Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 09:49

Market beat: Η άνοδος στο ξεκίνημα του Ιουλίου σε δοκιμασία

Η εβδομάδα τελείωσε με ένα ράπισμα, αρκετά δυνατό, στην αισιοδοξία που είχαν δομήσει μέρα τη μέρα οι συνεδριάσεις στην αγορά της Αθήνας. Παρά ταύτα, για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια, στην αναζήτηση της εικόνας των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, το ΧΑ εμφανίζει επίδοση πάνω από +30% στην πρώτη βδομάδα του δεύτερου εξάμηνου του έτους.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εβδομάδα τελείωσε με ένα ράπισμα, αρκετά δυνατό, στην αισιοδοξία που είχαν δομήσει μέρα τη μέρα οι συνεδριάσεις στην αγορά της Αθήνας. Παρά ταύτα, για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια, στην αναζήτηση της εικόνας των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, το ΧΑ εμφανίζει επίδοση πάνω από +30% στην πρώτη βδομάδα του δεύτερου εξάμηνου του έτους. Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην άποψη ότι τα πράγματα, στο ταμπλό, θα πάνε προς το καλύτερο, δεν ήρθε με επιφοίτηση. Ούτε από ένα μοναδικής σπουδαιότητας γεγονός, που έσκασε την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου. Κυρίως δε, δεν έλαβε υπόψη την αρνητικότητα της εικόνας που προκαλούσε στο εσωτερικό, η ανάδειξη των καθυστερήσεων στην εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης.

Στην αγορά μετρούν ικανό πλήθος των θετικών εξελίξεων στο εταιρικό ή το μακροοικονομικό πεδίο, που συμπυκνώθηκαν την πρώτη βδομάδα του καλοκαιρινού και παλαιώθεν ράθυμου Ιουλίου. Αλλά επίσης μετρούν την επίδραση της στατιστικής προϊστορίας. Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης αρκετοί θα «προτιμούσαν» τώρα μια διόρθωση, από μια συνέχεια στην άνοδο. Η οποία θα τρόμαζε αρκετούς με την απουσία μιας «ικανοποιητικής», για τις προκαταλήψεις τους, διόρθωσης.

Δε νομίζουμε πως θα τους κάνει το χατίρι η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών την τρέχουσα εβδομάδα. Από τα στατιστικά της ΕΧΑΕ άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι κυριαρχούν στις συναλλαγές και ποιοι εισάγουνε φρέσκο χρήμα. Για τη στήλη, οι αγορές με την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ θα περάσουν σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας, που θα επηρεάσει και την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην Αθήνα. Οι εποχές  που επαληθευόταν το «sell in May… » έχουν περάσει και το παγκόσμιο καθεστώς φθηνής ρευστότητας έχει αναδείξει το καλοκαίρι ως εξίσου αξιόλογη περίοδο σε επίπεδο εξελίξεων, στοφών στις κατευθύνσεις των επενδυτών, και στο ΧΑ η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο καύσωνας επιστρέφει και μακάρι, να έρθει μαζί του η γλυκιά ανοδική συσσώρευση που καταγράφηκε στον προηγούμενο. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. παρατηρούσε: «Χωρίς στάση συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το ράλι στην Χρηματιστηριακή Αγορά, φέρνοντας το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 26 μηνών. Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, καθώς οι συναλλαγές ενισχύθηκαν και από την πώληση του "πακέτου" (20%) των μετοχών της Grivalia Properties. Παράλληλα παρατηρήθηκαν κινήσεις και σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι μετά από αρκετό καιρό δείχνουν πιο "γεμάτοι και συνεκτικοί" στην διαπραγμάτευση τους, βελτιώνοντας κατά πολύ τις προδιαγραφές "επενδυσιμότητας" από χαρτοφυλάκια συντηρητικότερου προφίλ.

