Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα» εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του Συνδέσμου για την επιχειρηματικότητα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα» εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του Συνδέσμου για την επιχειρηματικότητα.
«Όλα δείχνουν ένα καλύτερο μέλλον» διαμήνυσε, επιπλέον, ο κ. Φέσσας και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη του πολιτικού κόσμου στο αίτημα παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Στα θετικά προσμετράται, όπως πρόσθεσε, και το γεγονός ότι η κοινωνία δεν συζητά πλέον το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
«Άρα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και όλοι έχουν καταλάβει ότι εφόσον βρισκόμαστε μέσα σε ένα σκληρό νόμισμα, θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας, να δημιουργήσουμε και να παράξουμε αξία» επεσήμανε, στο ίδιο πλαίσιο.
Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, υποστήριξε ότι οι εταιρείες δεν έχουν πρόβλημα με την εργασιακή νομοθεσία και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης περιορισμένου εύρους αλλαγών, οι οποίες θα αφορούν μόνο το «μέτωπο» του συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ.
Η έρευνα του ΣΕΒ
Στην έκθεση του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της MRB, καταγράφεται ότι, κατά την εκτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η αγορά αρχίζει μεν να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να έχει πειστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή καταγράφηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η εκκρεμότητα της αξιολόγησης τροφοδοτούσε την αβεβαιότητα που πλέον υποχωρεί σημαντικά.
Ως πρώτο σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει συνεπώς, η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των δικών τους επιχειρήσεων, καθώς το 54,8% αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής του θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί, ενώ το 79,8% εκτιμά ότι το προσωπικό του θα παραμείνει σταθερό ή και θα αυξηθεί.
Ωστόσο, όπως αποφαίνεται, οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης, τελικά, εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοποίησης και το μέγεθός της. Ενδεικτικά, κλάδοι, όπως οι κατασκευές και το εμπόριο, συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα, την ώρα που οι οργανωμένες επιχειρήσεις της μεταποίησης με εξαγωγική δραστηριότητα, του κλάδου των υπηρεσιών και μεταφορών, της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού διαβλέπουν, ήδη, καλύτερες προοπτικές.
Συμπερασματικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην κρίση, καθώς και καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.
Οι επιχειρήσεις ξεχωρίζουν ως προς τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%), την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (49,2%), τις γενικότερες αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).
Οι επιχειρήσεις, παράλληλα, εκφράζουν χαμηλή ικανοποίηση τόσο από την ποιότητα όσο και από τη διαφάνεια των υπηρεσιών του δημοσίου και αξιολογούν με χαμηλό βαθμό την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα ζητούν την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Ενδεικτικά, το 69,3% των επιχειρήσεων θεωρεί μεν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, όμως μόλις το 7,0% αξιολογεί θετικά αυτές που πραγματοποιήθηκαν. Αιτία αποτελεί ότι μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων έχει υλοποιηθεί αποσπασματικά, ασυντόνιστα, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών και δίχως ένα συνεκτικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων του επιχειρείν.
naftemporiki.gr