Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 10:01

Reliance: Καθυστερήσεις στην άντληση από την έλλειψη εξοπλισμού

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και υψηλό κόστος για την άντληση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Ινδίας εξ αιτίας έλλειψης εξοπλισμού, αντιμετωπίζει η Reliance Industries Ltd., η μεγαλύτερη, μη κρατική εταιρεία της Ινδίας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της παραγωγής και της πραγματοποίησης εσόδων.

Δύο γεωτρύπανα που μίσθωσε η Reliance, ικανά να ανοίξουν τρύπες 30.000 ποδών, θα παραληφθούν αργότερα στην καναδέζικη εταιρεία εξερεύνησης, Niko Resources Ltd., συνεργάτιδα της Reliance. Το δεύτερο θα φθάσει τουλάχιστον οκτώ μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με την εταιρεία προμηθειών των ΗΠΑ, Transocean Inc., όπως αναφέρεται στο Web site της.

Το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου της Ινδίας, θα άρχιζε την παραγωγή τον Μάρτιο του 2009 και θα συνεισέφερε περισσότερο από τα 2/3 της σημερινής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας. Το κόστος ανάπτυξης του έργου της Reliance διπλασιάστηκε, ενώ η παραγωγή των μάξιμουμ 80 κυβικών μέτρων ημερησίως, είναι πιθανόν να καθυστερήσει.

Το σχέδιο την Ινδίας για πετρέλαιο και αποθέματα φυσικού αερίου σε βαθιά νερά και για τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο της Μ. Ανατολής, φαίνεται να χαλάει, εξ αιτίας της έκρηξης της εξερεύνησης πετρελαίου σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Αφρικής, της Βραζιλίας και του Κόλπου στο Μεξικό, που αύξησαν τον ανταγωνισμό για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για άντληση πετρελαίου στη θάλασσα.

Την 1η Νοεμβρίου, η Reliance ανακοίνωσε στο Web site της ότι κατέθεσε νέο αναπτυξιακό σχέδιο στην κυβέρνηση, διπλασιάζοντας την εκτίμηση του κόστους για το έργο, στα 5,2 δισ. δολάρια. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Tushar Pania δεν σχολίασε το θέμα.

Οι μετοχές της Reliance έχουν σημειώσει άνοδο 86% φέτος, καθώς εικάζεται ότι η εταιρεία θα εμφανίσει υψηλότερα κέρδη από έργα αξίας τουλάχιστον 20 δισ. δολ. για την επέκταση της εξερεύνησης και της διΰλισης, τη δημιουργία αλυσίδας σούπερ μάρκετ, λιμένων, βιομηχανικών ζωνών και άλλα νέα ventures. Οι μετοχές έκλεισαν χθες στις 1.260 ρουπίες η μία στο Χρηματιστήριο της Βομβάης.