Σε δεύτερο χρόνο μετοχές που είχαν μείνει πίσω έδειξαν να αφυπνίζονται και να προσελκύουν πιο βραχυπρόθεσμους παίκτες, διατηρώντας έτσι ακμαίο το ενδιαφέρον στην Αγορά. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αρκετά χρόνια να παρατηρηθούν στο ταμπλώ του Χ.Α. και είναι μια ακόμη απτή απόδειξη της αλλαγής του κλίματος που σταδιακά έχει συντελεστεί από τον Απρίλιο και μετά».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η έναρξη του δεύτερου εξαμήνου «εμπνέει» για ρίσκο

Ανοδική ήταν η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, με αποτέλεσμα το ξεκίνημα του δεύτερου μισού του 2017 να διατηρήσει την απόδοση των Dow και S&P500 πάνω από 8%, τονίζοντας ποιος είναι το αφεντικό ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Κάτι ανάλογο διαπιστώνουν οι πολιτικοί αναλυτές στην ατμόσφαιρα που σχηματίστηκε στη σύνοδο των G20. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και όχι μόνο, διαφώνησαν ή διαφωνούσαν ήδη με τις θέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο με τη στάση τους τόνισαν τον σεβασμό στο μέγεθος της ισχύος του στο παγκόσμιο στερέωμα. Η εκτίμησή μας είναι πως με τις συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, δεν άλλαξαν πολλά στην αναζήτηση των νέων ισορροπιών στα γεωπολιτικά. 

Αλλαγή πρωταγωνιστών = συνέχεια ανόδου

Στις αγορές μετοχών άλλωστε, οι αλλαγές που οδήγησαν σε συνέχεια της αναζήτησης νεότερων υψηλών μέσα στο τρέχον έτος, έγιναν στις αρχές του Ιουνίου και απέδωσαν. Αναφερόμαστε στην παράδοση της σκυτάλης για τον τομέα οδηγό της πολυετούς ανόδου, που από την αρχή της χρονιάς ως την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου κατείχαν οι μετοχές τεχνολογίας, στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο επιμέρους δείκτης των μετοχών τεχνολογίας του S&P500 έχει μειωθεί 5%, από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ αυτός των εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει, στο ίδιο διάστημα, άνοδο άνω του 5% και των εταιριών που καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη, έχει κερδίσει 3%. Αυτά δημιούργησαν σε αρκετούς την εντύπωση, ότι αρκετοί επενδυτές έχουν εξαργυρώσει τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τους από τις μετοχές τεχνολογίας, για να μετακινηθούν σε εταιρίες των κλάδων που ευνοήθηκαν.

Παράλληλα με τη, για κάποιους, στροφή (rotation) αυτή, γίναμε την περασμένη βδομάδα, μάρτυρες της συνέχειας μιας ομαδικής ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Τα hedge funds, που έφεραν τα πιο αισιόδοξα (long) στοιχήματα για τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σπεύδουν να κλείσουν θέσεις.  

Η Γαλλία τάραξε τα κρατικά ομόλογα

Οι αποδόσεις στα ομόλογα με ωρίμανση τριάντα χρόνων αυξήθηκαν έως και 7 μονάδες βάσης την Πέμπτη στο 2,92%, παραβιάζοντας τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα προθεσμιακά συμβόλαια μακροπρόθεσμων ομολόγων του Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά περίπου 3,7 εκατομμύρια δολάρια από τις 28 Ιουνίου, ένδειξη πως οι «ταύροι» των αγορών κρατικού χρέους άρχισαν να εκκαθαρίζουν θέσεις στον τομέα των 30ετών. Πυροδότησε αυτή τη διάθεση η άτακτη φυγή από την αγορά κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε στην Ευρώπη, μετά από μια αδύναμη δημοπρασία χρέους της Γαλλίας, η οποία εξαπλώθηκε στην αγορά των ΗΠΑ.

Το πρόσφατο ξεπούλημα είναι ένα μήνυμα για την έλευση περισσότερου πόνου για τους αισιόδοξους της παγκόσμιας αγοράς κρατικού χρέους, σύμφωνα με τον Jeffrey Gundlach, της DoubleLine Capital, εταιρείας που εποπτεύει 109 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει ότι οι αποδόσεις έφτασαν στον πυθμένα τους και φέτος, οι εξελίξεις ως τώρα, τον επιβεβαίωσαν.  Με τη Federal Reserve φαινομενικά αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος και την φημολογία, που κερδίζει έδαφος, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ανακοινώσει την υποχώρηση στις αγορές ομολόγων που κάνει στα πλαίσια του QE μέχρι το τέλος του έτους, τα Θεμελιώδη δεν είναι ενθαρρυντικά. Καθώς οι αποδόσεις προσεγγίζουν τώρα βασικά, για την τεχνική ανάλυση επίπεδα τιμών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα φθορά στους ταύρους των αγορών ομολόγων μακράς διάρκειας.

Δήλωσε επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων πρόκειται να κινηθούν προς το 3% φέτος. Η απόδοση την Πέμπτη διαπραγματεύθηκε στο 2,39%, λίγο κάτω από ένα κρίσιμο τεχνικά επίπεδο, στο 2,42%, που συμπίπτει με το υψηλό του Μαΐου.

Τα κέρδη εξαμήνου διαμορφώνουν κλίμα

Η περίοδος της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ξεκινά και αρκετοί αναλυτές ειδοποιούν, ότι αυτά θα δείξουν ότι ο τομέας της τεχνολογίας δεν είπε την τελευταία του κουβέντα για το τρέχον έτος. Αντίθετα, μετά από τη διόρθωση που ψαλίδισε τα Ρ/Ε, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως πυροτεχνήματα αρκετές εταιρίες τεχνολογίας, για τον εορτασμό μιας ακόμα ήττας των «αρκούδων» της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Δεν σημαίνει αυτό πως δεν θα δούμε αύξηση της μεταβλητότητας. Καθώς η πολύ δημοφιλής τάση ανόδου, από την ανατροπή στο σύστημα που έφερε η νίκη του Trump, κατέρρευσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε μπλεγμένος σε πολλαπλές διαμάχες, η μεγάλη έκπληξη στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν ότι η volatility (αστάθεια) μειώθηκε.

Οι traders που άνοιξαν short θέσεις για τον VIX είδαν τα στοιχήματά τους να πληρώνονται, καθώς ο δείκτης έπεσε 20%, οδηγώντας τον μέσο όρο τριμήνου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. Το ερώτημα είναι, πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει;

Η JPMorgan Chase & Co. προειδοποιεί για μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκινούν να μειώνουν το μέγεθος των οικονομικών τους κινήτρων, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. αναφέρει ότι οι καθαρές θέσεις σε προϊόντα που διαπραγματεύονται σε διάφορα χρηματιστήρια ευνοούν τα long στοιχήματα για τη μεταβλητότητα. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές περιμένουν καιρούς με λιγότερη σταθερότητα.

Μια ανατροπή από την αρχή του έτους, είναι πως ο τομέας των Financials σημείωσε ξαφνικά άνοδο και ο κλάδος Tech του S&P 500 κατέρρευσε άσχημα. Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που προκαλεί τις αλλαγές ακριβώς στην είσοδο στο δεύτερο μισό του έτους αποκαλύπτει: Στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων έως τις 3 Ιουλίου, ο τομέας των Financials κέρδισε 6,8%, και ήταν αυτός με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P500, ενώ ο κλάδος της Τεχνολογίας, βουλιάζοντας κατά -4,9%, ήταν ο χειρότερος.

Η μεταβολή της ορμής έχει μειώσει την απόδοση έτους (ως τις 3 Ιουλίου) για τον κλάδο της Τεχνολογίας στο +15,4%, αλλά παραμένει ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος. Ομοίως, η απόδοση του τομέα των Χρηματοοικονομικών έχει βελτιωθεί φέτος στο 7,4%, αλλά συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την απόδοση +8,3% του S & P 500. Ο τομέας που έχει επιδείξει τις πιο σταθερές αποδόσεις είναι ο κλάδος της Υγείας, ο οποίος είναι ο δεύτερος τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις τόσο στο πρώτο εξάμηνο με +15,2% όσο και κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, που ανέβηκε κατά 3,1%.

 Ο δείκτης των Financials ενισχύθηκε μετά από την είδηση ​​ότι όλες οι τράπεζες που συμμετείχαν στην ετήσια δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Federal Reserve, τα πέρασαν επιτυχώς και πήραν την άδεια να αυξήσουν τα μερίσματά τους και τις επαναγορές μετοχών. Επίσης, δεν έβλαψε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τρίμηνο στις 14 Ιουνίου και δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τον ισολογισμό της τους επόμενους μήνες. Τα οικονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν επίσης καθώς η διαφορά, μεταξύ του επιτοκίου των τρεχούμενων κεφαλαίων και της αποδόσεως των 10 ετών του δημοσίου, αυξήθηκε. Από 98 μονάδες βάσης στις 26 Ιουνίου στις 119 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ετήσια βάση (από 3/7/2016 μέχρι την 3η Ιουλίου), παραμένει στην κορυφή. Αυξημένος κατά 35,3%, με προβάδισμα απέναντι στον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 30,6%. Και οι δύο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την απόδοση 15,5% του S & P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Τα κέρδη για τις Financials αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τους επόμενους 12 μήνες με πρόβλεψη για P/E 13,9. Ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των Tech του βαρύτερου δείκτη στον κόσμο θα αυξηθούν κατά 11,6%, κατά την επόμενη χρονιά και θα εμφανίζουν προσδοκόμενο P/E 18,1. Η σύγκριση βοηθά να καταλάβουμε γιατί οι επενδυτές είναι πρόθυμοι, καθώς το έτος εισέρχεται στο δεύτερο μισό του, να δώσουν στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ώθηση στην απόδοση.

