Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 15:33

ΟΤΕ: Στα πρότυπα της Cosmote o κανονισμός προσωπικού

Την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού της Cosmote στο προσωπικό του ΟΤΕ προβλέπει διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Με την προσαρμογή αυτή δεν θίγονται τα δικαιώματα των προσληφθέντων στον Οργανισμό πριν από τις 14-7-2005. Με άλλη διάταξη, καταργείται το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ.

ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού της Cosmote στο προσωπικό του ΟΤΕ προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με την προσαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του ΟΤΕ δεν θίγονται τα δικαιώματα των προσληφθέντων στον Οργανισμό πριν από τις 14-7-2005.

Με άλλη διάταξη, καταργείται το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της πολιτικής ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο εσωτερικός κανονισμός προσωπικού της COSMOTE εφαρμόζεται στο προσωπικό του ΟΤΕ, με σκοπό την προσαρμογή του Οργανισμού στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί μετά την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

«Ο σημερινός ΓΚΠ του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται από όλες τις αγκυλώσεις και δυσκαμψίες του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού, όταν ήταν κρατικό μονοπώλιο, με αποτέλεσμα το υψηλότατο κόστος λειτουργίας, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την υστέρηση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ανάμεσα στα βασικά μειονεκτήματα του υφιστάμενου ΓΚΠ είναι η αδυναμία πρόσληψης στελεχών από την αγορά σε θέσεις ευθύνης, η έλλειψη ευελιξίας στις εσωτερικές μετακινήσεις και η έλλειψη κινήτρων απόδοσης. Αντίθετα, ο κανονισμός προσωπικού της COSMOTE, που αποτελεί τη πιο δυναμική και κερδοφόρο εταιρία του Ομίλου του ΟΤΕ, λειτουργεί ομαλά και χωρίς προβλήματα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η διάταξη κατέστη αναγκαία», προστίθεται στην ανακοίνωση, «επειδή δεν υπήρξε συμφωνία κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των εκπροσώπων των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έδωσε τα μέγιστα δυνατά χρονικά περιθώρια –οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δυόμισι χρόνια. Παράλληλα, πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 17 (παρ. 4) και 14 του ν. 3429/2005 (ο ΟΤΕ, παρότι δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, επιχορηγείται από το Δημόσιο με στόχο την εξυγίανσή του για την εφαρμογή της εθελουσίας εξόδου κατά το άρθρο 74 παρ. 4 του ν. 3371/2005 και επιπροσθέτως κατά τις τελευταίες δύο χρήσεις εμφάνισε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα)».

Αντιδράσεις

«Αυτή είναι η ολοκλήρωση της κατεδάφισης που ξεκίνησε η κυβέρνηση με τον νόμο για τις ΔΕΚΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξοιμοιώσει το εργασιακό καθεστώς της Cosmote με αυτό του ΟΤΕ.

«Τσαλαπατώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα των Συλλογικών Συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση δια Νόμου καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλάζει το εργασιακό καθεστώς, διαχωρίζει τους εργαζόμενους και οδηγεί σε πλήρη ανασφάλεια ένα μεγάλο χώρο, προκειμένου, όπως είναι γνωστό, να τον εκποιήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σχετικά με την εν λόγω τροπολογία, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προχωράει σήμερα σε αντικοινοβουλευτικό και αντισυνταγματικό πραξικόπημα καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για την ολοκληρωτική εκχώρηση του ΟΤΕ σε ξένα ιδιωτικά πολυεθνικά συμφέροντα και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ.

» Η εκποίηση του ΟΤΕ σε ξένη πολυεθνική εταιρεία αποτελεί εκποίηση του ίδιου του μέλλοντος της χώρας. Ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα με μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες. Αφαιρείται από τη χώρα το πιο ισχυρό εργαλείο της για την έρευνα, ανάπτυξη και διάχυση των νέων τεχνολογιών σε όλη την οικονομία και κοινωνία».

»Παρά τα όσα έγιναν με τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέσω της ιδιωτικής πολυεθνικής Vodafone, η κυβέρνηση, με την εκποίηση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία, που είναι έξω από κάθε κοινοβουλευτικό ή πολιτικό έλεγχο, αφήνει τους πολίτες της χώρας μας εκτεθειμένους σε κάθε μορφής παρακολουθήσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων τουςΟι συνέπειες για την εθνική ασφάλεια θα είναι καταστροφικές, αφού τα τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας διασυνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του ΟΤΕ».