Οι ικανοποιητικές μακροοικονομικές επιδόσεις κατά την περίοδο 1994-2006 έχουν συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας. Τόνισε ωστόσο ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντανακλώνται στην εμμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι δυνατόν να υπονομεύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Στην ελληνική οικονομία, οι ικανοποιητικές μακροοικονομικές επιδόσεις κατά την περίοδο 1994-2006 (που είναι περίοδος συνεχούς ανάπτυξης) έχουν συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, στο συνέδριο του Economist.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα: «Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι ακόμη μεγάλες παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια, ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι αισθητά υψηλότερος από ό,τι κατά μέσον όρο στη ζώνη του ευρώ και έχει επιταχυνθεί εφέτος, ενώ μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας παρά την αξιόλογη πρόοδο που έχει επιτελεστεί».
Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, «οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντανακλώνται στην εμμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ και στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι δυνατόν να υπονομεύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα».
Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε μόνιμη βάση θα απαιτήσει διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας ώστε η μελλοντική της ανάπτυξη να στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να αυξηθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.
«Η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα επείγουσα και επιτακτική: Πρώτον, επειδή η παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται όχι μόνο νέες ευκαιρίες αλλά και ένταση του ανταγωνισμού.
Δεύτερον, επειδή η προβλεπόμενη γήρανση του πληθυσμού, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα επιβαρύνει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά και θα έχει αρνητικές συνέπειες για το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας».
Όπως επισήμανε ο κ. Γκαργκάνας, μια πλευρά της παγκοσμιοποίησης είναι και η διεύρυνση της ΕΕ, η οποία για την Ελλάδα συνεπάγεται αφενός αυξημένο ανταγωνισμό στην εγχώρια και στις εξωτερικές αγορές από χώρες που παράγουν με χαμηλό κόστος και αφετέρου ραγδαία αναπτυσσόμενες εξωτερικές αγορές στις οποίες μπορούν να κατακτήσουν θέσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις.
«Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι σαφώς θετική, όπως φαίνεται από τη σημαντική αύξηση του εμπορίου της Ελλάδος με τις χώρες των Βαλκανίων την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές άμεσες επενδύσεις στις χώρες αυτές από ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση και τις προοπτικές τους στην ευρωπαϊκή αγορά».
Αναφερόμενος στον κλάδο των τραπεζών, ο κ. Γκαργκάνας έκανε λόγο για σταθερά βήματα προόδου προειδοποιώντας παράλληλα για την ύπαρξη κινδύνων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/05/1275190.htm .