ΧΑ

Η τέταρτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα, έφερε ρεκόρ υψηλών για τον ΓΔ σε βάθος 26 μηνών και μια πολύ δυνατή άνοδο, στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μπορεί οι εγχώριοι αναλυτές να ασχολήθηκαν με τις λεπτομέρειες που αφορούσαν στην εκταμίευση της δόσης, αλλά οι ισχυροί θεσμικοί του εξωτερικού θεώρησαν τις συναλλαγές της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, ευκαιρία τοποθέτησης σε μετοχές του 25άρη και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα μετά από τρία ανοδικά κλεισίματα και δυο πτωτικά ήταν μια εβδομαδιαία άνοδος στον ΓΔ κατά +1,66%, που διαμόρφωσε επίδοση έτους +30,11%. Ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,78% και στο 2017 ανέβηκε +24,64%. Με αύξηση του ημερήσιου τζίρου των μετοχών του FTSEM, ο δείκτης της μεσαίας εκτινάχθηκε κατά +7,01% και στο έτος αποδίδει +55,01%.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του δεύτερου εξάμηνου, οι θεσμικοί έδειξαν από την έναρξη ως το πέρας πως η δυναμική θα ήταν ανοδική με μετριοπάθεια. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στα ΕΛΠΕ -2,77%, ΜΟΗ -1,94%, και ΕΕΕ -1,32%.  Με τζίρο στα 53,409 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 4,709 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,47% και έφθασε στις 827,65 από 823,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2163,75 από 2153,01 με μεταβολή +0,50%. Την Τρίτη, οι θεσμικοί φάνηκαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον ΓΔ να περάσει κάτω από τις 825 μονάδες. Με μια συνεδρίαση μικρού εύρους διακύμανσης, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,21% και έφθασε στις 825,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2153,80 με μεταβολή -0,46%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 227,649 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 181,327 εκατ., τα 178 αφορούσαν σε placement στη  Grivalia Properties. Με κέρδη που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά τους βασικούς δείκτες, έκλεισαν εταιρίες Τεχνολογίας +2,27%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,43%, και Βιομηχανικών Προϊόντων +1,20%. Με αντίστοιχης ισχύος απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,19%, Ταξίδια Αναψυχή -0,84%, Τραπεζών -0,83% και Τηλεπικοινωνιών -0,74%. Την Τετάρτη οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές, από την έναρξη ως τις δημοπρασίες, ανοδική πορεία με σταθερή και αξιόλογη κλίση. Η στατιστική εικόνα των τίτλων του 26άρη βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 13) με κανένα αμετάβλητο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,87% και έφθασε στις 841,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2188,50 με μεταβολή +1,61%. Οι δημοπρασίες επέφεραν σημαντική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, κλείνοντας τους κοντά στο νέο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,820 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,401 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 56,275 από 55,533 δις ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε  92 και των καθοδικών σε 34. Με κέρδη σημαντικά για τους βασικούς δείκτες οι κλάδοι Ακίνητης Περιουσίας +3,15%, Κοινής Ωφέλειας +2,87%, Τραπεζών +2,80%, Πρώτων Υλών +2,33%, Εμπορίου +2,16% και Βιομηχανικών Προϊόντων +1,98%.

