Μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης προϊόντων-«μαϊμού» εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με το γραφείο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (Intellectual Property Office - EUIPO), όπου φαίνεται ότι η χώρα μας είναι ψηλά στη λίστα… «Wanted», ειδικά όταν πρόκειται για εμπόριο πλαστών γυαλιών ηλίου και παιχνιδιών.
Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης προϊόντων-«μαϊμού» εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με το γραφείο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (Intellectual Property Office - EUIPO), όπου φαίνεται ότι η χώρα μας είναι ψηλά στη λίστα… «Wanted», ειδικά όταν πρόκειται για εμπόριο πλαστών γυαλιών ηλίου και παιχνιδιών.
Μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης προϊόντων-«μαϊμού» εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με το γραφείο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (Intellectual Property Office - EUIPO), όπου φαίνεται ότι η χώρα μας είναι ψηλά στη λίστα… «Wanted», ειδικά όταν πρόκειται για εμπόριο πλαστών γυαλιών ηλίου και παιχνιδιών.
Η Ελλάδα πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα σε θέσεις εργασίας, πωλήσεις νόμιμων επιχειρήσεων και κρατικά έσοδα. Πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έδειξαν ότι η ζημιά ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως σε 9 κλάδους, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον αντίκτυπο στην οικονομία από την κυκλοφορία προϊόντων-«μαϊμού». Ταυτόχρονα η Ελλάδα, μαζί με άλλες 10-15 χώρες του κόσμου που εμπλέκονται περισσότερο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την οικονομική απειλή που δημιουργούν αυτές οι πρακτικές - καθώς υπονομεύουν την καινοτομία και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας παράλληλα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Η νέα έκθεση των ΟΟΣΑ και EUIPO δείχνει ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, ενώ επιπλέον αρκετές ασιατικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ταϊλάνδης, της Τουρκίας, της Μαλαισίας, του Πακιστάν και του Βιετνάμ, είναι σημαντικοί παραγωγοί σε ορισμένους κλάδους, αν και ο ρόλος τους είναι υποδεέστερος αυτού της Κίνας. Η Τουρκία φαίνεται να είναι και αυτή σημαντικός παραγωγός σε ορισμένους τομείς, όπως τα προϊόντα από δέρμα, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά, τα οποία αποστέλλονται οδικώς στην Ε.Ε. Επίσης το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη είναι οι παγκόσμιοι κόμβοι για το εμπόριο των παραποιημένων αγαθών.
Η αξία της παράνομης αγοράς ανά κλάδο
Αναλύοντας τους επιμέρους κλάδους διαπιστώνεται ότι τα ηλεκτρονικά είδη αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στο παγκόσμιο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων καθώς η αξία τους ξεπερνά τα 88,6 δισ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις της έρευνας που έχει ως έτος βάσης το 2013. Ακολουθούν τα κοσμήματα (30 δισ. ευρώ), τα οπτικά, φωτογραφικά και ιατρικά είδη (21,4 δισ. ευρώ), τα είδη ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας (20,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (12 δισ. ευρώ), τα υποδήματα (10 δισ. ευρώ), τα τρόφιμα (9 δισ. ευρώ), τα παιχνίδια (7 δισ. ευρώ), τα δερμάτινα είδη και οι τσάντες (6,3 δισ. ευρώ) και τα καλλυντικά και αρώματα (4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τη μελέτη των ΟΟΣΑ - EUIPO που δημοσιεύθηκε προ ημερών, ο προσδιορισμός των κυριότερων οικονομιών παραγωγής των απομιμήσεων και των βασικών σημείων διέλευσης βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία για τις κατασχέσεις παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων, που συμπληρώνονται με τις στατιστικές του διεθνούς εμπορίου και τα δεδομένα της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η Ελλάδα εμπλέκεται κυρίως στην εμπορία παραποιημένων οπτικών και παιχνιδιών.
Εμπλοκή της Ελλάδας σε είδη οπτικών και παιχνίδια
Η Ελλάδα εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες παραποιημένων ειδών, ως πηγή παράνομης εμπορίας, αλλά κυρίως εμπλέκεται στον τομέα των οπτικών και των παιχνιδιών. Ειδικότερα, είναι η 10η οικονομία με τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε υποθέσεις πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικών και ιατρικών συσκευών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ - EUIPO σχετικά με τις κατασχέσεις στα παγκόσμια τελωνεία, η Κίνα είναι μακράν η κύρια οικονομία προέλευσης πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικών προϊόντων και προϊόντων ιατρικού εξοπλισμού, με μερίδιο 55% περίπου της παγκόσμιας κατασχεθείσας αξίας αυτών των προϊόντων μεταξύ 2011 και 2013. Την Κίνα ακολουθούν η Ουρουγουάη (με μερίδιο 17%), η Μαλαισία (14%), το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (7%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6%) και η Ταϊλάνδη (1%).
