Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» με τους πωλητές, στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης του Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα.
Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» με τους πωλητές, στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης του Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.06), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,11% στις 818,22 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,32% στις 2.153,91 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 17,65 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 43 ενισχύονται, 46 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,11% στις 766,30 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται κατά 1,87% και η Eurobank κατά 0,54%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,62% και η Alpha Bank κατά 0,47%. Η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,119 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ κατακρημνίζεται κοντά στο 5% εξαιτίας της εγγραφής ζημιών 67,5 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο. Παράλληλα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ διολισθαίνει κατά 1,79%, της Aegean κατά 1,68% και του Ελλάκτορα κατά 1,43%. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 5,75%, της Μότορ Όιλ κατά 1,18% και της Lamda Development κατά 1,44%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 8,3 μονάδες βάσης στο 5,480% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 21,4 μονάδες βάσης στο 4,153%.
Οι επενδυτές αποτιμούν τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες άμεσης ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» τόνισε ο κ. Ντράγκι.
«Αν και η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει. «Μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδος» κατέληξε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, ζημιές της τάξης των 67,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΔΕΗ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 43,8 εκατ. ευρώ ή κατά 3,1%, με τα αποτελέσματα EBITDA να διαμορφώνονται σε κέρδη 123,6 εκατ. ευρώ έναντι 345,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Παράλληλα, στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με επιτόκιο γύρω στο 3,5% και σκοπό τα ποσά που θα εισπραχθούν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και για την κάλυψη τρεχουσών σχετικών υποχρεώσεων.
Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς- σε (P)Caa3 από (P)Ca προηγουμένως, καθώς και τη βασική πιστωτική αξιολόγησή τους (baseline credit assessment, BCA) σε «caa2» από «caa3».
Στο μεταξύ, σημάδια σταθεροποίησης εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Attica Bank στο α’ τρίμηνο του 2017, καθώς το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε ζημία 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας ζημιών επιβραδύνθηκε σημαντικά έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2016. Το μετά από φόρους αποτέλεσμα ανήλθε σε ζημία ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.
naftemporiki.gr