18 Σεπτεμβρίου. Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 63,77 δολ., προς το τέλος της συνεδρίασης πριν υποχωρήσει κατά τη λήξη της.

Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκαν από 57,80 δολ. έως τα 63,77 δολ., καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, καθυστέρησαν την αύξηση της ζήτησης για θέρμανση και τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας, αυξήθηκαν τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Λονδίνο το μπρεντ υποχώρησε έως 46 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 63,80 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures του Λονδίνου. Στις 10:46 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 64,07 δολ. το βαρέλι.