Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 10:11

Premier: 2,4 δισ. δολ. για την απόκτηση της RHM

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της RHM Plc, αντί 1,23 δισ. λιρών Αγγλίας (2,4 δισ. δολ.) με στόχο την προσθήκη σημάτων στα δικά της, έκλεισε η Premier Foods Plc, η βρετανική εταιρεία που παράγει τα τουρσιά Branston.

H Premier προσφέρει μία νέα μετοχή και 83,2 πένες σε μετρητά για κάθε μία μετοχή της RHM, αξιολογώντας την εταιρεία στις 325,45 πένες η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η τιμή είναι 30% υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή κλεισίματος των μετοχών της RHM την 1η Δεκεμβρίου, στις 271,75 πένες η μία.

Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ετήσιου κόστους 85 εκατ. λιρών, σύμφωνα με την Premier. Η εταιρεία θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στα επώνυμα προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα που πωλούνται με τα σήματα των σούπερ μάρκετ.

Η RHM παράγει επίσης τα κέϊκ Mr. Kipling Cakes και το αλάτι Saxa. Η εταιρεία, που διέθεσε για πρώτη φορά τις μετοχές της στους επενδυτές τον Ιούλιο του 2005 προς 275 πένες η μία, είπε τον Οκτώβριο ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο της χρήσης αυξήθηκαν πλέον του 2% καθώς η νέα γκάμα κέϊκ με λιγότερα λιπαρά κέρδισε καταναλωτές.

Η εμπορική συναλλαγή θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή την πρώτη χρήση μετά την ενσωμάτωση των εταιρειών και θα καταστήσει την Premier τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων της Βρετανίας με ετήσιες πωλήσεις περίπου 2,6 δισ. λιρών Αγγλίας.

Η Premier, απεσύρθη από τις συνομιλίες για μια δυνητική προσφορά της του σκέλους μπισκότων και σνακ σε Βρετανία και Ιρλανδία της United Biscuits Group Plc τον Σεπτέμβριο. Σήμερα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το σύνολο της χρήσης. Σύμβουλο της Premier ήταν η NM Rothschild & Sons Ltd., και σύμβουλος της RHM ήταν η Credit Suisse Group και η Citigroup Inc.