Η πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, και πλέον η προετοιμασία για τα stress tests, είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές.
Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Η πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, και πλέον η προετοιμασία για τα stress tests, είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. Οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση και «βλέπουν» έπειτα από καιρό τα θεμελιώδη των τραπεζών, σε συνδυασμό πάντως με την ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η χώρα, ενώ η αγορά ακινήτων συγκεντρώνει ενδιαφέρον, αφού οι θετικές ειδήσεις στον κλάδο αυτό είναι ένδειξη βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατες αυτές στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, όπου κυριάρχησαν τα ερωτήματα για τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για τα stress tests του 2018. Μία επόμενη συνάντηση θα γίνει εντός της εβδομάδας στο Λονδίνο σε conference της HSBC για αναδυόμενες αγορές.
Ενώ το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα και πιέσεις τόσο στα δανειακά χαρτοφυλάκια όσο και στις καταθέσεις, το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να παρουσιάσουν πιο θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.
Και εξωγενείς παράγοντες φαίνεται να λειτουργούν ευνοϊκά, αφού η άνοδος που καταγράφεται σε ξένες αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και με κάποιο «φρένο» εσχάτως, έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις των τελευταίων.
Εάν, δε, συνδυαστεί και η ρευστότητα που υπάρχει και κατευθύνεται σε αναδυόμενες αγορές, οι συνθήκες μπορεί να αποδειχθούν καλές για τον κλάδο.
Όσον αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως οι καταθέσεις και η ρευστότητα απασχολούν τους επενδυτές.
Και στα δύο μέτωπα, ο κλάδος παρουσιάζει αδυναμία: οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν επιτεύξιμους τους στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων έως το 2019 και δεν βλέπουν πρόοδο και στο κομμάτι των καταθέσεων, ενώ ήδη αρχίζουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθούν χωρίς απώλειες.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες τον κάβο των stress tests του 2018, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ισορροπία τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων κατά τη διαμόρφωση των πανευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο.
Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται εφησυχασμός, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Η συλλογιστική των τραπεζιτών δεν βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, αλλά στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής ότι το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερο τυποποιημένο, σαφώς πιο ήπιο και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμενα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πάντως μένει να επιβεβαιωθούν σε θεσμικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, και με βάση την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση.