Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από cc3 προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας, με παράλληλη βελτίωση της προοπτικής του (outlook) από «σταθερή» σε «θετική».
Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από cc3 προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας, με παράλληλη βελτίωση της προοπτικής του (outlook) από «σταθερή» σε «θετική».
Παράλληλα αναβάθμισε και το αξιόχρεο όλων των μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και των προγραμμάτων στη βαθμίδα (P)Caa2 από (P)Caa3, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε Not Prime (NP) και (P)NP.
Οι βασικοί παράμετροι οι οποίοι ελήφθησαν υπ' όψιν από τον οίκο αξιολόγησης, για την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας, είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Moody’s:
1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοφλήσει τις ωριμάνσεις του Ιουλίου, ο οίκος θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές στο τέλος του 2016, που όπως σημειώνει ο οίκος, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ κατά 2016 ευρώ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody's αναμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
3. Τα δειλά σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. Όπως σημειώνει ο Moody’s, αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικής απώλειας ΑΕΠ άνω του 27% από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα.
Η απόφαση να για την αξιολόγηση Caa2 αντικατοπτρίζει την άποψη του Moody's ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα ανέλθει σε περίπου 176% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το ανώτατο σημείο του 179,7% το 2014.
Η κίνηση -αν και περιορισμένου εύρους- εκτιμάται ως θετική, κυρίως λόγω της θετικής προοπτικής αλλά και λόγω της εκτίμησης από τον οίκο για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Πάντως, η συγκεκριμένη αξιολόγηση απέχει από το να αναδειχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικούς τίτλους.
naftemporiki.gr