Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 16:49

Βρυξέλλες: Ένα βήμα πριν από τη δόση

Τη βεβαιότητα ότι αύριο Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τη βεβαιότητα ότι αύριο Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Πιστεύω ότι αύριο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ θα διαπιστώσει ότι όλες οι προυποθέσεις για την εκταμίευση πληρούνται», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες λεπτομέρειες που απομένουν θα διευθετηθούν χωρίς δυσκολία μέχρι αύριο το απόγευμα που θα γίνει η τηλεδιάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, δηλαδή τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν και κυρίως αφορούσαν διαβεβαιώσεις προς το ΔΝΤ σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η δόση των 7,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο και θα αφορούν καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Συνολικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές θα δοθούν 1,6 δισ. μέχρι το φθινόπωρο, υπό την προυπόθεση ότι και η κυβέρνηση θα δώσει το ποσό που της αναλογεί.