Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 13:15

Qantas: Ομόλογα με εγγύηση τα αεροσκάφη της θα εκδώσουν οι πλειοδότες

ΣΧΕΔΙΑ να χρησιμοποιήσουν τον στόλο της Qantas Airways Ltd. για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, κάνουν οι πλειοδότες, Macquarie Bank Ltd. και Texas Pacific Groupμ, εάν επιτύχει η προσφορά, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζίτες που έχουν άμεση γνώση του θέματος, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η Macquarie και η Texas Pacific σχεδιάζουν να πουλήσουν ομόλογα με εγγύηση τα αεροσκάφη για να χρηματοδοτήσουν περισσότερο από το ήμισυ του χρέους 10 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) που θα χρειαστεί η επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας και η εταιρεία επενδύσεων των ΗΠΑ για να αγοράσουν την Qantas. Οι πλειοδότες ζήτησαν από έξι τράπεζες το τελικό σχέδιο χρηματοδότησης τις δύο επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους τραπεζίτες που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή η συμφωνία είναι εμπιστευτική.

Χρησιμοποιώντας τα 217 αεροσκάφη της Qantas, το μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών της Ασίας, η Macquarie και η Texas Pacific θα μπορέσουν να δανειστούν με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη πίστωση. Τα κέρδη της αεροπορικής εταιρείας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, μειώθηκαν 12% τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο, μετά την αύξηση των καυσίμων των αεροσκαφών σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg θα είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται ομόλογα με εγγύηση αεροσκαφών για χρηματοδότηση εξαγοράς, ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor's, η Qantas δεν έχει λάβει δάνεια με εγγύηση αεροσκαφών στο παρελθόν.

Ο Matthew Russell, εκπρόσωπος της Macquarie, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προσφοράς και της χρηματοδότησης εξαγοράς. Η Edna Hedstrom, εκπρόσωπος της Texas Pacific στο Σύδνεϋ, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και εκπρόσωπος της Qantas.

Σύμφωνα με τους τέσσερις τραπεζίτες η Macquarie και η Texas Pacific Group, ζήτησαν από την Calyon, τη Citigroup Inc., την Credit Suisse Group, την Goldman Sachs Group Inc., τη Morgan Stanley και την Royal Bank of Scotland Group Plc να διευθετήσουν τη χρηματοδότηση. Οι τραπεζίτες αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη δομή των ομολόγων.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Qantas, υποχώρησαν 2 δισ. δολ. τη χρήση έως και τον Ιούνιο, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων αεροσκαφών, αλλά και σειράς απολύσεων, όπως αναφέρεται στην έκθεση με τα αποτελέσματά της.