Περιορισμένη σχετικά ωφέλεια είχαν στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ μέσα στο 2017 τα προγράμματα διακανονισμών για τους πελάτες στη χαμηλή τάση, καθώς μείωσαν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση μόλις κατά 27 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Περιορισμένη σχετικά ωφέλεια είχαν στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ μέσα στο 2017 τα προγράμματα διακανονισμών για τους πελάτες στη χαμηλή τάση, καθώς μείωσαν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση μόλις κατά 27 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς. Έτσι, στις 31 Μαΐου το σχετικό ποσό άγγιζε τα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναφέρθηκε σήμερα από τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να μειωθούν περαιτέρω τα χρέη προς την επιχείρηση, γεγονός που έκανε τη ΔΕΗ να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα τη βοηθήσει να διαμορφώσει τη στρατηγική της από εδώ και πέρα.
Η συνέλευση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος σημείωσε πως η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμού, από τη στιγμή που ο λιγνίτης θα διατηρήσει σημαντικό μερίδιο στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως έως το τέλος Ιουλίου θα έχει καταρτισθεί η λίστα με τις προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες, ώστε τον Σεπτέμβριο να διενεργηθεί το market test. Πρόσθεσε πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να εκχωρήσει υδροηλεκτρικές μονάδες, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η επιχείρηση θα βγει πιο δυνατή από τις κυοφορούμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μ. Παναγιωτάκης: Νέα προϊόντα και επέκταση σε νέες αγορές
Από την πλευρά του, κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ βρέθηκε ενώπιον μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η ιδιοκτησιακή απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η θέσπιση του τέλους προμηθευτή για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Όσον αφορά την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της επιχείρησης, ο ίδιος εκτίμησε πως αναμένεται να υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι «το εγχείρημα θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, γιατί αλλιώς θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον επαχθή μέτρα για την επιχείρηση.
Ο ίδιος υποστήριξε πως, με τον μετασχηματισμό της για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η ΔΕΗ μπορεί να γίνει μικρότερη στην εγχώρια αγορά, αλλά να βγει τελικά ισχυρότερη στο νέο ενεργειακό «τοπίο».
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για ένα νέο business plan, το οποίο θα είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες και περιλαμβάνει ως στρατηγικούς στόχους την επέκταση σε νέες αγορές και την προσφορά νέων προϊόντων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, μέσω της οποίας η εταιρεία θέλει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια.
Ακόμη πιο άμεσα, όπως συμπλήρωσε, προετοιμάζονται επιχειρηματικές συνεργασίες με ελληνικές και εταιρείες, στους τομείς των ενεργειακών υπηρεσιών, της αποθήκευσης ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Γ.Αδαμίδης: Η ΓΕΝΟΠ θα αντιταχθεί στην πώληση λιγνιτικών μονάδων
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα αντιταχθεί στην πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος, όπως σημείωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε τον φόβο πως είναι πολύ πιθανό το τίμημα να είναι πολύ χαμηλό, ενώ ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ώστε να μην μπορούν να εξαχθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες ηλ. ενέργειας.