Την Πέμπτη αυξήθηκαν η νευρικότητα και ο τζίρος, που διαμορφώθηκε στα 91,683 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 8,116 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση δεν άλλαξε ουσιαστικά, αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,23% και έφθασε στις 843,25 μονάδες το τρίτο ρεκόρ υψηλών για το 2017 στη βδομάδα και ο 25άρης έκλεισε στις 2187,14 με μεταβολή -0,06%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες των Τραπεζών -1,03%, Τροφίμων Ποτών -0,77%, Τηλεπικοινωνιών -0,56%, Πρώτων Υλών -0,48%. Σημαντικά για τον μέσο όρο κέρδη από τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +2,97%, Εμπορίου +2,08%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,51%, Κοινής Ωφέλειας +1,39% και Ταξίδια Αναψυχή +1,11%. Την διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέκοψε η τελευταία σύνοδος της εβδομάδας στο τέλος της οποίας επιδεινώθηκε η εικόνα στο ταμπλό. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα-0,69%. Έφθασε στις 837,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2169,84 με μεταβολή -0,79%. Οι μόνοι κλάδοι με άνοδο, της Ακίνητης Περιουσίας +1,61%, Τεχνολογίας +0,13% και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,11%. Μέτρησαν οι απώλειες των εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων -2,60%, Πετρελαίου Αερίου -1,96%, Εμπορίου -1,50%, Υγείας -1,29%, Τηλεπικοινωνιών -1,03%, Κοινής Ωφέλειας -0,94% και Τραπεζών -0,93%. Ωστόσο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,446 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας το μέσο ημερήσιο στα 100,2 εκατ.

Η στατιστική εικόνα δεν αντιστοιχεί στην πικρή επίγευση από τις πιέσεις γενικευμένου χαρακτήρα στο φινάλε της εβδομάδας. Αποτυπώθηκε η ισχύς της ανοδικής ορμής με 11 blue chip να κάνουν το μέγιστο εβδομάδας τους και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών, όπως και όλοι οι βασικοί δείκτες.  Επίσης, οι μεταβολές τους στη βδομάδα, προ’εκυψαν πτωτικές για τρία μόνο, τη ΜΠΕΛΑ -2,50%, την ΕΕΕ -2,25% και τα ΕΛΠΕ -1,81%. Δύο, ΑΔΜΙΕ +1,79% και ΕΥΡΩΒ +1,84%, εμφάνισαν μεταβολή ισοδύναμη του μέσου όρου, όταν 12 απέδωσαν καλύτερα από τους ΓΔ κι 26άρη που θα γίνει πάλι 25άρης. Ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +17,93% και +56,88% στο 2017, ΛΑΜΔΑ +6,33% και +46,88% στο 2017, ΔΕΗ +5,02% και -20,42% στο 2017, ΕΤΕ +4,80% και +40,73% στο 2017, ΒΙΟ +4,79% και +144,80% στο 2017, ΟΛΠ +4,34% και +21,05% στο 2017, ΣΑΡ +4,18% και +14,41% στο 2017, ΕΧΑΕ +3,52% και +20,25% στο 2017, ΑΡΑΙΓ +3,25% και +35,39% στο 2017, ΓΡΙΒ +2,51% και +22,45% στο 2017, ΠΕΙΡ +2,33% και +5,26% στο 2017, και ΟΠΑΠ +2,32% και +20,60% στο 2017. Θετικές εβδομαδιαίες μεταβολές κάτω του +1% είχαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚ (τιμής ένενκεν), ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι εγχώριοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι: «Ο Ιούλιος κάθε άλλο παρά αδιάφορος εμφανίζεται μέχρι στιγμής, από πλευράς νέων. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει μια μίκρο, ή μάκρο εξέλιξη που έχει θετική ανάγνωση και δείχνει είτε βελτίωση της προηγούμενης μέτρησης, είτε επιτάχυνση μιας εκκρεμότητας. Ο Τραπεζικός κλάδος έμεινε για μια ακόμη εβδομάδα στάσιμος, αδυνατώντας να ακολουθήσει την τάση παρά την εκ νέου υποχώρηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εξελίξεις που να αφορούν περισσότερο την διαχείριση των NPLs.

Η είσοδος του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πωλητών, κατοχυρώνοντας μέρος των καλών κερδών που έχουν καταγραφεί από την διόρθωση της Αγοράς από τις 752 μονάδες. Η καταγραφή ωστόσο των νέων υψηλών, ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD, ο οποίος είχε γυρίσει σε πτωτική τροχιά από την συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου.

Τα καλά νέα είναι ότι η άνοδος είχε "πάθος" καθώς ο τζίρος ακολούθησε την τάση, ενδεικτικό της διάχυσης της ανόδου σε περισσότερους τίτλους.

Οι 850 μονάδες δείχνουν ότι δεν θα είναι ένας εύκολος στόχος υπέρβασης και πιθανόν ένα πισωγύρισμα τοπικού χαρακτήρα να είναι μέσα στο πρόγραμμα, δεδομένης και της ισχυρής κίνησης που έχει προηγηθεί.

