Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 09:10

Ασιατικά νομίσματα: Στα ύψη το ουόν, απώλειες ρίνγκιτ και μπατ

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα από το 1987 αναρριχήθηκε το νόμισμα της Ν. Κορέας, ουόν, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι το χθεσινό ράλι του ιαπωνικού γιέν, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, θα περιορίσει την ανάγκη της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας, να πουλήσει το νόμισμά της για να προστατέψει τους εξαγωγείς.

Η άνοδος του γιέν ενδέχεται να καταστήσει τα ιαπωνικά προϊόντα πιο ακριβά στο εξωτερικό. Το ουόν ενδέχεται να ανατιμηθεί σταδιακά το επόμενο έτος, σύμφωνα με των επικεφαλής ερευνών της Bank of Korea, Kim Jae Chun, χθες. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο και η κυβέρνηση της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ύψος των εξαγωγών φέτος.

Το ουόν αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στα 920,90 έναντι του δολαρίου στις 11:42 π.μ., τοπική ώρα, μετά την αναρρίχησή του στα 919,70, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Οκτωβρίου του 1997, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Χθες το νόμισμα της Ιαπωνίας, γιέν, άγγιξε τα 114,44 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Αυγούστου. Το ουόν, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 915 έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2007.

Το ουόν είχε ένα συσχετισμό 0,879 με το γιέν από τις αρχές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Πτωτικά κινήθηκε το ρίνγκιτ της Μαλαισίας, καθώς τα γραφικά που χρησιμοποιούν μερικοί διαπραγματευτές για να προβλέψουν την πορεία των τιμών, κατέδειξαν άνοδο νωρίτερα σήμερα.

Το μπατ, της Ταϊλάνδης, που είχε φέτος τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων της Ασίας-Ειρηνικού, επίσης διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών.

Το ρίνγκιτ υποχώρησε 0,1%, φθάνοντας στα 3,5590 έναντι του δολαρίου και το μπατ διαμορφώθηκε στα 35,67 έναντι του δολαρίυο, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 35,55, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Δεκεμβρίου του 1998.

Στις λοιπές ασιατικές χώρες η ρουπία της Ινδονησίας σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 9.102 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το πέσο των Φιλιππίνων σημείωσε άνοδο 0,1%, στα 49,525 ανά δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το δολάριο της Σιγκαπούρης, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, στο 1,5384 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.