Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 14:58

ΕΥ: Αυξημένη φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2017

Αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τους Έλληνες πολίτες διαπιστώνει η Ernst & Young (EY), σε έκθεσή της για το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και τον φορολογικό ανταγωνισμό.

Αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τους Έλληνες πολίτες διαπιστώνει η Ernst & Young (EY), σε έκθεσή της για το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και τον φορολογικό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η αυξημένη επιβάρυνση προκύπτει κυρίως, από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και από τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως τα καπνικά, ο καφές, η μπύρα κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από φορείς της αγοράς, με στόχο τόσο την ελάφρυνση της επιβάρυνσης, όσο και τις αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών και των αποσβέσεων.

Όσον αφορά το διεθνές φορολογικό πλαίσιο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχιζόμενη υποτονική ανάπτυξη εξακολουθούν να μετασχηματίζουν δραστικά το φορολογικό τοπίο, οδηγώντας πολλές χώρες στην υιοθέτηση νέων ή στη βελτίωση υφιστάμενων επιχειρηματικών κινήτρων.

Όπως επισημαίνεται, επίσης, ενώ η μακροπρόθεσμη τάση των χωρών να επιδιώκουν μία στρατηγική χαμηλών συντελεστών παραμένει ισχυρή, η εφαρμογή των συστάσεων των G20 - ΟΟΣΑ και των σχεδίων νομοθετικής πρότασης που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχρεώνουν σήμερα τις κυβερνήσεις των χωρών να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές φορολογικών μεταρρυθμίσεων για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή φορολογική σκηνή.

Η έκθεση, ενδεικτικά, διαπιστώνει ότι από τις 50 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 30% σκοπεύει να παραχωρήσει ευρύτερα επιχειρηματικά κίνητρα για να τονώσει ή να διατηρήσει τις επενδύσεις, ενώ ο αριθμός των χωρών που υιοθετούν νέα ή βελτιωμένα επιχειρηματικά κίνητρα αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το 2016.

Επιπλέον, το 22% των χωρών σχεδιάζει να υιοθετήσει πιο γενναιόδωρα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), με τις χώρες που παρέχουν νέα ή βελτιωμένα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη να έχουν αυξηθεί κατά 83% σε σχέση με το 2016.

naftemporiki.gr