Το ελάχιστο πιθανό πέρας αυτής της διόρθωσης, βρίσκεται κοντά στις 825 μονάδες, όπου καλύπτεται το 23,6% της ανόδου από τις 752 έως τις 846 μονάδες». Σύμφωνα με παρατηρήσεις από το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec.

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στα παράγωγα είχαμε εκτίναξη της έκθεσης στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά κατά 39,15% από τις συναλλαγές μιας και μόνο μέρας. Διατηρήθηκε η μετριοπαθώς ευοίωνη διάθεση για την τάση του δείκτη των blue chip. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουλίου, ανήλθε στα 1731 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2169,84 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +0,78%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts διαμορφώθηκε στο 11:1.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν +27,91%, όταν οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 9.018 από 6.481. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου, ανέβηκε στα 1731 από 1277 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Αυγούστου διατηρήθηκε με 355 από 353 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 949 από 770 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουλίου, ορίστηκε στις 2173,00 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη, της τάξης των 3 μονάδων.

Οι διεθνείς αγορές που επηρεάζουν τις αποφάσεις των ισχυρότερων παραγόντων της αγοράς, βλέπε ξένοι θεσμικοί, κινήθηκαν ευνοϊκά για τις μετοχικές αξίες εκτός λίγων εξαιρέσεων. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Με την ανοδική διάσπαση των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει, μετά από δύο 'αίολα' χρηματιστηριακά χρόνια, σε έναν πολύ σημαντικό 'θάλαμο μετεπιβίβασης' μεταξύ των 830 με 860 μονάδων.

Η σημαντικότητα του εν λόγω "θαλάμου" δεν έγκειται μόνο στη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αλλά και στη μετέπειτα μακροπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και γενικότερα της Οικονομίας, καθώς το ενδιάμεσο αυτό στάδιο αναμονής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 1100 με 1150 μονάδες, μεταβάλλοντας τη "φωτεινότητα" της υπάρχουσας εικόνας.

Η κρισιμότητα αυτού του επιπέδου είναι φυσιολογικό να δημιουργεί βραχυχρόνιες τριβές, με πιθανά πισωγυρίσματα αμφιβολίας και διαγραμματικής εμπέδωσης.

Κάποια "βαριά" χαρτιά, πλην Τραπεζών, ναι μεν έχουν φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν "υψοφοβικό σύνδρομο" σε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, αλλά σε αυτή τη φάση της Αγοράς τα οικονομικά τους αποτελέσματα μπορούν όχι μόνο να τα συντηρήσουν αλλά και να τα σπρώξουν υψηλότερα.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τα Folli – Follie, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τη ΛΑΜΔΑ, την ΕΥΔΑΠ… Έντονη αλλαγή πλεύσης με ταυτόχρονη καταστρατήγηση του μεσομακροπρόθεσμου ανοδικού σχεδιασμού μπορεί να προκληθεί με την, απευχθέα, επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 768 μονάδων.

Στο στάδιο βραχυχρόνιας αναμονής βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μαζεύοντας δυνάμεις λίγο χαμηλότερα από την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2215 με 2240 μονάδων. Η ανοδική "αρπαγή" των 2240 μονάδων θα δώσει επενδυτική τροφή για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου των 2500 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει από τα μέσα Μαΐου να ταλανίζετε πέριξ της αντίστασης των 1081 μονάδων, ψάχνοντας εναγωνίως το "κλειδί", που μπορεί να"ξεκλειδώσει" το επίπεδο και να οδηγήσει προς το διαγραμματικό ορόσημο των 1120 μονάδων. Η Τράπεζα, που θα μπορούσε σε αυτή τη χρονική στιγμή βάση των διαγραμματικών ενδείξεων να σύρει το άρμα του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 1120 μονάδων, είναι η Alpha. Εδώ η ανοδική διαπερατότητα των 2,28 με 2,33 ευρώ, μπορεί να δώσει ως ανοδικό στόχο τα 2,75 ευρώ, επίπεδο, που είχε προσεγγίσει πέρυσι το Μάιο.

Σήμερα

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το ανοδικό κλείσιμο στις αγορές των ΗΠΑ την Παρασκευή, ενώ ισχυροποίησε το δολάριο η εικόνα της αγοράς εργασίας εκεί.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σηματοδοτεί και το τέλος μιας μακράς διαπραγμάτευσης, η οποία ξεπέρασε σε διάρκεια κατά πολλούς μήνες τον αρχικό προγραμματισμό. Από δημοσιονομικής πλευράς και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, ο κύκλος των προσαρμογών και των μέτρων ολοκληρώθηκε. Πλέον απομένει η εφαρμογή τους και φυσικά η διασφάλιση της επίτευξης των στόχων.

