Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, το γεγονός ότι στη συνάντηση Καραμανλή - Πρόντι βρέθηκε στην προτεραιότητα των συζητήσεων των δύο ηγετών η περαιτέρω διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των ρυθμών ανάπτυξής της.
ΌΠως είπε ο κ. Σιούφας, το υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλικής Δημοκρατίας, τόσο σε ζητήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όσο και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για κοινές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την προώθηση του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, το Νοέμβριο του 2005, τα υπουργεία των δύο χωρών, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Ιταλίας και η ΔΕΠΑ και η EDISON βρίσκονται σε σχεδόν καθημερινή συνεννόηση, ενώ όπως είπε ο υπουργός, μέσα στον Ιανουάριο του 2007, σε απόλυτη συνεννόηση με το ΥΠΑΝ, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας θα υποβάλει προς έγκριση όλες τις αναγκαίες αιτήσεις, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται εντός του Απριλίου, θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, με τον οποίο θα μεταφέρονται, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας στην Ιταλία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η έναρξη κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει εντός του 2008 και η ολοκλήρωσή του το 2011, πρόσθεσε ο υπουργός κάνοντας λόγο για έργο σταθμό στην ενεργειακή συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το έχει εντάξει στους πέντε άξονες προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.
Παράλληλα, το ΥΠΑΝ είναι σε συνεννόηση με την ιταλική κυβέρνηση για την κατασκευή και δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τη δημιουργία μιας ακόμη περιφερειακής αγοράς ενέργειας -των ευρωμεσογειακών χωρών.