Οι δείκτες GTRIC-e (General trade-related index of counterfeiting for economies - γενικός εμπορικός δείκτης παραχάραξης για τις οικονομίες) επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα είναι πιθανότερο να εξάγει πλαστά γυαλιά ηλίου, φωτογραφικές και ιατρικές συσκευές. Οι άλλες εμπλεκόμενες οικονομίες περιλαμβάνουν τις δύο μεγάλες ασιατικές εμπορικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και της Σιγκαπούρης, μια ομάδα αναπτυσσόμενων ασιατικών οικονομιών (Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), καθώς και τη Μογγολία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την Αλβανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κατάλογος των κορυφαίων οικονομιών προέλευσης πλαστών οπτικών, φωτογραφικών και ιατρικών συσκευών, που εισάγονται στην Ε.Ε., είναι πολύ κοντά στον παγκόσμιο κατάλογο, αν και το Μαρόκο και η Τουρκία διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στο εμπόριο της Ε.Ε., ενώ εμπλέκεται και η Σενεγάλη.
Η Ελλάδα είναι επίσης στην 8η θέση των χωρών που είναι πιο πιθανό να αποτελούν πηγή για «μαϊμού» παιχνίδια. Το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), η Σιγκαπούρη και το Μακάο (Κίνα) είναι οι κύριες πύλες διακίνησης πλαστών παιχνιδιών παγκοσμίως. Οι χώρες αυτές επαναεξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Αντίθετα με τους άλλους εμπορικούς κόμβους οι παραχαράκτες στο Χονγκ Κονγκ (Κίνα) φαίνεται να χρησιμοποιούν διάφορα σημεία διέλευσης στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Ουρουγουάη και Παραγουάη) για να φθάσουν στις ΗΠΑ. Επίσης χρησιμοποιούν τη Σαουδική Αραβία για να προσεγγίσουν άλλες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, τη Βόρεια Αφρική, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Και χρησιμοποιούν επίσης την Ελλάδα και τη Λετονία για να διοχετεύσουν τα παράνομα προϊόντα στην Ε.Ε.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη προσδιορίζει με σαφήνεια τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν ως τα βασικά σημεία διέλευσης του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων παιχνιδιών. Λαμβάνουν τα προϊόντα απευθείας από την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν και έμμεσα από το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και τα επανεξάγουν στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, στη Βόρεια και την Κεντρική Αφρική. Το Μαρόκο, ο Λίβανος και η Αρμενία εμφανίζονται επίσης ως σημαντικά σημεία διέλευσης για τα παιχνίδια «μαϊμού» που διέρχονται από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία καθοδόν προς την Ευρώπη. Τέλος, το Μεξικό και η Παραγουάη είναι σημεία διέλευσης των προϊόντων «μαϊμού» στη διαδρομή τους από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) προς τις ΗΠΑ.
Η διαδρομή των πλαστών από την παραγωγή στην κατανάλωση
Τρόφιμα
Οι κύριοι παραγωγοί παραποιημένων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Ινδία, το Πακιστάν, η Κίνα και η Τουρκία. Εξάγουν απευθείας στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε., στην Ιαπωνία, στη Δυτική Αφρική (Μπενίν, Σενεγάλη, Νιγηρία), στη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία) και την Υεμένη ή έμμεσα, μέσω Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Υεμένης σε άλλες οικονομίες του Κόλπου. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Τουρκία είναι ένας σχετικά σημαντικός παραγωγός προϊόντων διατροφής-«μαϊμού» και τα εξάγει στις χώρες της Ε.Ε. και στη Σερβία, στην Υεμένη ή (έμμεσα) προς Σαουδική Αραβία, Αιθιοπία και Κένυα. Τα περισσότερα παραποιημένα τρόφιμα αποστέλλονται σε μεγάλες ποσότητες, σε δοχεία, κυρίως διά θαλάσσης (37%) είτε αεροπορικώς (56%).