Για μετατόπιση της προτεραιότητας της οικονομικής πολιτικής με την απόφαση του Eurogroup έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι στα δύο πρώτα μνημόνια εφαρμόστηκαν δημοσιονομικές πολιτικές για να εξυπηρετηθεί το χρέος ενώ με την απόφαση του Eurogroup θα εξυπηρετείται το χρέος μόνο εάν έχουμε ανάπτυξη. «Αυτή η ρήτρα μαζί με τη ρήτρα της δημιουργίας αποθεμάτων για την εγγύηση της εξόδου της χώρας στις αγορές είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της απόφασης του τελευταίου Eurogroup» τόνισε στο ντιμπέιτ με θέμα: «Λύση για το χρέος και προοπτική ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Για πέμπτο διαδοχικό μήνα φέτος, δηλαδή στο διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2017, καταγράφεται θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με αποτέλεσμα συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Ιούνιος) να έχουν δημιουργηθεί 255.903 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Την ελπίδα ότι οι θερινές εκπτώσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Η ΕΣΕΕ προσβλέπει σε αύξηση του κύκλου εργασιών, για το σύνολο του λιανικού εμπορίου, κοντά στα επίπεδα του 5%. Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, τόσο για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή.

Περιορισμένη σχετικά ωφέλεια είχαν στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ ΔΕΗ-2,13% μέσα στο 2017 τα προγράμματα διακανονισμών για τους πελάτες στη χαμηλή τάση, καθώς μείωσαν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση μόλις κατά 27 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς. Έτσι, στις 31 Μαΐου το σχετικό ποσό άγγιζε τα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,13% Α.Ε., το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. – Μη Εκτελεστικό Μέλος, Ιωάννης Μπενίσης, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος Κωνσταντίνος Βαφειάδης - Εκτελεστικό Μέλος και οκτώ μέλη μη εκτελεστικά.

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μουζάκης ΑΕΒΕΜ, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,36% Α.Ε., μετά την έγκριση της απορρόφησης των θυγατρικών εταιρειών ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚΑλουμίνιον της Ελλάδος (AτΕ), Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου.  

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε την άμεση υιοθέτηση μίας νέας ευέλικτης οργανωτικής δομής, η οποία θα περιλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ανώτερων κλιμακίων και τη δημιουργία γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου, με γενικό διευθυντή τον Φώτη Σπυράκο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη συνεισφορά του διεθνούς εμπορίου στην προσπάθεια τόνωσης τηςπαγκόσμιας ανάπτυξης υπογραμμίζουν με κοινή τους δήλωση, οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, οι Κριστίν Λαγκάρντ, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και Ρομπέρτο Αζεβέντο καλούν τους ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Αμβούργο, να υπεραμυνθούν της ελευθερίας του παγκόσμιου εμπορίου, αποτρέποντας την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται «προσωρινά» από τις 21 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην ημερομηνία αυτή, λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της. Η «προσωρινή» εφαρμογή της CETA θα ξεκινήσει εν αναμονή της πλήρους ισχύος του συμφωνίας, μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια όλων των μελών της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για τιςφορολογικές μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όπως έκανε γνωστό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται στα τέλη του 2017.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση Τραμπ, για αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους Αμερικανούς.

Αναπάντεχη πτώση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων σε μεταποίηση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1% έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου 0,3%. Η παραγωγή στα εργοστάσια περιορίστηκε κατά 0,2%, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%

Κατά 1,9% αυξήθηκε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλίαχάρη στις θετικές επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα.

Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο κατά 0,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεταποιητικός κλάδος εμφάνισε αύξηση κατά 2%.

Επιτάχυνση εμφάνισε τον Μάιο ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανίαυπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,2% έναντι του Απριλίου, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%.  Σε ετήσιο επίπεδο, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5%.

Σε καταρχήν συμφωνία σχετικά με τα κύρια στοιχεία μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης κατέληξαν η Ε.Ε. και η Ιαπωνία.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί από την ΕΕ και η οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως, τους οποίους καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ, θα ανοίξει την αγορά της Ιαπωνίας στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα αυξήσει τις ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων.