Στην κατασκευή, στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην εμπορική προώθηση ενός από τα πιο προηγμένα ναυτικά συστήματα, του ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς (High Frequency Surface Wave Radar -HFSWR), θα συμμετάσχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί τη συνέχεια της υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ηγετικής, παγκοσμίως, αμυντικής και αεροναυπηγικής εταιρίας BAE Systems και της ΕΑΒ, της μεγαλύτερης αμυντικής και αεροναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Με βάση τους όρους του Μνημονίου, η ΕΑΒ θα πραγματοποιήσει όλες τις περιφερειακές ενέργειες εμπορικής προώθησης για την BAE Systems στο πλαίσιο των ναυτικών ραντάρ επιτήρησης. Η εταιρεία θα αναλάβει επίσης την ευθύνη για την κατασκευή και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα και στην τεχνολογία Διοίκησης και Ελέγχου (C2). Οι δύο εταίροι αναμένουν πιθανές διεθνείς και εγχώριες πωλήσεις άνω των €20 εκατομμυρίων τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας συμμαχίας, η ΕΑΒ θα προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση ναυτικής επιτήρησης, συνδυάζοντας τις δυνατότητες επιτήρησης μεγάλου βεληνεκούς του ραντάρ HFSWR με τις δυνατότητες επιτήρησης μικρού βεληνεκούς του εξοπλισμού που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία. Η εταιρεία θα επιβλέπει επίσης την ενσωμάτωση του πολλαπλού αισθητήρα επίγνωσης καταστάσεων Διοίκησης και Ελέγχου (C2) SPIDER.
Ανακοινώνοντας αυτή τη συμφωνία, ο κος Alastair Imrie, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της BAE Systems plc, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και δυνατοτήτων του προσωπικού της ΕΑΒ, με το οποίο είχαμε μία αναπτυσσόμενη σχέση από τον Μάρτιο του 2006. Η BAE Systems είναι υπερήφανη για την φήμη της σε αμοιβαία ευεργετικές βιομηχανικές συνεργασίες και προσμένω σε μία επιτυχημένη και μεγάλης διάρκειας συνεργασία με την ομάδα της ΕΑΒ».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ κος Τάσος Φιλιππάκος, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας σημαίνει ότι η ΕΑΒ και η BAE Systems θα συνδυάσουν τις αντίστοιχες ικανότητες τους ώστε να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης, παραγωγής και παράδοσης ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης, ενσωματώνοντας την τεχνολογία του ραντάρ HFSWR. Επίσης, βάσει αυτής της συνεργασίας, θα δοθεί η ευκαιρία και στις δύο εταιρείες να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες παγκοσμίως, εκμεταλλευόμενες όλες αυτές τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές ευκαιρίες οι οποίες θα τους δοθούν με την προώθηση αυτού του προϊόντος».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ραντάρ HFSWR προσφέρει μία χαμηλού κόστους, παντός καιρού λύση, παρέχοντας 24ωρη επιτήρηση επιφανείας και αέρος σε ακτίνα ναυτικών υδάτων που κυμαίνονται από 15χλμ έως και περισσότερο από 200χλμ από την ακτή. Το HFSWR προσφέρει επίγνωση των καταστάσεων, θεμελιώνοντας αποτελεσματικές επιχειρήσεις εναέριων και επιφανειακών στοιχείων, τα οποία εμπλέκονται στην ναυτική ασφάλεια και την επιβολή του νόμου.
Το HFSWR αποτελεί ένα χερσαίο σύστημα ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς, πάνω από την επιφάνεια του ορίζοντα, το οποίο επιτρέπει στις αρχές ναυτικής επιβολής του νόμου και ασφάλειας να διατηρούν μία σταθερή εικόνα των ενεργειών στην επιφάνεια και στον αέρα. Συνδυασμένο με δεδομένα και πληροφορίες από άλλες πηγές σχετικές με τακτικούς στόχους, το HFSWR διευκολύνει την επίγνωση των ναυτικών δραστηριοτήτων, η οποία παλαιότερα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με εναέριες και επιφανειακές περιπολίες.