Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 16:41

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχουν δυνατότητες για συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα λιμάνια

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΥΛΕ) είχαν σήμερα στη Χ. Τρικούπη ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος, Γιάννης Μανιάτης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Διαμαντίδης, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς για την εκχώρηση του πιο κερδοφόρου -όπως υπογράμμισε- τμήματος των λιμανιών της χώρας στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας πως «υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού, χωρίς να θίγεται το επενδυτικό κοινό που έχει επενδύσει αγοράζοντας μετοχές για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο».

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για την έλλειψη σχεδίου, την ανυπαρξία πολιτικής και κυρίως για τα αποτελέσματα της ανεύθυνης διαχείρισης της εξουσίας στο συγκεκριμένο τομέα.

«Έχουν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο προκειμένου να εξελιχθούν αυτά τα καινούρια επιχειρηματικά σχέδια του κ. Κεφαλογιάννη, του Υπουργείου Ναυτιλίας; Τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας; Μήπως βρισκόμαστε εν μέσω ενός νέου ενδωκυβερνητικού αλαλούμ που πραγματικά θίγει δύο μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και θίγει βεβαίως, τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την κυβέρνηση να συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο για το θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δ.σ. της ΟΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο για «έγκλημα το οποίο συντελείται στον Πειραιά με την εκποίηση - ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ, όσο και στη Θεσσαλονίκη», χαρακτηρίζοντας το θέμα των λιμανιών εθνική υπόθεση.

Ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για υψηλές αποδοχές των λιμενεργατών, προκαλώντας τον κ. Κεφαλογιάννη να βγάλει τις «φίσες» τους, ειδικά γι αυτό το μήνα που απείχαν από την υπερωριακή εργασία, «για να δει -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- πόσο κοντά πόδια έχει το ψέμα που λέει».