Φάρμακα
Ινδία και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων. Εξάγουν σε όλη την υδρόγειο και κυρίως στις αφρικανικές οικονομίες, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Σιγκαπούρη αναφέρεται ως δυνητικός παραγωγός πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων. Το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης για το παράνομο εμπόριο που φεύγει κυρίως ταχυδρομικά (82%) σε μικρά τεμάχια προς ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής. Σε άλλες χώρες που εμπλέκονται, όπως Υεμένη, ΗΑΕ και Ιράν, τα πλαστά φάρμακα επαναποθηκεύονται και ταξιδεύουν με αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Καλλυντικά
Η Κίνα είναι ο βασικός παραγωγός παραποιημένων αρωμάτων και καλλυντικών, τα οποία αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο. Παραποιημένα καλλυντικά που παράγονται σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδία και Σιγκαπούρη εξάγονται σε Ε.Ε., ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, ενώ η Τουρκία εξάγει απευθείας στην Ε.Ε. Οι εμπορικές διαδρομές για τα παραποιημένα αρώματα και καλλυντικά είναι πολύπλοκες. Το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) είναι ο βασικός κόμβος διέλευσης για τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Αλβανία αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης στον δρόμο των παραποιημένων προϊόντων για Τουρκία κι από κει προς την Ε.Ε. Η αποστολή γίνεται κυρίως μέσω ταχυδρομικών δεμάτων (51%), ενώ οι εξαγωγές από την Τουρκία στην Ε.Ε. γίνονται κυρίως οδικώς (28%).
Δερμάτινα είδη και τσάντες
Η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός παραποιημένων δερμάτινων ειδών και τσαντών. Τα πλαστά εξάγονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, είτε απευθείας είτε μέσω εμπορικών κόμβων, όπως το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), το Μακάο (Κίνα) και το Κουβέιτ. Άλλοι περιφερειακοί παραγωγοί πλαστών είναι η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Εξάγουν απομιμήσεις απευθείας στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία και η Τυνησία είναι επίσης σημαντικές παραγωγοί που στοχεύουν ιδιαίτερα στην Ε.Ε. Τα ταχυδρομικά δέματα (51%) αποτελούν τη βασική μέθοδο μεταφοράς αεροπορικώς ή διά θαλάσσης.
Ένδυση και κλωστοϋφαντουργία
Η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός πλαστών ρούχων και υφασμάτων. Επιπλέον, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Καμπότζη και Μαλαισία εμφανίζονται ως σημαντικοί εξαγωγείς είτε απευθείας είτε μέσω του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και της Σιγκαπούρης. Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές είναι επίσης σημαντικοί παραγωγοί κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παραδίδονται σε Ε.Ε., ΗΠΑ, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία. Τέλος, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο είναι σημαντικές παραγωγικές οικονομίες, που απευθύνονται κυρίως στην Ε.Ε. Οι κύριοι κόμβοι διέλευσης για το εμπόριο παραποιημένων ρούχων και υφασμάτων είναι το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), η Σιγκαπούρη και τα ΗΑΕ. Τα προϊόντα-«μαϊμού» εισέρχονται στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ από τις οικονομίες παραγωγής και τους διαμετακομιστικούς κόμβους μέσω αεροπορικών (33%) και θαλάσσιων μεταφορών (6%).
Αθλητικά είδη
Η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός παραποιημένων υποδημάτων και αθλητικών ειδών, ακολουθούμενη από τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία. Τα ψεύτικα υποδήματα αποστέλλονται από αυτές τις οικονομίες απευθείας σε Ε.Ε., ΗΠΑ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Κορέα. Η Τουρκία και το Μαρόκο είναι επίσης σημαντικοί παραγωγοί που διοχετεύουν τα προϊόντα-«μαϊμού» στην Ε.Ε. Περιφερειακά, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαρόκο είναι σημαντικά σημεία διέλευσης, ενώ ο Παναμάς είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τα προϊόντα που προορίζονται για τις ΗΠΑ. Οι αποστολές γίνονται μέσω ταχυμεταφορών (85%) σε μικρούς όγκους.
Κοσμήματα
Η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός πλαστών κοσμημάτων, ακολουθούμενη από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Τα πλαστά κοσμήματα αποστέλλονται από αυτές τις οικονομίες απευθείας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και σε μεγάλους εμπορικούς κόμβους όπως το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), το Μακάο (Κίνα) και η Σιγκαπούρη. Οι οικονομίες προορισμού για το ψεύτικο κόσμημα είναι η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Κορέα. Τα κύρια σημεία διέλευσης είναι το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), το Μακάο (Κίνα) και η Σιγκαπούρη. Επίσης το Μαρόκο είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για ψεύτικα κοσμήματα που μεταφέρονται στην Ε.Ε.
Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη
Η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός παραποιημένου ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού. Άλλες μικρότερες πηγές είναι η Ταϊλάνδη, η Κορέα, η Ινδία και η Σιγκαπούρη. Το Μεξικό είναι επίσης ένας περιφερειακός παραγωγός ψεύτικων ειδών ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απευθύνεται κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ. Το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) είναι το μεγαλύτερο σημείο διέλευσης για τα προϊόντα-«μαϊμού» που παράγονται στην Κίνα και την Ταϊλάνδη. Τα ΗΑΕ είναι επίσης ένα κεντρικό σημείο διέλευσης για τις επανεξαγωγές στην Αφρική μέσω μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων διά θαλάσσης, αλλά και οδικώς προς άλλες οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Αίγυπτος και η Τουρκία αποτελούν σημεία διέλευσης για ηλεκτρονικά είδη-«μαϊμού» που αποστέλλονται στην Ε.Ε.
Τα εγκληματικά δίκτυα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους
Η παγκοσμιοποίηση, η απελευθέρωση του εμπορίου και η αυξανόμενη οικονομική σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να αποτελούν παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες για εγκληματικά δίκτυα που επεκτείνουν το πεδίο και το εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Το εμπόριο προϊόντων παραποίησης / απομίμησης δεν μεταφράζεται μόνο σε ζημιές, αλλά και σε δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και μπορεί τελικά να απειλήσει την πολιτική σταθερότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απομιμήσεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, στην ασφάλεια και το περιβάλλον. H έκθεση που περιγράφεται παραπάνω είναι η πρώτη που υλοποιήθηκε από το EUIPO και τον ΟΟΣΑ, η οποία χαρτογραφεί τις διεθνείς εμπορικές διαδρομές σε δέκα βασικούς τομείς απομίμησης, που εκτιμάται ότι αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου απομιμήσεων.
Από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι η διακίνηση των προϊόντων-«μαϊμού» γίνεται μέσω σύνθετων διαδρομών, με πολλά ενδιάμεσα σημεία, ώστε να διευκολύνεται η πλαστογράφηση εγγράφων που παραποιούν την ιχνηλασιμότητα και παραπληροφορούν ως προς το σημείο παραγωγής και αποστολής των παράνομων προϊόντων. Οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στη συγκεκριμένη αγορά δημιουργούν κέντρα διανομής για παραποιημένα εμπορεύματα, όπου ανασυσκευάζουν ή επαναεξάγουν τα προϊόντα αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου που μπορεί να απαγορεύουν τις εισαγωγές παραποιημένων προϊόντων, αλλά δεν καλύπτουν εντελώς όλη την αλυσίδα διακίνησής τους, όπως τα εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση.
Σε πολλές περιπτώσεις επιλέγονται οι μικρές αποστολές και τα δέματα λόγω του χαμηλού κόστους των αποστολών μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών αλλά και λόγω των λύσεων που προσφέρει το διαδίκτυο στο διεθνές εμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποστολές με λιγότερα από δέκα αντικείμενα αντιπροσώπευαν το 43% περίπου των συνολικών αποστολών κατά μέσο όρο.
Η μελέτη εξετάζει δέκα κλάδους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην παραχάραξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνδυασμένο εμπόριο απομιμήσεων στους τομείς αυτούς αντιπροσώπευσε κατά το έτος αναφοράς (2013) 284 δισ. δολ., περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού εκτιμώμενου εμπορίου σε πλαστά αγαθά. Όπως φαίνεται από την έκθεση, τα πειρατικά αγαθά ανέρχονταν στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου το 2013 και ειδικά στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 5% των συνολικών εισαγωγών.
Η έκθεση αναδεικνύει δύο σημαντικές ανησυχίες: τον αντίκτυπο ως προς την εγκληματικότητα και τις παράνομες εμπορικές δραστηριότητες και τον αντίκτυπο στον νόμιμο ανταγωνισμό και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Σημειώνεται τέλος ότι στόχος της μελέτης ήταν να ανοίξει ένα διάλογο μεταξύ των επιμέρους κυβερνήσεων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, για την πρόληψη, τη μείωση και την αποτροπή του εμπορίου των παραποιημένων και των πειρατικών εμπορευμάτων, αλλά και να βοηθήσει στον σχεδιασμό πιο προσαρμοσμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου με παρεμβάσεις: α) στον ρόλο των ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις μεταφορτώσεις, β) στο πρόβλημα της ανίχνευσης που δημιουργείται από τις μικρές αποστολές και γ) στα οικονομικά χαρακτηριστικά των οικονομιών προέλευσης, την ποιότητα της διακυβέρνησης και την ακεραιότητα του δημόσιου τομέα.